• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    blade runner - Sní androidi o elektronických ovečkách? - Dick se tady vcelku komplexně k umělé inteligenci vyjadřuje a ačkoli ani jednou Turinga a imitation game nezminuje, zcela jasně na ní reaguje, komunikuje s nejrůznějšími teoriemi, které se kolem IG a AI jako takové vyskytly.

    Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? - Philip K. Dick | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/knihy/blade-runner-sni-androidi-o-elektrickych-oveckach-2918

    další velmi svěží a inspirativní pohled na AI přináší tvůrce Enderovy hry Scott Orson Card v téměř celé enderovské řadě.
    Enderova hra (cyklus) – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Enderova_hra_(cyklus)
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: chápu. Mno stejně se chovala protivně :D rogerian nebo ne...

    PS: oki, asi se fakt chovala jako rogeriánský psycholog a nejspíš bych ji nerozlišil. Jo máš pravdu, lidi (například můj kamarád jeden) se chovaj přesně takhle. Dávaj na akce ucelený reakce, který stojej samy o sobě a tak jakoby mimo. Takovej instantní zen.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle je chatbot, který nepředstírá, že je člvoěk, takže z imitační hry nic nebude, ale může to bejt legrace.))

    http://www.elbot.com
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: Blade Runner znáš, ne? ;))

    jinak se mi to hodně blbě čte a ještě s mojí ingliš, ale smsl jsem asi pochytila.)))))) A co myslíš, už jsi s někým takovým někdy chatoval? jakože s člověkem? ;))) mě se zdá, že někteří lidé by mluvili úplně stejně:)))) Zvláště potom rogeriánští psychologové:))))))
    Eliza není asi ten nejlepší chatbot, protože právě rogeriánský psychoterapeut pracuje na základě mlčení a ničeho moc nepovídání a nechává pacienta, aby se v tom plácal co nejvíc sám a mluvil hlavně on, takže jako chatbot má tu práci hodně lehkou... podíváme se po něčem bytelnějším, ale nevím, Eliza je asi nejznámější....
    GAF
    GAF --- ---
    Btw konverzace s robotem mi ukázala, že teda empatický inteligence má minimum nebo spíš žádnou. A jestli tak takovou, která je mi protivná a je mi jedno, jestli je to robot nebo člověk a ať si jde po svejch a nazdar .)

    Kdysi otroci-gladiátoři museli prokázat svoji schopnost být svobodný ve výhni nekonečných bojů a pak si sem tam někdo z nich získal svobodu. Nevím jestli od Té doby lidstvo pokročilo, že až budou inteligentní roboti, jestli budou války o jejich svéprávnost a nebo se na to půjde už chytřejš...

    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: jo. Pak je otázkou, jestli někomu stojí za to dělat některý věci nezávisle na okolí naférovku.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: tak vidíš.)) je tam akce a reakce a očekávání reakce. Nemusí to být nutně hned halasné ruky líbání, ale aspon usmev, slovo "díky" poslane sms a podobně. Párkrát to člověk oželí, protože má naprogramovanou nějakou vůli, ve smyslu rezervy, prázdného prostoru.
    Ale pokud by to bylo stále bez idezvy (a pokud by nebyl přítomen žádný jiný podnět (například slast ze sebeobětování, sebemrskačství, mučednictví, manipulace, obchod apod) tak program začne preferovat jiné chování a původní už nebude opakovat. Ne v té samé situaci.
    Ale bude to nejspíš zkoušet jinde, protože pocit radosti a blaženosti je velmi lákavý a člk udělá hodně, aby ho dosáhl. A proč? Má to tak přednastaveno:)
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: nejsem si jistý. Ona je taková ta nezištnost, kdy se věci dělaj z přesvědčení a to samo o sobě dodává nějaký zadostiučinění a nebo že přijímatel nezištnosti zareaguje hezky. A když se takováhle nezištnost potká s bezreakčností nebo dokonce s protivnou reakcí, tak se ukáže charakter toho co dělá tu nezištnost. Minimálně jednou nebo spíš víckrát za sebou by to měl ustát. Pak už by se měl ozvat nebo toho nechat.

    Možná se tomuhle neříká nezištnost, nevim.

    Takový to že jeden dělá věci uplně bez nároku na odměnu - to se mi vejde do toho prvního dycky napoprvý. Jakmile to má být víckrát, tak je to jak kdy. Občas to jde víckrát, občas je z toho frustrace, že "nic".
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: no právě. Mě se totiž někam ztratil člověk, kterej je víc než stroj. Snažím se ho najít, ale nejde to:) Cokoli, co se děje v lidským mozku, je vysvětlitelný prací programů a konfigurací .....
    Jakoby člověk nebyl než taková slušně nakonfigurovaná a naprogramovaná entita...
    Havran říkal, že člověk nebyl stvořen k obrazu Božímu, já doteď myslela, že to křesťani říkají. Jsem zmatena :)
    GAF
    GAF --- ---
    KEIKIN: ale na pozadí nezištnosti by mělo být instinktem možný rozpoznat, že to ten člověk tak dělá opakovaně a z důvodu nějak dál hezkýho nebo tak něco.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LALINA: tak i ta nezištnost se dá naprogramovat do stroje. Nějaký fakt hodně dobrý skener tě může denně skenovat a pozorovat změny, pak pozná, že si např. nervózní a může klidným a příjemným hláskem utrosusit např. "Tobě to dneska sluší".
    LALINA
    LALINA --- ---
    nechce se někomu, kdo vládne lépe angličtinou zkusit pokecat s umělou inteligenci a sem potom dát výsledek?

    Eliza Chat bot
    http://nlp-addiction.com/eliza/
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: o to se právě filozofové a vědci přou, jestli vůbec člověk umí něco, co stroj neumí proto, že je to stroj. A nemyslím dnešní stroje, dnešní počítače, ale principiálně umělé, lidmi sestrojené věci i v budoucnosti a bez technickcýh omezení, jaké máme dnes.

    Takže nezištnost. Ale co když je mozek lidí (některých víc, jiných méně) naprogramovaný, aby cítil uspokojení, když vykoná něco nezištného ? (otázka, je-li nezištnost, pokud u toho člověk cítí uspokojení) :)
    GAF
    GAF --- ---
    Vlastně bych se tím nezabýval, kdyby na to přišlo. Kdybych měl rád nějaký uměle vytvořený organismus, který se ke mně opakovaně chová způsobem, co mi přijde milý... týjo tak pořád je to víc než plyšák od holky. A už ten má podle mě "duši". Sdílím s ním emoce (no spíš si na to hraju, ale takovýhle věci má kde kdo). A kdyby to ještě umělo věnovat emoce zpětně? Pfff, budu si sice uvědomovat, že jde o "něco jinýho než obyčejnýho člověka" ale o to víc to možná okoření ten vztah. Vzájemnost. Takový věci.

    Kdyby. Zatím jsem rád za možnost se sdílet s kamarády a kamarádkami a možná to nikdy nebudu měnit.

    ...

    Ale pokuď někomu jde o konkrétní rozlišení:

    Možná by se to rozeznalo na něčem, co by se oné umělé inteligenci dokázalo, že neumí a každý člověk (s výjimkami .) ano.

    Nebo naopak, možná že by ta umělá inteligence uměla vykazovat známky toho, co by každý "dobrý člověk měl umět" například aspoň nějakou míru nezištnosti nebo radost nebo projevy lásky a takový věci.
    LALINA
    LALINA --- ---
    BILY HAVRAN : takže když se někdo rozhoduje na základě najakých dat, kterými disponuje, pocitů, které vnímá a pomocí nějakého nastavení v mozku, které tam má, není to svoboda?

    Ale jak by se podle tebe rozhodoval mozek, který by žádné rozhodovací nástroje neměl ?
    LALINA
    LALINA --- ---
    tady nějaká původní startovní diskuse:

    BILYHAVRAN --- --- 12:05:14 21.10.2014
    1 odpověďPLAGUEDIL: myslíš že je to o mozku? ... já myslím že ne ... tedy záleží na tom co si představujeme pod pojmem "svobodná vůle" ... podle mi zvířata (ani opice či psi) svobodnou vůli nemají ...
    LALINA: když se "někdo" rozhoduje podle programu, už to není svoboda ...
    ... víc než "svobodná vůle?" ... ;-) ... tak to skutečně nemůžu sloužit ... ono svobodná vůle determinuje např. odpovědnost, ale taky třeba peklo (jojo, bez svobodné vůle není peklo) a ta kdále ...
    Ale abych tě nezklamal - my katolíci věříme že tvůrcem světa je celá Trojice (Otec, Syn aj Duch Svatý) .... a k termínu "k obrazu svému" - je potřeba uvědomit si že my nejsme ten obraz, my jsme stvoření k obrazu Božímu ... a kdo je tím obrazem? ...
    On (Jezíš) je obraz Boha neviditelného, prvorozený všeho stvoření, neboť v něm bylo stvořeno všechno na nebi i na zemi – svět viditelný i neviditelný; jak nebeské trůny, tak i panstva, vlády a mocnosti – a všechno je stvořeno skrze něho a pro něho. (Koloským 1. kapitola)

    LALINA --- --- 16:18:59 20.10.2014
    LALINA: trochu to komputační pojetí koresponduje se solipsismem, ale descartovo pojetí a vůbec lidské pojetí solipsismu je mimo, museli by jít o úroveň výš a rázem by byli v obraze.
    Nebot jediným solispsistou je Bůh Tvůrce Programátor nebo Architekt a pakliže se jedná o nás, musíme se posunout na jeho level, vnímat realitu jako on, skrze něj. Pak jsme solipsisty, ale zase už to nejsem my:))
    Solipsismus vložený do úrovně člověka je kravina:).

    LALINA --- --- 16:11:23 20.10.2014
    ^LALINA: když si dáte práci a budete sledovat, jak vám pracuje mozek, ujistíte, že strašná spousta takzvaného jasnozření a intuice a kdečeho se dá v pohodě vysvětlit.
    Kdysi se tady na nyxu zdržovala taková echt duchovní osoba, která mi jednou napsala : vidíš, já jsem věděla, že ty růže byly tmavě modrý. (to jsem ale jasnozřivá, co?)
    Tak jsem ji napsala, že je jasný, že to ví, když jsem to psala.
    Na nyxu můžete nalistovat zprátky a obávám se, že slečna byla poněkud zklamána, ale hrdinně poděkovala a poznamennala, že si na to bude muset dávat větší pozor.
    Mozek a smysly totiž zaznanmenávají všechno a k dalšímu vědomému použití je toho jen minimum. A někdy prostě něco vypluje nahoru do vědomí jako nějakým kouzlem, ale můžete si bejt jistý, že mozek to zpracoval podle nějakýho programu dávno předtím, akorát vaše běžná denní vrchní pozornost si toho nevšimla, nezaznamenala to (tak je to dobře zařízené).

    LALINA --- --- 16:00:53 20.10.2014
    1 odpověďDANIELSOFT: je tu další věc: co přesně označujeme slovem "intuice" (podle mě jsou to taky programy:)
    a proč se omezovat v teoriích tím, že dnešní počítače to neumí..


    LALINA --- --- 15:58:36 20.10.2014
    DANIELSOFT: ale já vnímám neúplnost a neurčitost jako součást toho systému, součást souhry programů...mezi 1=ano a 2= ne je ještě jakýsi třetí stav "nebo". Ten je imho možný a pokročilý systém, jakým je naše realita, s ním počítá. Skoro bych řekla, že o ten jde. Naprogramuješ cosi, dáš tomu možnosti volby i nevolby a možnost ze vstupů syntetizovat třetí veličinu, třetí novou věc a čekáš, co novýho pělnýho se ti vylíhne, co tě překvapí...
    Kdysi jsem měla takovej sen, kde mě nějakej dávno umřelej mudřec učil matematiku a jediny, co si z toho pořádně pamatuju bylo, jak ke mě jde, pořád se zvětšuje, ukazováčkem důležitě kýve a říká mi pomalu a důrazně: pamatuj si : JEDNA A JEDNA JSOU TŘI:)) .

    DANIELSOFT --- --- 14:32:55 20.10.2014
    2 odpovědiLALINA: co se týče teorie kolem Turingova stroje, brali jsme tam na vejšce takový věci jako "Goedelova věta o neúplnosti" nebo "Nerozhodnutelnost problému zastavení": shrnul bych to asi tak, že to byly věci, který člověk intuitivně řešit dokáže, ale v počítači principiálně řešit nejdou a je dokazatelný, že nejdou. to bude asi to, o čem BILYHAVRAN mluvil.

    LALINA --- --- 13:08:19 20.10.2014
    2 odpovědiBILYHAVRAN: jak říká Plaq. Pocity a emoce řadím do oblasti, která naprogramovat jde. U člověka. Respektive kretá naprgramovaná je. To je právě to. Jsem teď v bodě, kdy si neumím moc dobře předtsavit, že by něco nešlo neprogramovat u lidí nebo u strojů stejně.... páni...snad se pohnu dál a najdu něco, čím se lišíme, ale obávám se, že to musím přijmout jako fakt, protože cokoli z mých nástrojů myšlení mi říká, že tak to je.
    Svobodná vůle: to je takový pěkný heslo, ale když to trochu rozebreme, tak uvidíme, že svobody je v nás prachmálo, pokud vůbec nějaká. Jsou tam procesy, omezení, determinace, A nevidím ani problém, proč by se stroj nemohl rozhodovat na základě programu a vstupů podobně (nebo v něčem i lépe) než to děláme my lidé.

    Já jsem od tebe čekala něco víc, než jenom "svobodná vůle", něco, co třeba vědí věřící, křestani, katolíci vědí, v co věří... jak o tomhle uvažují.
    Vždyť i Bůh Otec může být tvůrce světa, naší reality včetně nás - k obrazu svému, ale o řád nižší, stejně tak jako člověk je tvůrce reality k obrazu svému, ale o řád nižší.

    To samo o sobě, pokud bysme to přijali jako fakt, nic neříká o závěrech, které bysme si z toho měli zdělat, to je na každém, pro mě by se tím vlastně nic nemněnilo, pro někoho možná jo, nevím....

    PLAGUEDIL --- --- 12:41:28 20.10.2014
    1 odpověďBILYHAVRAN: mno, malinko bych brzdil, svobodná vůle a emoce se dají naprogramovat, pokud si dovedeš představit program a počítač nakolik komplexní jako je lidský mozek. že to nejde dnes, neznamené že to nepůjde za 20 let..

    BILYHAVRAN --- --- 11:55:23 20.10.2014
    2 odpovědiLALINA: omlouvám se za informační šum .... su tak trochu od fochu co se týká Turingova stroje, nikoli Turingova testu ;-)

    Člověka nikdy na "lepší počítač" nezredukuješ stejně jako z počítače nikdy neuděláš "trochu horšího člověka" ... proč? ... protože svobodná vůle ... (a několik dalších aspektů jako např. emoce).
    LALINA
    LALINA --- ---
    začali jsme debatu už v jiném klubu, pokusím se ji sem tedy částečně přenést.
    Debatujeme o tom, co odlišuje člověka od stroje a jestli existuje svobodná vůle člověka (která by ho odlišovat podle některých lidí měla).

    LALINA
    LALINA --- ---
    Vítám vás tady, doufám, že disputace o tak zásadním tématu, jakým inteligence, mysl a vědomí bude plodná a zajímavá, v skrytu duše doufám, že přiláká nejen lidi jako jsem já - tedy naprosté matéry, ale i lidi, kteří mají nastudováno, kteří se o obor(y) zajímají více nebo dokonce i profesně, čímž se diskuse bude ubírat plodnými a inspirativními cestami.
    Naopak tu nevítám troly, kteří budou vcelku rychle vykmitnuti do hlubokých ponurých lesů severních :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam