• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    velmi zajíavě pojaté AI jsou v Hyperionu a jeho pokračováních od D. Simmonse. jedna AI tam je přímo zenový mistr;)
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: jojo... a v tom enderovi je naprosto skvele popsany, jak se do te doby virtualni osobnost vteli do lidskyho tela. To ti je tak sugestivni, ze jsem se cejtila po dlouhy dobe v tele zase fajn a ziva a mela sem radost ze mam telo:)))
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: jo a pardon neodpověděl jsem na Tvoje otázky.

    Blade Runnera znám a jo, je vtipný jak řešej to samý. To s tou Rachel, replikant, která vlastně už moc dobře ví co a jak a jak být lidská a co to přináší za příjemný výhody, ale brání se tomu. Protože to je krok do neznáma a to nejdřív může bolet, než se to zaběhá (paradoxně značně "lidské" :D).

    A jestli jsem s někým takovým chatoval jako s člověkem - jo. Ten můj kamarád se tomu značně podobná. Ne-li je uplně stejnej. Na střední jsem býval uplně to samý. Teď už jenom občas.
    LALINA
    LALINA --- ---
    DANIELSOFT: ahoj Dani:)

    hele napadlo mě, že o tom moho lidí nepřemýšlí a nebo to dokonce všemožně popírají, protože se prostě bojí, co by bylo, kdyby to tak bylo, co by bylo, kdyby to přijali za své...stalo by se něco tak dramaticky zvláštního? Možná mi něco nedochází, ale přijde mi, že by se nic zásadního stejně nezměnilo....
    LALINA
    LALINA --- ---
    pro mě první a vcelku zásadní materiál z tohoto oboru byla práce TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý , ačkoli netvrdím, že se vším, co tam píše souhlasím. Ale jako odrazový můstek mi to myslím posloužilo dobře.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    teď nebudu mluvit z perspektivy informatické, ale spíše té duchovní a pocitové:
    s tou svobodnou vůlí je to divný: do mého posledního velkého "posunu" jsem byl přesvědčenej, že ji mám, ale po velké psychotické atace (nastala právě v ten "Mayskej" den 21.12.2012) jsem měl dost dlouho silnej pocit, že jsem jakoby něčím "ovládanej" a nemůžu fungovat "svobodně"

    ten pocit nevyprchal úplně: nyní je ve stavu, že jakoby "jedu po kolejích" nebo "reaguju na podněty" ale dost dobře nemám pocit, že by to bylo "svobodné": spíše takové automatické a "prostě ihned vycházející z toho, co bylo předtím, včetně vnitřních a vnějších stavů" a nevidím tam žádnej prostor pro nějakou velkou "svobodu"

    inu tak nevím.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: instantni zen .)))))
    LALINA
    LALINA --- ---
    blade runner - Sní androidi o elektronických ovečkách? - Dick se tady vcelku komplexně k umělé inteligenci vyjadřuje a ačkoli ani jednou Turinga a imitation game nezminuje, zcela jasně na ní reaguje, komunikuje s nejrůznějšími teoriemi, které se kolem IG a AI jako takové vyskytly.

    Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách? - Philip K. Dick | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/knihy/blade-runner-sni-androidi-o-elektrickych-oveckach-2918

    další velmi svěží a inspirativní pohled na AI přináší tvůrce Enderovy hry Scott Orson Card v téměř celé enderovské řadě.
    Enderova hra (cyklus) – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Enderova_hra_(cyklus)
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: chápu. Mno stejně se chovala protivně :D rogerian nebo ne...

    PS: oki, asi se fakt chovala jako rogeriánský psycholog a nejspíš bych ji nerozlišil. Jo máš pravdu, lidi (například můj kamarád jeden) se chovaj přesně takhle. Dávaj na akce ucelený reakce, který stojej samy o sobě a tak jakoby mimo. Takovej instantní zen.
    LALINA
    LALINA --- ---
    tohle je chatbot, který nepředstírá, že je člvoěk, takže z imitační hry nic nebude, ale může to bejt legrace.))

    http://www.elbot.com
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: Blade Runner znáš, ne? ;))

    jinak se mi to hodně blbě čte a ještě s mojí ingliš, ale smsl jsem asi pochytila.)))))) A co myslíš, už jsi s někým takovým někdy chatoval? jakože s člověkem? ;))) mě se zdá, že někteří lidé by mluvili úplně stejně:)))) Zvláště potom rogeriánští psychologové:))))))
    Eliza není asi ten nejlepší chatbot, protože právě rogeriánský psychoterapeut pracuje na základě mlčení a ničeho moc nepovídání a nechává pacienta, aby se v tom plácal co nejvíc sám a mluvil hlavně on, takže jako chatbot má tu práci hodně lehkou... podíváme se po něčem bytelnějším, ale nevím, Eliza je asi nejznámější....
    GAF
    GAF --- ---
    Btw konverzace s robotem mi ukázala, že teda empatický inteligence má minimum nebo spíš žádnou. A jestli tak takovou, která je mi protivná a je mi jedno, jestli je to robot nebo člověk a ať si jde po svejch a nazdar .)

    Kdysi otroci-gladiátoři museli prokázat svoji schopnost být svobodný ve výhni nekonečných bojů a pak si sem tam někdo z nich získal svobodu. Nevím jestli od Té doby lidstvo pokročilo, že až budou inteligentní roboti, jestli budou války o jejich svéprávnost a nebo se na to půjde už chytřejš...

    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: jo. Pak je otázkou, jestli někomu stojí za to dělat některý věci nezávisle na okolí naférovku.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: tak vidíš.)) je tam akce a reakce a očekávání reakce. Nemusí to být nutně hned halasné ruky líbání, ale aspon usmev, slovo "díky" poslane sms a podobně. Párkrát to člověk oželí, protože má naprogramovanou nějakou vůli, ve smyslu rezervy, prázdného prostoru.
    Ale pokud by to bylo stále bez idezvy (a pokud by nebyl přítomen žádný jiný podnět (například slast ze sebeobětování, sebemrskačství, mučednictví, manipulace, obchod apod) tak program začne preferovat jiné chování a původní už nebude opakovat. Ne v té samé situaci.
    Ale bude to nejspíš zkoušet jinde, protože pocit radosti a blaženosti je velmi lákavý a člk udělá hodně, aby ho dosáhl. A proč? Má to tak přednastaveno:)
    GAF
    GAF --- ---
    LALINA: nejsem si jistý. Ona je taková ta nezištnost, kdy se věci dělaj z přesvědčení a to samo o sobě dodává nějaký zadostiučinění a nebo že přijímatel nezištnosti zareaguje hezky. A když se takováhle nezištnost potká s bezreakčností nebo dokonce s protivnou reakcí, tak se ukáže charakter toho co dělá tu nezištnost. Minimálně jednou nebo spíš víckrát za sebou by to měl ustát. Pak už by se měl ozvat nebo toho nechat.

    Možná se tomuhle neříká nezištnost, nevim.

    Takový to že jeden dělá věci uplně bez nároku na odměnu - to se mi vejde do toho prvního dycky napoprvý. Jakmile to má být víckrát, tak je to jak kdy. Občas to jde víckrát, občas je z toho frustrace, že "nic".
    LALINA
    LALINA --- ---
    KEIKIN: no právě. Mě se totiž někam ztratil člověk, kterej je víc než stroj. Snažím se ho najít, ale nejde to:) Cokoli, co se děje v lidským mozku, je vysvětlitelný prací programů a konfigurací .....
    Jakoby člověk nebyl než taková slušně nakonfigurovaná a naprogramovaná entita...
    Havran říkal, že člověk nebyl stvořen k obrazu Božímu, já doteď myslela, že to křesťani říkají. Jsem zmatena :)
    GAF
    GAF --- ---
    KEIKIN: ale na pozadí nezištnosti by mělo být instinktem možný rozpoznat, že to ten člověk tak dělá opakovaně a z důvodu nějak dál hezkýho nebo tak něco.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LALINA: tak i ta nezištnost se dá naprogramovat do stroje. Nějaký fakt hodně dobrý skener tě může denně skenovat a pozorovat změny, pak pozná, že si např. nervózní a může klidným a příjemným hláskem utrosusit např. "Tobě to dneska sluší".
    LALINA
    LALINA --- ---
    nechce se někomu, kdo vládne lépe angličtinou zkusit pokecat s umělou inteligenci a sem potom dát výsledek?

    Eliza Chat bot
    http://nlp-addiction.com/eliza/
    LALINA
    LALINA --- ---
    GAF: o to se právě filozofové a vědci přou, jestli vůbec člověk umí něco, co stroj neumí proto, že je to stroj. A nemyslím dnešní stroje, dnešní počítače, ale principiálně umělé, lidmi sestrojené věci i v budoucnosti a bez technickcýh omezení, jaké máme dnes.

    Takže nezištnost. Ale co když je mozek lidí (některých víc, jiných méně) naprogramovaný, aby cítil uspokojení, když vykoná něco nezištného ? (otázka, je-li nezištnost, pokud u toho člověk cítí uspokojení) :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam