• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    Klub pro filozofování, úvahy, citace a polemiky vztahující se k tématu inteligence, mysli, vědomí a umělé inteligence (artifical intelligence- AI). Začali jsme imitační hrou neboli Turingovým testem. Co je to Turingův test? Může Turingův test rozlišit lidskou a umělou inteligenci? Co vlastně z filozofického, matematického a psychologického hlediska pojem "inteligence" znamená?
    Mohou se stroje stát lidmi i s jejich kognitivními a emočními schopnostmi, nebo naopak lidé jsou také vlastně jen takové velmi dokonalé myslící stroje? Nebo ani jedno ani druhé?
    Jaké jsou názory na to, co přesně je inteligence? Jak s tím vším souvisí či nesouvisí vědomí a sebe-si-uvědomění?
    Těmito otázkami se do dnešní doby zabývalo mnoho vědců a filozofů a zdá se, že stále je to plodné pole, na kterém lze bádat dál a dál, vše se vyvíjí a názory se mění.
    Ne že by to tedy diskuse o tomto byla pro naše štěstí nezbytně nutná, ale co, každý má nějakého koníčka (a někdo za to je dokonce i placený:) takže proč by ne.
    Pokud tedy nemáte zrovna nic lepšího na práci a téma vás zajímá, je tu prostor pro vás ;)
    Umělá inteligence (AI)
    ALAN TURING wiki
    TURINGŮV TEST wiki
    TURINGŮV STROJ wiki
    TURINGŮV STROJ
    TURINGŮV STROJ V PŘÍKLADECH
    KVANTOVÝ POČÍTAČ
    TURINGŮV TEST - disertační práce Filip Tvrdý
    A Neuroscientist’s Radical Theory of How Networks Become Conscious
    Seminárka Jan Machala: FENOMÉN VĚDOMÍ ve vědeckém a spirituálním diskursu.......
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 1
    JAK FUNGUJE ENIGMA-video 2

    Umělé vědomí
    Artifical consciousness
    Hledají se programátoři pro vyvíjení AI
    SLOVNÍK CIZÍCH SLOV
    PŘEKLADÁTOR
    rozbalit záhlaví
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: :))))sorry:))) třeba to jednou pochopím jinak:)))))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: zis du si koupit housle a kaslu na to;D.... Si musim ujasnit co je pro me vedomi pac podle toho co pises to vypada ze snad...
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: :)))))) jenom jestli cit - myslím tedy jak smyslový vjem tak i emoci - je nutnou podmínkou vědomí a inteligence...si myslím, že nikoli:)
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    Ok ale nic necejti;) nic pro dnesek si davam padla;) motam se ve spirale ktera je umistena v kruhu takze se motav kruh nebo ve spirale?;D
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: myslela jsem tí, že by měl podobnou kapacitu a integritu systému jako má lidksej mozek

    o napojování jsem nemluvila, ale považuju to za velmi důležitou otázku. V podstatě napojení je nutbné a existuje i u lidí, ačkoli zatím nebylo vědecky pojato - ráno jsme se zabývali prvními pokusy na této strastiplné cestě:))
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    KAKAO23: HAL9000 a vesmirni odysea... kdyz mel pocitac neco zatajovat a zblaznil se z toho... :)
    Asimovuv robot ktery se pokusil porusit zakony robotiky a zabit cloveka v prospech celeho lidstva...
    ikonicka startrekova umlea inteligence android DATA resil celou svou existenci (7 serii serialu cca 4-6 dilu na serii a par filmu k tomu) co to znamena byt lidskym. fakt hodne celkem hezkych otazek si tam kladly.

    prikladu ktere ti odpvoidaji uz jiny vymysleli a popsali spoustu :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    z Tvrdýho :

    Základy tohoto přístupu položil Robert Axelrod, když se pokoušel vysvětlit vznik altruistické kooperace pomocí evolučních mechanismů (Axelrod 1980; Axelrod 1984).
    Pro tento účel použil počítačovou simulaci, ve které umožnil interagovat mezi sebou patnácti strategiím, jež se lišily chováním při hraní vězňova dilematu s opakováním kol. I takto primitivní programy tvořené jen několika řádky jazyků Fortran nebo BASIC byly schopné učit se ze zkušenosti: těm strategiím, které je jednou obelstily, už příště nedůvěřovaly a oplácely jim stejnou mincí.
    V tomto experimentu nakonec uspívaly a přežívaly jen ty strategie, které byly nejlépe přizpůsobeny jeho podmínkám. (Shodou okolností to byly ty nejslušnější, které nikdy nezrazovaly jako první a zradu oplácely nanejvýš jednou.)

    Lze si představit, že nějak podobně by mohly být environmentálně "vychovávány" i mnohem složitější programy účastnící se imitační hry. Fascinující jsou v tomto ohledu závěry švýcarského počítačového odborníka Daria Floreana a jeho spolupracovníků.
    Podle autorů výzkumu už dnes dostatečně chápeme neurofyziologické procesy, které umožňují komunikaci, ale příliš nerozumíme okolnostem jejího vzniku. Navrhli proto elegantní experiment, ve kterém uzavřeli několik robotů do prostředí s limitovaným množstvím "potravy" a vybavili je schopností vizuální signalizace. Pomocí těchto signálů mohli roboti upozorňovat ostatní subjekty experimentu na přítomnost potravy.
    Floreano s překvapením zjistil, že v průběhu relativně krátkého času se v kolonii samovolně vytvořila schopnost komunikovat (Floreano et al. 2007). V sérii pozdějších pokusů se u nich dokonce vytvořila schopnost lhát a zamlčovat informace (Mitri et al. 2009), nebo naopak kooperovat v souladu s Hamiltonovými pravidly příbuzenského výběru (Waibel et al. 2011). Autoři sice netvrdí, že jejich roboti myslí, ale podle mého názoru je možné mluvit o inteligenci na úrovni společensky žijícího hmyzu, s nímž je spojuje právě eusocialita.
    Počítače si tedy mohou spoluvytvářet pravidla pro rozhodování, obrazně řečeno mohou přepisovat svůj program a vyvíjet se směrem, který původní autor programu nepředpokládal. Turing to popisuje pomocí příměru s černou skříňkou: v případě učících se
    46
    programů nemůže programátor vědět, co přesně se v počítači děje. Čím déle získávání zkušeností trvá, tím se zvyšuje nepředvídatelnost počítačového jednání. Ještě jednou se tak vracíme k předchozí námitce týkající se kreativity: není snad právě tato nepředvídatelnost definicí tvořivosti, kterou běžně používáme v každodenním životě?

    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    ASNEK: jenze proc by mel ai lhat? Z jakeho duvodu???pokud nema potrebu? Tzn, treba umyslne zatajovani informace je druhem lzi coz predved i ten chatbot treba

    LALINA: ale jake je to patricne vybaveni? Bylo by to napojene i na kus travy treba aby si to mohlo sosnout kus toho jakysiho vedomi s kterym muze dal pracovat? Nebo potrebuje byt napojeny na mozek lidsky? Nebo nemusi byt napojeny na nic?
    LALINA
    LALINA --- ---
    ASNEK: dobrá ikonka:)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: jsem ve fázi, kdy mi přijde, že princip je stejný a lišíme se základním st.kamenem.
    Říkají, že právě otázky po smyslu a po tom, kdo jsem, nás odlišují ode všeho ostatního.
    Jenomže jak si můžeme být jisti, že by se po smyslu nezačala ptát i patřičně dobře vybavená AI?
    Podle mě tomu nic nebrání, akorát jsme to neověřili v praxi (a nejspíš ještě dlouho neověříme.)
    ASNEK
    ASNEK --- ---
    KAKAO23: co to znamena sebeuvedomovani se?
    pokud si ma AI klast otazke ktere pises tak je to taky mozna jenom 'otazkou' programovani.

    a taky co to vlastne AI ma ve skutecnosti byt? 150 knizek ti popise ruzne 'moznosti' ale jaka bude realita nevis. kdy je AI itneligentni a kdy su uvedomuje sebe sama? kdyz ej schopne se podivat na sebe bude si vedome faktu ze 'neni' clovek? neb to bdue v te chvili kdyz ve svuj prospech 'zalze'? nebo v momentu kdy zacne rposit o to aby si ho 'nevypnul'?
    jaka je vlastne sama o sobe definice vedomi? co to znamena uvedomovat si sebe? tohle je proklate stara filozoficka otazka. co kdyz si ty kocky z nas fakt delaj vtipky tak jak my z nich?
    jaka je minimalni mira inteligence na to aby nekdo mohl komunikovat? to uz tedkom zvladnou chatbotii... to mame teda AI z IQ rekneme 30-40?
    jaka je minimalni mira nutna k tomu aby si lhal? tezko rict... pry si to vyzaduje predatorsky instinkt. lahl uz nejaky chatbot umyselne?
    atd v tomhel muzes [pokracovat dale. na pulku otazek ktere klades nema odpovedi ani 'lidtsvo' prijde mi proto v podstate xenofobni (jo zni to divne ale kdyby sme sebrali umelou inteligenci jako 'cizi' rasu) predpokladat ze na tyhle otazky ma odpovedi nebo si ej vubec citi potrebu klast. stejne necekas od domorodeho australana v prostred busi ze ho zajima stav burzy v new yorku... a to sme jenom v ramci jednoho druhu - clovek. co tak mimo druh rekneme treba delfin?
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: jako bylo jich dost a pokud by to vadilo prepisu to do jedne odpovedi;)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: to bylo dneska už pátý kafčo, čo? ;)))
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    KAKAO23: pokud by si tyhle otazky zodpovidal intenzivne nutne by musel skolabovat.......sory za ty posledni posty ze nejsou v jednom,....proste tok myslenek nesouvisly.) omluvuji se
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    proste jsem ve fazi kdy neverim tomu ze bymohla mit AI schopnost sebeuvedomovani si a nasledneho fungovani na zaklade toho sebeuvedomovani......kdo ja jsem? kdo jsem ja? ja jsem? jsem? co jsem ? kdo jsem? proc tu jsem? ...prichazim k vam v miru a mam kopu otazek:D
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    nebo myslis ze maji ai vedomi sebe sama jen nam to odmitaji zdelit?:D jakoze si rekli pff serem na ne budem zatloukat a budem se dalt blbi? ja nevim me uz napada ledasco
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: zamer je neco co delas za nejakym ucelem a vis proc to delas, to ze je stroj schopny se upgradeovat neznamena ze ma sebereflexi nebo ze ma zamer, nebo se pletu? nevim
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    LALINA: mas za to ze se od AI nelisime? respektive lisime jen zakladnim stavebnim kamenem?.)
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: jojo, meleme my, baby na trhu a na naxu nepřítomní pánové Assimov, Koch, Tvrdý, Machala, Penrose a další...co naděláš, nemám fond na to, abych připsvětelům platila, protože čas jsou peníze žjo:)
    vzdělanci píšou seminárky a odhadují tučnost našich šrajtoflí, takovej je svět...

    já bych uvítala někoho s jasným názorem na to, že se AI liší od lidí a dokázal by mě o tom přesvědčit:)) Uvítala bych nějakýho křesťana obeznámenýho s počítačema a aspon nástinem toho, co jsem tu doposavad nastudovali....

    a taky nějakýho vizionáře, kterej se nebojí dívat se do velkýcjh dálek a hloubek (bez pomocí drog, s tím já neumím pracovat, takže k diskusi mi to moc nepomohlo, ale jiným třeba jo :)))
    LALINA
    LALINA --- ---
    KAKAO23: to je přesně otázka toho uvědomění, vědomí. Záměrnost. Může-li nevědomý stroj mít záměr. Může-li mít stroj záměr, když nemá sebeuvědomění.
    A co je sebeuvědomění víc, než pouhá technická sebereflexe?

    to nejsou řečnické otázky mající navodit můj názor, aby neznikla mýlka:)
    KAKAO23
    KAKAO23 --- ---
    me by se hlavne libilo kdyby tady prizpel nekdo kdo je v tomhle smeru patricne vzdelany , dyt tu melem jen my jak baby na trhu:D to je zlo proste.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam