• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LALINAINTELIGENCE - MYSL - VĚDOMÍ - Turingův test - čím se liší člověk od AI ?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: mj nevim jestli jsi si to dilema zkusila vyresit. Je spravne obetovat jedince ve prospech vetsiny? Co kdyby na te koleji stal mozny obevitel leku na rakovinu a na te druhe 10 veznu?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: mluvis o 80 procentech populace minimalne.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: k tve uvaze na tema etickeho rozhodovani, eistuje klasicke dilema, ktere by AI vyresila okamzite narozdil od cloveka, ale je to prave dobry priklad rizik:
    Tramvajové dilema – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Tramvajov%C3%A9_dilema
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: Lenin rikal, ze "nabozenstvi je opiatem lidstva". Takze informace mohou být pro vnímání reality naprosto stejně zavádějící/ovlivňující, jako substance.

    LALINA: Urcite neni mozne aby AI byla neomylna. Uz proto, ze dle aktualnich trendu se AI vyviji procesem strojoveho ucei, a v ramci uceni si muze vytvorit spatny navyk jako kdokoliv jiny, pripade odhadnout spatny vyvoj, ne vsecko je mozne predpovedet se 100% pravdepodobnosti a strategicke plany potrebuji urcite takticke a operativni korekce
    LALINA
    LALINA --- ---
    ZUULLUU: ta poslední vět mě inspirovala k zamyšlení, jestli je možné, aby AI byla dokonalejší, (méně chybující) než ten, kdo ji stvořil ?
    čiliže já jsem si kdysivá myslela, že počítač chyby nedělá, že ho lidi prostě naprogramovali tak, že chyby dělat nemůže. A možná na začátku ani nemohl, ale jak se zesložiťoval, tak najednou už asi tu absolutní bezchybovost ztrácel.
    A je možné si myslet, že jednou bude AI stejně ne/věrohodná, jako mozek jakýhokoli člověka?
    A pokud ano, je vůbec zajímavé na ní dál pracovat a dál ji rozvíjet?
    Je AI stvořená člověkem nedokonalá, protože ji stvořila nedokonalá bytost, že lidská inteligence už do základu umělé inteligence chtě nechtě vložila svoji vlastní chybovost?
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU:
    "ovlivnovani mysli nebo umele inteligence byt nevedome neni nic zleho a viroidnih":
    Microsoft created artificial intelligence but she’s a racist homophobic Trump supporter · PinkNews
    http://www.pinknews.co.uk/...d-artificial-intelligence-but-shes-a-racist-homophobic-trump-supporter/
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: uz jsi mela zavirovanej pocitac? a poznal to? proste si ho stahne z internetu. nebo mu ho naprogramuje nejakej zhrzenej zamestnanec do kodu s backdoors. Jak clovek chytne chripku...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: tomu poslednimu odstavci moc nerozumim, ale zkusim to reflektovat i v ramcci toho, o cem jsem premyslel sam.
    Clovek kteryho nafetujes bez jeho vedomi se bude chovat tremi moznymi zpusoby:
    1. Nerozpozna zmenu, pokud se jeho chovani signifikantne neodlisuje od standardu, nebo pokud latka nezpusobuje vyrazne zmeny vnimani. Muze jit o tak subtilni efekty, ze je v podstate nezaznamenas (treba antidepresiva)
    2. Rozpozna zmenu a
    a) Je s ni srozumeny takze ji prozkoumava
    b) Neni s ni srozumeny a pokousi se o odpor

    2. a) - b) vyplyva z toho, v jakem kontextu zmenu vnima...
    a) muze byt narozeninova party
    b) muze byt vyslech s pouzitim sera pravdy
    Kontextem je mysleno prostredi a situace a taky vlastni strategie, cile a zamery.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    zaleyi jestli by to rozpoznal. Dobrou :-)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: ale i cloveku muzou byt podany tyto latky nevedome nebo proti vuli. Treb nejaky inhibitory podavany lidma aby bylo AI vedomi drzeny dormantni, to je peknej priklad.
    ZUULLUU: to zni hodne arogantne. Jadro toho sdeleni bylo to, ze ty tahy byly tak nelidsky, ze ho to sokovalo. Nemyslim ze by si to nekdo z nas dolazal predstavit, tim min mame pravo se mu vysmivat.

    Ale je k tomu i jedna dobra zprava. Jak se DeepMind naucilo hrat? Jednoduse. Rozdelilo se na nekolik variant a sehralo miliardu her samo se sebou, ucici algoritmy se postaraly o zbytek. Lesening curve s kazdou dalsi iteraci klesa a u miliardte prvni a miliardte druhe iterace bylo uceni v podstate nulove. Ale Lee byl schopen behem 3 her ziskat dovednosti, ktere mu umoznily 4 hru vyhrat, a i kdyz 5. hru vzdal, potvrdil, ze DeepMind dela chyby a je mozne ho porazit, a mj tak potvrdil, ze efektivita uceni lidskyho mozku porad obrovsky presahuje moznosti stroju.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    NEVILL: ano, pri neumyslnem pouiti by slo v podstate o infekci malwarem
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    JVMLOK: Myslím že u AI by se látky měnící vědomí v podstatě promítly jako určitá změna parametrů, možná by to AI rovnou diagnostikovalo jako virus který by mohl ovlivnit rozhodovací procesy...
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Co se AI a vstupu tyce, AI bude s velkou pravdepodobnosti mit schopnost vedome odriznut ty z nich ktere bude chtit eliminovat. Coz je v podstate obdoba konzumace latek menicich vedomi, ale s mnohem kontrolovanejsim dopadem a moznosti muti-POV otestovani. Uplne jinej level reliability a validity testovani.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Srry odklepl jsem to brzo, telefonni verze je trochu neobratna chvilkama. Kdyz hralo AI go s tim Korejskym velmistrem, byly okamziky, kdy sampion prerusil hru a sel se ven vydychat. Pozdeji to vysvetloval tim, ze tahy ktere AI provedlo byly tak nelidske, ze ho proste jednoduse sokovaly.
    Nejsme schopni predpovidat, jake bude chvani AI jako takove. Z toho plyne dalsi vec, o ktere se diskutuje napriklad s moznosti nasazeni AI na burzovni trhy. Makleri a obchodnici s cennymi papiry podlehaji cele rade omezeni a restrikci, ktere zajistuji fungovani trhu. V souvisosti s vyse uvedenym se nekteri lide domnivaji, ze neni mozne do tohoto systemu AI vpustit z toho prostejo duvodu, ze je mozne ze dokaze vymyslet zpusoby chovani, o kterych ani nejsme schopni premyslet, posoudit jejich zavadnost a vytvorit omezeni, krtera by AI od podobnych akci zastavila. Jednduse, AI muze vymyslet takove zpusoby nebezpecneho ci skodliveho jednani, ktere nejsme jako lidske bytosti schopni anticipovat, a tudiz predem zablokovat.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: Nekolik podnetu na premysleni:
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ZUULLUU: Nesouhlasit muzes, ale fakt ze se lidi vystaveni stejne situaci casto rozhoduji naprosto jinak znamena, ze mozosti predikce nejsou tak dokonale, jako u elektroniky, kde mas pod kontrolou vsecky vstupy a vystupy. Elektrochemicka rovnovaha je olivnovana obrovskym mnozstvim externich i internich faktoru. Nicmene bylo by dobry cist tu vetu celou: "do znacne miry chaoticka, tezko selektivne ovlivnitelna a jejiz poznani je v nejlepsim pripade v zacatcich"
    A ne. Konzumace narkotik neni projev inteligence.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    Pokud bude AI postavena na neurochemicke bazi, ktera je do znacne miry chaoticka, tezko selektivne ovlivnitelna a jejiz poznani je v nejlepsim pripade v zacatcich, muzem se o potrebe externich latek bavit. Pokud bude postavena na elektronice, bude mit moznost svevolne kombinovat, odpojovat a posilovat ruzne komponenty podle potreby. Bylo by hezke si take uvedomit, ze konzumace narkotik nema s inteligenci nic moc spolecneho, je to mnohem vic povahy spiritualni. V lepsim pripade.
    LALINA
    LALINA --- ---
    MEJLA77: ale to může i AI - jde jenom o to, jak citlivě ji nastavíš čidla, senzory. Když je bude mít jako člvoěk nebo jako jiná bytost (klidně může být to spektrum o dost odlišné) ale zůstaňme raději u člověka. Když AI bude mít senzory - sběrače podnětů - stejné jako člověk, bude s nimi i stejně pracovat, bude mít i stejnou citlivost - pokud bude mít naprogramovanou práci neuronů a dalších transmiterů jako má člvoěk...?
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    LALINA: to byla citace z článku - tak předpokládám, že mysleli citlivost na podněty, změny uvnitř i vně daného organizmu - osobně to chápu tak, že inteligence kamene je menší než třeba žížaly a ta je zase menší než inteligence kočky, psa, člověka - schopnost reagovat na více podnětů a chápat souvislosti asi bude projevem inteligence, napadá mě třeba i to, že testy inteligence zohledňují vyšší citlivost - schopnost všimnout si i drobnějších rozdílů a najít souvislost - vztah k řešení dané úlohy... ale zároveň bych do inteligence zařadil i schopnost selektivně vybírat, na které podněty reagovat :)
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    ZUULLUU: Umělá inteligence by asi měla fungovat jinak než naše a je možné, že nic jako drogy pro ni existovat nemusí / nebude, ale předem bych to nevylučoval - třeba to bude nahrazeno např. přikládáním magntů a měněním el.mag. vlastností... viz Futurama a díl s Benderem zpívajícím country po připevnění magnetů na jeho hlavu :)

    Každopádně mi přijde, že svým příspěvkem popíráš neurochemické fungování mozku - samozřejmě i s holotropním dýcháním můžeš zažít změněné vnímání, ale i to je ovlivnění chemické rovnováhy a reakce mozku na toto, takže to, že si to dovedeš navodit sám změněné vnímání bez chemického ovlivnění je možná pravda u nějakých nižších stavů, ale stavy excitace, halucinace apod. už si tak lehce nepřivodíš bez ovlivnění vnitřního prostředí chemicky.

    Pak jde o to, abychom to taky u té umělé inteligence poznali, že je sjetá a nedělá si jenom srandu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam