Z mého pohledu vše začíná myšlenkou a filozofií.
Ale i myšlenka (energie?) musí mít nějaký informační nebo lépe matematický základ?
Dle mého neexistuje nahodilá myšlenka. Člověk potřebuje nějaké jistoty o co se opřít a přijde mi lepší když se opře nebo vytvoří jasný základ, který se dá základní matematikou nějak ověřit, alespoň z nějaké části. Takže v této části se spíše přikláním k materialistům a potřebuji mít řekněme nějakou i hmatatelnou jistotu nebo alespoň ten pocit.
I když víme co v některých případech dokáže silná víra. Bez víry a myšlenky by třeba nevznikly kryptoměny, které sice běží na nějakém reálném, ale nehmatatelném základu, který si dle mého 99% uživatelů vůbec neuvědomuje. Jako třeba, když víme, že třeba plast se rozpadne za x dobu. Takže nějaká víra a přesvědčení nám v tomhle směru nepomůže a ten plast se prostě nakonec rozpadne i když budeme chtít, že jeho existence je nekonečná a nikdy se nerozpadne.
Když jsem si kdysi hrál s Norníky
https://en.wikipedia.org/wiki/Creatures_(video_game_series)A trochu jsem se jednou jednomu pokoušel hrabat v jeho mozečku, tehdy to nedopadlo moc dobře.
Na Conway´s game of life se mi právě libí a věřím i v to že ukazuje základní podstatu inteligence na matematické úrovni.
A na základě vložených dat, tak můžu vytvářet různé matematické operace.
Dnes bych řekl že AI už se zatím v oddělených vrstvách lidské inteligenci vyrovná a nebo ji i překonává.
Kdy už před nějakou dobou jsem narazil na chat boty, kde je těžké rozlišit jestli se bavíš s AI nebo člověkem.
Má třeba taková poslední zkušenost byla s Google technickou podporou. A kdy nevěřím že jsem se bavil s člověkem, ale ani se mi nepovedlo jasně vyvrátit, že je to jen AI bot.