tak se podělím se zkušeností nemilou, ale koncem dobrým...
Jedna z mých samic ( velmi povedené spojení ) mi konečně porodila, šlo o prvorodičku, samice jinak mazel největší, povahově vyrovnaná a zdravotně v pořádku. Tak porodila, 14 dní krásně kojila, starala se o mimina a nikam neodcházela...Pak jsem jeden večer jí šla zkontrolovat...No, úplně se zcvokla, vylezlá z porodnice, v hubě mládě, mlátila s ní o stěnu porodnice a rvala z ní bodliny...Nebyl čas nějak extra rychle přemejšlet...neb bylanatolik v tranzu, že by je zabila
Takže jsem holt zariskovala...Vzala jsem obě mládata a dala je ke svý další samici, která je mým odchovem a v tu dobu kojila svá čtyři 3 týdenní miminka..
Tyto dvě mimča jeden den náhradní mámu odmítala, náhradní máma je přijala naprosto bez problému a vzala je za své...druhý den se konečně již miminka rozkojila...
Takže se moje odchovankyně Alora nyní stará o šest prcků
To jen k mojí zkušenosti s ,, náhradním,, odchovem... dokrmovat mimina by nebylo tak ,,zdravé" jako zkusit je dát k náhradní mámě..
Co se týká té první samice, které jsem mláďata musela odebrat, ještě hodně zvážím, zda jí znovu použiji v chovu, neb i starostlivost matek je prostě v genetice...