• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CARMELKAXJežek bělobřichý aneb živej kaktus :)
    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    GRADY: občas pomažu kůži trochou dětského olejíčku, ale možno např. i lněným olejem, nepoužívat tea tree, tej je pro ježky toxickej. Taky používáme písek pro činčily, rádi se v něm koupou a jsou různý typy písků, některé jsou i desinfekční. Ale rozhodně se mi ježci nedrbou každých 5-20 minut, to neberu jako v normálu. Raději bych udělala vyšetření z trusu na parazity, ono ne vždy musí být vše vidět..A kor, pokud se jedná o ježka ze zveráče, tak si s sebou mohl prostě něco přinýst..
    GRADY
    GRADY --- ---
    Jak to máte s drbáním a hygienou bodlin? Ten náš prďola se od "záchrany ze zverimexu" drbe celkem intenzivně, pokud je vzhůru, tak třeba každých 5-20 minut. Zkusil jsem mu ostříhat drápky, trochu to pomohlo. Nedávno dostal na koupání misku s pískem, ještě jsem ho tam neviděl, ale asi se drbe míň. Oči má jasný, uši a hlavu bez strupů.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CARMELKAX: no ten ma kukadla... krasnej.
    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    no,tak když se tu nic neděje, tak sem hodím fotku jednoho, z mých ježourů. Aini-vlastní odchov..

    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    my máme většinu fotografií na našem webu, ať se pochlubí i ostatní...:)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nechtěli by jste dat víc fotek tech vašich mazliku?
    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    Máme miminka k rezervaci z vrhu A, tak kdyby měl někdo zodpovědný zájem :)
    www.kenwei.net
    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    taková normální večeře pro ježky

    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    YGA: zkusím nějak fundovaně odpovědět, ač mi to již v tuto hodinu moc nemyslí :) Hrát jako s potkanem nevím, potkany jsem pouze párkrát hlídala kamarádce. Jinak ježek je většinou hravej, miluje ruličky, různý míčky, běhací disk atd. Na okrasu bych řekla, že není. JEžek s dobrou povahou se dá krásně vymazlit, naučit na člověka i tak, že ježek pak sám vyhledává lidský kontakt. Já mám zatím 4 ježky, počet se ještě zvýší a všecky je mám v pokoji, kde spím. Pokud ježek je zvyklej v noci běhat a ščlověk mu kolotoč z ubikace sebere, pak bordel bude dělat..Jinak si spokojeně řádí na kolotoči, pokud namažeš ty spoje, pak to nevrže a normálně se vyspíš.
    YGA
    YGA --- ---
    A mohli byste teda někdo shrnout, v čem to chování zhruba spočívá a jak moc jde s ježkem navázat vztah? Když se ho podaří dobře ochočit, dá se s ním hrát třeba jako s potkanem? A nebo je spíš jen na okrasu, podobně jako morče nebo rybičky? :-) A dá se s ním vydržet v noci v jedné místnosti, nebo dělá bugr? My měli doma ježka, když mi byly čtyři roky, už si to vůbec nepamatuju...
    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    A ono v podstatě, když člověk dá zvířeti péči a lásku, tak se za nějaký čas dá ochočit snad skoro všechno..:)

    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    Aldariaon : znám jednu paní, viděla jsem jí jen 1x tedy, ale ta má doma ježka evropského. Je ochočenej pomalu jak pes...spí jí v náručí atd. Ale přesto to není vhodný, ježek evropskej prostě má domov v přírodě, pokud nemá dostatečnou váhu či není zdrav. ok, pak lidskou péči uvítá, ale zbytečně ho chovat doma, no nevím...:) Proto tu máme naše pygmy ježky....:)
    CARMELKAX
    CARMELKAX --- ---
    No, to bych zas až tak netvrdila, chov jako takovej zas až tak náročnej není, při jednom ježku je to pohoda..:) Pokud bych měla tvrdit, že se mi to zdá náročný, tak asi náročný na místo a na stálou teplotu,ideál těch 22-26 stupňů Celsia...jinak je třeba počítat s tím, že je ježek specifičtější než třeba králík, potkan, morčátko :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    CARMELKAX: troja
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALDARION: no to určitě jo, jen nevidím důvod v chování evropských ježků doma. Komunikovat nechtěj a smrděj.

    To co jsme měli doma byla ježčata, co se nestihla vykrmit, takže by přes zimu umřela. V teple nezazimovala, měla co žrát a na jaře odešla do přírody.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ZUZKAOU: Nevím zda by, kdyby se člověk pokoušel chovat dlouhodobě evropského ježka, nebylo vhodnější zimovat - u dost zvířat tomu tak je, obzvlášť pokud se mají úspěšně rozmnožovat... Že to u afrického zvířete nemusíš řešit považuju za velkou výhodu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALDARION: no když máš ježka v zimě doma, tak taky nezimuje - je mu teplo, takže po nocích usilovně dupe, žere funí a plaší kočky. :-)

    tím samozřejmě nechci nějak napadat jejich chov, jen jsem byla zvědavá a to že jsou odmalička a několik generací chovaní doma jim určitě kontakty s lidmi dost usnadní.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ZUZKAOU: Africký ježek (nebo je to kříženec několika afrických druhů?) nezimuje a snad se i snáz ochočí. Když se k tomu přidá odchov v domácnosti od rodičů zvyklých na lidi (po mnoho ježčích generací), je z toho poměrně společenské zvíře - Vidím to teda pohledem teraristy s kousavou užovkou v důchodu, která je spíš nabručenej spolubydlící, na něhož se koukám přes sklo jak leží a občas mu uklidím nebo nakrmím. :) Pak mi domácí ježek zdá docela kontaktní a takový aktivně roztomilý, i když to samozřejmě není jako život se psem. ;D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a v čem je jinej bělobřichej ježek (kromě barvy a velikosti) od těch normálních?

    Protože ty jsme párkrát měli doma, když se na podzim našlo nějaké pidiježčátko, co by to zimu nepřežilo a teda moc společenské zvíře to není a hlavně teda s čistotou si moc neláme hlavu.

    Ale jsou roztomilý, to rozhodně a jak tak pochodujou na těch dlouhejch nohách, tak jsou děsně vtipný.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Kamarádka chová potkany a strašně toužila po tom chovat ježka, ale pochybuju že to realizuje, sou na ni dost tlaky aby si nepořizovala další zvíře... navíc to pokud dobře chápu není zcela snadný zviřátko na chov.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam