• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLINIKAKLIniKA
    SALE
    SALE --- ---
    solidaridad ze squatu CSO Casa Naranja, Ciudad de Mexico
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    Česká spravedlnost: Exekutor vs. Klinika – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/01/ceska-spravedlnost-exekutor-vs-klinika/

    Samozřejmě, Klinika není zadlužený penzista ani samoživitelka s existenčním minimem, klinikáři si „koledovali“ od samého začátku, když zabrali a uklidili chátrající dům, o kterém věděli, že není jejich. Fetiš soukromého vlastnictví vyzvali sami a dobrovolně, nikdo je nenutil vzít si nevýhodnou půjčku, ani je žádný šmejd nepřesvědčoval k nákupu ortopedických matrací. I když se vždycky vynoří mudrlanti, kteří budou i penzistovi vyčítat, že „ho nikdo nenutil“ k nákupu pitomostí na splátky, přeci jen přiznejme Klinice větší míru dobrovolnosti, s jakou riskovali státní nebo jinou represi. Přesto by i těm největším hejtrům kolektivu měl zamrznout úsměv na rtech, když se dočtou, kdo má z vyklizení nakonec největší prospěch.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    I my jsme Klinika – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/01/i-my-jsme-klinika/
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    pozor, dlooouhej clanek :(

    Jakým jazykem mluví a na co útočí Miroslav Mareš? – A2larm
    http://a2larm.cz/2019/01/jakym-jazykem-mluvi-a-na-co-utoci-miroslav-mares/

    Coby Marešovým někdejším studentům se nám to sice neříká snadno, ale spíše než profesor politologie prezentoval analyticky přesnější pohled na Kliniku patrně i Komunistický svaz mládeže, který ji označil „nejnudnější“ a „nejburžoaznější squat ve vesmíru“, čímž zpochybnil její „revoluční“ charakter. To platí jak obecně o občanské neposlušnosti kolektivu Klinika, tak zvláště o výroku týkajícím se demokratizace vlastnictví.
    NOMAAD
    NOMAAD --- ---
    TLOUDEV: Diky,podle me sedi,aniz bych na ves nahlizel s jakymkoli despektem.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    NOMAAD:
    SN0008102070570:
    YARRDESH:
    čau chlapci a děvčata. když se tu bavíte o hypúotetickém squatování na venkově, mám tu k tomu - coby zburanizovanej pražan - několik slov.
    Za prvé: na vesnici squat nikoho nezajímá. Cílová skupina pomoci je minimální.
    Za druhé: vesnice v naší republice jsou poměrně uzavřené komunity, kterým jsou cizí elementy trnem v oku a raději si udržují svůj zaprděný chlívek.
    Za třetí: na vesnici jste odkázáni na komunikaci s okolím, nelze si dost dobře vytvářet soběstačný svět. Oproti městu, kde máte anonymitu a o dvě ulice dál nikdo neví, kdo jste, jste na vesnici pod drobnohledem.
    Za čtvrté: znáte hru tichá pošta? to se takhle před barákem uprdnete, a za dva dny se v hospodě dovíte, že jste se posrali až to teklo z nohavic.
    Ne, fakt to nejde. Zkouším tady na vesnici DIY dílnu, a můžete hádat, kolik lidí si sem něco přijelo vytvořit. Jo, ptalo se pár lidí - jenže z Prahy. takže jediný, co tady dělám, je dvakrát do roka punkovou pumelici, ze které mají ovšem všichni radost, že se tu alespoň něco děje. Ale představa, že tu budu dělat konzik každý týden, je zcela absurdní. nejspíš by mi tu někdo podpálil barák.
    Na squatování na vesnici fakt zapomeňte. Spíš nějakej barák někde na samotě, ale stejně přetrvává problém, jak tam chcete dohnat lidi. a jediný lidi budou ti, kteří si chtějí někde pár dní vorazit, né ti, co chtějí mít střechu nad hlavou a třeba chodit někam do práce. ostatně na venkově ani není moc kam.
    MASOO
    MASOO --- ---
    GLOBETROTTER: to je v dnešní době ale dost nedostačující a omezené


    Ad. předchozí příspěvky: myslím, že názory,co tu padly, nejvíc vypovídají o pisateli samotném.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HYNEK: Co je na tom top? On je prostě člověk, který upřednostňuje lokální věci nad globálními, takže mu otázka dodržování zákonů v Česku přijde důležitější než nějaké volby do Brusele.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HYNEK: Bývalý český prezident ovládá češtinu tak na čtyřku v klasifikaci základní školy, myslím, že by přezkoušení v rámci kandidatury neškodilo :-)
    "Trval padesát dva minut "
    HYNEK
    HYNEK --- ---
    JINDRICH: No hlavne v tomhle rozhovoru rekl todle, to je top:

    Mimochodem, Kliniku považuji za neskonale důležitější než Evropské volby.

    Klaus: Na BIS mám stejný názor jako Zeman. Její zprávy jsou bezcenné - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vaclav-klaus-prezident-rozhovor.A190117_101246_domaci_skr
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    K tomu co píše Yardesh o "proaktivních" aktivitách Policie ČR ještě jedna zajímavost z tzv. zákulisí: Klinika byla vlastně ještě před pár týdny velmi blízko nějaké dohodě se SŽDC, první jednání s novým ředitelem proběhlo v nadmíru přátelský (ano, vim, že to zní neuvěřitelně, ale bylo to tak) atmosféře a vlivem nového osazenstva pražskýho magistrátu to tak vypadalo, že by mohlo dojít k nějaké formě dohody mezi kolektivem, SŽDC a magistrátem. Vypsalo by se výběrový řízení, aby byla šance všechno zlegalizovat a kolekiv K. by měl vysokou šanci provozovat dům v podobné formě jako dosud a legálně.

    No a hádejte, kdo do věci vstoupil, náčelníkovi SŽDC řekl, že to rozhodně není dobrý nápad a následně šlo všechno tak nějak do piče? Ano, milé děti, byli to příslušníci.

    Je vlastně fascinující, že skvoterům pořád establishment podsouvá, aby se dohodli s majitelem a nechali těch kovbojek, a když se to zdá jako možný a reálný, zasáhnou ochranný sbory a daj si sakra záležet, aby vyvrhelové zůstali vyvrhelama a slušní skřeti měli na koho plivat.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    JINDRICH: předpokládám, že má v ruce to ukradený chilský pero ;)
    YARRDESH: ...a většinou přes to perou mafiánský prachy...
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    Exekutor Luhan chce 350 000 do své kapsy – KLINIKA
    https://klinika.451.cz/2019/01/exekutor-luhan-chce-350-000-do-sve-kapsy/
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    prej si exekutor účtuje 350 000, namáhavá prace pro zmrdy
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    SN0008102070570: tak to je jeden z pristupu, domluvit se s majitelem, proc by ne. blby je, ze v cesky republice za tim majitelem zahy dorazej fizlove a zacnou mu cpat slozky, ktery vedou na jednotlivy cleny anarchoautonomni sceny a zastrasujou ho. pripadne, jak zde ukazal par dnu stary clanek, svestky aktivne obvolavaji lidi s chatrajicimi ruinami, aby si zabezpecili sve objekty, hlidali je a vylicuji squattery v nejcernejsich barvach. potom majitel zpravidla couvne a je po dohode, nebot dokud sikanu fizlu sam nezazijes, tak v jeji existenci v nasi demokraticke spolecnosti neveris a nepripoustis ji, tudiz nemas duvod autenticite policejniho ocernovani a natlaku neverit. jak rikam, proti dohode nic nemam, ale realita v CR je takova, jaka je.
    pak tu mas taky dalsi pristup, okupace nemovitosti jako legitimni akt reakce/reseni v pripade, ze barak je zajmem spekulace napr. developersky italsky firmy, ktera to v rannych 90tkach koupila od nejakyho restituenta za hubicku, a 30 let ceka, az to spadne, aby tam mohla postavit kancly, zatimco pred tim barakem v zime umiraji na ulici lide. vytvorit nejakou dohodu s takovymi subjekty s cistym svedomim nechces, naopak muzes uzit squatting jako politicky nastroj - viz prvni veta tohoto druheho odstavce.
    doporucuju na to nazirat tak, ze oba pristupy se nevylucuji, kazdy je vhodny pro jinou situaci.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    PREVRACENY: :) nevim ani komu by se najem na squattu platil covece, takova myslenka me v zivote nenapadla :) mam pocit ze jsme davali neco symbolickyho za propalenou elektriku v zime akorat, pac ve zkusebne nebyla kamna, ale nevim to jiste, resil jiny clen kapely.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    poison the troll's meal...
    KAPITAN_STIKA
    KAPITAN_STIKA --- ---
    Upřímně, nemám sílu to tu pročítat celý, stačí mi celonárodní diskuze o vyvlastňování a úklidu na fejsbuku, ale všiml jsem si, že tu má někdo problém s tím, že jsme pomáhali uprchlíkům, že to nebylo "vhodný" nebo co. Tak bych jen rád řekl, že to naopak považuju za to nejsmysluplnější a nejhodnotnější ze všeho, co se za ty čtyři roky odehrálo. Amen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam