• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JAPANPapírové modelářství ✂︎
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZIP79: Jakejkoliv 3d modelar v trialu? Nejjednodussi pro zacatecnika asi Sketchup pro, popr jako dalsi krok sketchup a papekura (jestli teda ma papekura trial, to netusim).
    ZIP79
    ZIP79 --- ---
    Zdravím, máte zkušenost s nějakým free 3d programem, kde se dají vymodelovat jednoduchý tvary a následně z nich získat 2d rozkres pro složení z papíru?
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    HADIAK: jako teda moc....
    NOIK
    NOIK --- ---
    to si dělá prdel ne?
    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    Ja to delam pravitkem a hrotem starych, tupych, komunistickych nuzek. Papir to nenarezava a vrchni vrstvu netrha. Ryhy jsou ostre a prehnou se jednim pohybem.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    PRDELOID: Jezis, ale pisu to blbe , popletl jsem to a udelal zmatek. Ohybas-li k sobe, ryhujes lic, ohybas-li od sebe, ryhujes rub.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    MAJKA: vezmi jednu čepelku z ulamováku a několikrát přejeď po porcelánu / keramice. Ztupí to akorát a zároveň budeš mít dostatečně tenký nástroj, který se dobře drží.

    "Inspirovala! mě k tomu má rodná matka, když takto spolehlivě zlikvidovala jakkoli kvalitně nabroušený kuchyňák :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PRDELOID: ja si zatim vystacila práve s tim rezakem, ale chtela bych mit jasneji definovane, ostřejší hrany. Ale vyzkouším teda, jak se liší i když to zkusím něčím tupým. Ta divná věc z manikůry zní vtipně :) děkuju
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    No,nevim jestli to Noik popsal uplne stastne. Dulezity je,ze kdyz chces mit cistej ohyb,musis ryhovat,ne rezat. Pokud ohybas k sobe,ryhujes z rubu za pomoci onech propichnutych direk spendlikem,pokud ohybas od sebe,ryhujes lic. Na ryhovani pouzivam takovy sikovny piplatko na nehty z manikury s velmi uzkou plochou a hlavne tupou spickou.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    MAJKA: Něco ode mě:
    - každej papír je jinej, záleží hlavně na gramáži a na povrchu. Čím větší bude mít model plochy, tím by měl mít papír větší gramáž, ale zase se s tím hůř dělá, já teď dělám na 180g a připadá mi to celkem dost. Jestli bys chtěla navrhnutej model tisknout, tak bych doporučil inkoustovou tiskárnu a hlazený papír, něco jako je tohle: https://www.czc.cz/xerox-papir-colotech-a4-250-ks-160g-m2/175419/produkt
    Na podobnej papír by šlo i kreslit model, má hladší povrch než klasický skicáky.

    - Přeložení dělám tak, že ohyby přejedu podle pravítka na tvrdým stole tupou jehlou. Ostrá by mohla potrhat povrch papíru a to se pak musí retušovat vodovkama. Jsem línej a tak to dělám jen z lícový strany i když ve všech návodech se píše, že hrany, které se ohýbají k sobě se mají rýhovat z rubu.

    - Lakovat nebo barvit model není problém, je to ale potřeba dělat opatrně, aby se papír moc nenamočil a barva stíhala uschnout. Nejlepší je použít airbrush, ale to je drahý zařízení, lakem ve spreji bych stříkal spíš z dálky. A je to třeba vyzkoušet někde vedle, taky se může pod lakem rozpíjet barva, tonery z inkoustovejch tiskáren to dělaj.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    NOIK: nene, podle ciziho navrhu, ale protoze vysledny produkt ma byt darek a vypadat co nejlip a zakoupeny nakres stal za nic, tak jsem si musela udelat zkušební prototyp a ozkoušet si na něm, co a jak dělat a nedělat.

    Což vyústilo v zakoupení jiného nákresu úplně jiné kočky :))

    každopádně děkuji za odpovědi, abíčkářskej trik zkusím, mě s ábíčka lezly příšerný olepený hrůzy :))
    NOIK
    NOIK --- ---
    MAJKA: kočku podle vlastního návrhu? ..slušnej start!:)

    - zlomy klasickým řezátkem, musíš ale opatrně, abys to nepřeřízla úplně ...tak budeš mít ostrej a čistej zlom, to ti neudělá ani pravítko, natož připínáček, kterej ti spíš strukturu papíru potrhá ...pokud chceš mít opačný zlom, starej abíčkářskej trik říká propíchnoput špendlíkem na obou koncích (ale mimo obrázek) linku, papír otočit, spojit propíchlé bodíky a podle toho pak řezat
    - osobně jsem nikdy lak nepoužíval, mělo by to zpevnit, ale hrozí i zkroucení - což asi není ideální završení mnohahodinové piplačky:)

    další jistě doplní ostatní
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Prosím o radu. jsem s papírem začátečnice a dělám papirovou sochu - model kočky. Mam z vyroby prototypu par dotazu k ostrilenějším:

    můžu to dělat normálně z kartonu, nebo je třeba nějakej spešl papír? Gramáž by měla být 200 - 300. Ptám se spíš na to, jestli normální karton ze skicaku je nějak zvlast horsi, nez normalni papir.

    Dale by me zajimalo, jak děláte precizní překlady - rozuměj přeložení papíru tak, aby byla ostrá, jasně definovaná hrana. Železným pravítkem? Nebo přes to po ohybu jezdíte připínáčkem, jak jsem někde viděla?

    pak by mě zajímalo k tomuto modelu: MAIDA - to jsi dělala z předem potištěného papíru? Nebo jak jsi tam dostala tu texturu? Zkoušeli jste někdo hotovej model nějak barevně přestříkávat?

    Poslední dotaz: koupila jsem si lak na papír ve spreji, ale zklamalo mě, že mi nepřišlo, že by vlastnostem papíru něco přidal. Čekala jsem trošku zpevnění, ale bylo to stejné. Špatný sprej, nebo špatné očekávání od laku ve spreji? Co lak ve spreji v kombinaci s barvou, vyžere to?


    Moc děkuji za jakékoliv odpovědi
    MAIDA
    MAIDA --- ---
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    MORIARTY: Hele s tou nástavbou... tak to lehce přelakuj.
    NOIK
    NOIK --- ---
    PRDELOID: nic nepíše, asi posral tu bílou nástavbu:)
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    MORIARTY: tak jak se to vyvíjí? šup šup

    TOMASINO
    TOMASINO --- ---
    MORIARTY: když to nedopadne, udělej patinu
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    RAINBOF: ale s hromadou doplňků včetně jak předpokládám věcí z 3d tiskárny
    Pneumatiky jednoznačně....
    Ale je to masakr...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam