• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NOXNOCTIS: Vesmír prostě není lednička, kterou jde otevřít. .... pro tebe. Pro astronomy jo. Natožpak pro Boha. Pro toho jsou i astronomové lednička, která jde otevřít. A stejně jako astronom není součástí vesmíru a otevítá ho, tak Bůh není součástí astronoma. (Duchem svatým tě zatěžovat nebudu, to by pro tebe nebyl lednička, ale mrazící pult, to bys teprve neotevřel)
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: V té lednici ale být nemusím. Ani v tom pivu. Pokud vysloveně nechci. Ba, nemusím být ani v sobě.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    SHEALA: asi bych se ztotožnil s naší ledničkou, my máme plechovou, se dvěma motory :o)))
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    CHORCHEOS: ...a to nejsem na tripu.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SHEALA:
    Byl jsem mužem,
    jdoucím do lednice pro pivo.
    Byl jsem tou lednicí
    a byl jsem i tím pivem.
    Také sám sobě skluznicí.
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    LEON_KOWALSKI: klobása se zmrzlinou? dobrou chuť .) sranda, ono ani jít nemusí jít o nějaký nerozlišený guláš. jen o přirozené vnímání všech fenoménů, jak se dávají, včetně uvědomění si pole (vědomí), ve kterém se odehrávají - to je ono sjednocení - a to vše s uvědoměním svého intencionálního směřování ve světě, jakožto individuální bytosti s nepřetržitou kontinuitou svého bytí, neoddělitelnou od Celkovosti světa a pramenící zevnitř.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LEON_KOWALSKI: je možný že bys zjistil ne že jsi přímo bilý a hranatý, ale že najednou nelze rozlišit mezi tebou a ledničkou. Nebo mezi nečím a něčím jiným.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    AIM_FREEMAN: na tripu bych byl lednička já a ve mě by byl chlazenej kaktusovej džus, csipos kolbasz a jahodová zmrzlina :-)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    LEON_KOWALSKI: no a na tripu bys třeba mohl prožít stav, kdy lednička je součástí tebe a to je daleko větší bžunda;))
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Asi jako v případě té ledničky: [ LEON_KOWALSKI @ Aštar akbar! ]

    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Ach jo. Vanitas vanitatum et omnia vanitas
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Tam ale není nic o přítomnosti.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NOXNOCTIS: když se koukám do ledničky, tak taky vidím co v ní je, aniž bych byl součástí ledničky.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Odvozovat něco na základě citátu, který si pamatujeme pouze matně, je velice aštarózní.
    ESTEL
    ESTEL --- ---
    NOXNOCTIS: Každá byť i sebenepatrná částečka tohoto vesmíru byla z pohledu křesťanství stvořena Bohem a ten je v každé této byť sebenepatrnější částečce také přítomen, protože je jejím hybatelem... To, že "svět byl stvořen Bohem" křesťanskému pohledu odpovídá, ale to, že je Bůh přítomen v každé sebeneparnější částečce světa, už nikoli. Podle křesťanství přece svět není Bohem, ani jeho projevem... je jeho stvořením, dílem, kterému Bůh dal existenci, do kterého možná vložil záměr, srozumitelný a poznatelný řád, zákony, kterými se svět řídí atd... To, že by byl Bůh přítomen ve všech částech a oživoval je, je možná pochopitelné z pohledu moderní fyziky nebo z mystické zkušenosti, ale pro křesťanství samotné je to dost vzdálená idea, dokonce mám za to, že za podobné "panteistické" názory by sis v dřívějších časech vysloužil přinejmenším "uvržení do klatby" :o) Takže kontroverze tu asi bude. Křesťanství, tak jak se vyvinulo, je prostě náboženstvím, kde se věří v základní oddělenost Boha a člověka a je to "problém". Právě proto existuje i Spasitel jako cesta. A existují i kněží, kteří mají za úkol ti Spasitele představit, dát poznat a udržet tě s ním v kontaktu.

    Viděno z tvého úhlu pohledu, tak ano, křesťanství inscenuje "léčbu" oddělenosti, která vlastně odděleností není... Ale to má snad každá náboženská tradice, cestu k ráji a náhled, že jsi z ráje nikdy neodešel. Asi není potřeba tím druhým rozbíjet to první, má to taky svou cenu...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    SHEALA: Nebo spíš by se mu do debaty hodil Jára Cimrman. Po jeho slavné "Basilejské odpovědi", založené na úkroku stranou, si F. C. Bohlen utrhl kšandu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Myslím že ještě potřebujeme do debaty Adamriu.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    NOXNOCTIS: Člověk potřebuje kněze tak dlouho, dokud se nedokáže obejít bez něj.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NOXNOCTIS: Tak tohle smrdí vulgárním marxismem a takovým tím soudružským žvástáním, že pámbíčka potřebujou slaboši, kteří si neporadí sami.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    NOXNOCTIS: jo, takže tobě by asi vyhovovali Mormoni. To není nic proti ničemu, kámoška je Mormonka. Ale teologický debaty spolu nevedem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam