JESTEDMAN: Už hodně let se snažím najít nějaký klíč, podle kterého by se dali lidi rozdělit na ty, kteří můžou užít a bezpečně se vrátí a na ty, pro které je tahle cesta až příliš riskantní. Vyzpovídal jsem snad stovky lidí a žádný jednotný klíč nenašel. Člověk se rozhoduje na svou vlastní odpovědnost a vždy riskuje...
Pro mě už vlastně žádná objektivní realita neexistuje. Když vidím, jak je složité domluvit se i na docela obyčejných věcech jen v rámci páru, který se zná... Třeba teď naproti mě sedí kolegyně Jana, čestvá to babička, super zkušená baba, dříve jasná playboy baby, se kterou se domluvím snad na všem - a přesto žije v docela odlišné realitě. Jenom to, že jsme oba příčetní, že se domluvíme česky a pracujeme spolu, pro mě neznamená, že žijeme ve stejném světě. Přestat se snažit cpát všechny do jednoho pytle, dát lidem svobodu ať si žijí co potřebují - v tom je velká úleva a pohoda. Každý máme možnost vystavět si vlastní realitu - a ať chceme nebo ne - každá z těch realit musí pouze reflektovat základní kameny existence. Ten kdo staví v rozporu se základem, pak často končí bláznivě nebo musí začít úplně znovu a začíná se vždy bouráním toho starého...
Jsem si jistý, že člověka dokáží látky změnit celoživotně i po pouhým jednom výletě. Dlouhodobé a pravidelné užívání vnímám spíše jako nenaplněnou základní potřebu. A když základní potřebu řeším substancí, pak mám jen dvě možnosti - řešit to tak až do smrti nebo se postavit rovně, změnit přístup a - vyřešit to i bez substance!
Je tu ovšem jedna základní potřeba, kterou většinou nemáme v základních potřebách a já jí tam vidím. Je to potřeba oslavy. Člověk už ze své podstaty potřebuje slavit a oslavovat své dílo, jinak upadá. Jasně, že se dá slavit vodou a zpěvem... ale víte jak :-) každý sám za sebe... a to množství práce a pakárny s děckama co žiju s minimem času - mám to pořád ještě raději ostřejší - na vodu snad ještě nějaký čas dostanu .-) a těším se na ní.
A poslední bod - všechny cesty na vrchol mají jedno společné - je to vždy makačka! Na první kopeček můžeš možná lanovkou či výtahem, ale když se mraky rozestoupí a uvidíš ten horský masiv před sebou... tak pokorně šoupneš nohu před nohu a valíš dál neb jinudy to nepůjde :-)