• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GENTIANAAštar akbar!
    Diskuse věnující se mapování a výzkumu náboženských kutilů všeho druhu.
    rozbalit záhlaví
    VAGABUND
    VAGABUND --- ---
    VAGABUND: tvl to ma na kinoboxu pet stranek samejch 10/10 recenzi O_O

    Od první chvíle, kdy jsem na jaře letošního roku zaregistrovala upoutávky na film Tajemství a smysl života od Petra Vachlera ,jsem si ho obrovsky moc přála vidět. Splnilo se mi to v Olomouci,a už máme lístky i do Ostravy na září. Film není film,je to neskutečně nádherný příběh každého z nás. Každá sekunda našeho života nás vede tam, kam se soustřeďují naše myšlenky a činy. Každý z nás ve svém bytí chybuje, může zakopnout, podvést, lhát, ublížit ,ale příběh Petra Vachlera nám zvědomí, že existuje odpuštění, hlavně sami sobě.....Ponoříme se do hloubky vlastního bytí, bezpodmínečné lásky, kvantového vědomí a víry, že život nikdy nekončí ,protože nejsme jen fyzické tělo, duše je nesmrtelná a nikdy nejsme sami . Nádherné, úžasné DÍLO, film bych dala povinně do škol ....
    VAGABUND
    VAGABUND --- ---
    pred filmem bude u nas prednaska s vachlerem, hold my kvetak, i am going in
    🫶

    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    jako je mi divný, že když opakovaně klikám v tom článku na sitviry.cz na odkaz na Balíček kázně domácí disciplíny, nabízí mi nějaká firma na střechu montáž fotovoltaiky.
    Omlouvám se, ale musím si dát panáka, abych nepropadl nějaké nepříjemné sbírce neuróz.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ARGANNAH: kdysi jsem chvilku zila s typkem, co si pres BDSM resil luxusni sbirku neuroz. Neprijemne, nedoporucuji.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GRANTORINO: Marii Magdalen sr v kostelich vyskytuje dost malo, teda, a zenskych postav z Bible jeste min.
    HONZAL: neplest krestanstvi s papezenstvim, prosim.
    HONZAL: krestanskejch tradic jsou tri prdele a zen, kterymi se da inspirovat, ze najde dost
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Mně to, co je popsáno v tom článku přijde hodně špatně. Podle mě nejde úplně mluvit o tom, že je to zcela konsenzuální, jestliže ona třeba nemá k dispozici safeword, který bude bezpodmínečně respektován. Z textu to vypadá, že nemá. Tady nejde o to, že ona by neměla být svéprávná ke konsentu, protože je třeba kodependentní nebo traumatizovaná nebo whatever. Tady jde o to, že to prostě nesplňuje standary SSC a dokonce ani RACK.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Tak si teda promluvíme o tom mém biasu:

    Maxima konsentu jako něčeho, co vymezuje rozdíl mezi interakcemi, které jsou v pořádku, a těmi, které jsou trestné, v poslední době naráží na narůstající morální bigotnost hlavně americké populace (a odtud se to pak šíří). A protože ideál konsentu je pořád na stole, řeší se to tak, že se začíná vymýšlet, za jakých okolností se konsent nepočítá, protože ho osoba není schopná udělit. Typicky právě u konsensuálního sexu a konsensuálního násilí v páru: když je žena opilá. Když jí je méně než 21. Když je její partner výrazně starší, když je její partner výše postavený než ona, a obecně když ten vztah není zcela "rovný". A tak podobně. Tady jsem přesvědčená, že to vidíme na bdsm případě: v podstatě podle mého názoru dospíváš k závěru, že většina bdsm vztahů je zneužívání a týrání pod rouškou sexu, protože nedořešené patologie, a odtud je už jenom kousek k odebrání práva na konsent zejména ženě, která si takovýhle vztah vybere (respektive v něm dobrovolně zůstává a sdílí jeho diskurs) - stačí říct, že násilí v páru je zneužívání ex definitione a kdo dal konsent se zneužíváním, je pod vlivem nějaké patologie a proto se jeho konsent nepočítá. Na tom je spousta věcí špatně, ale úplně vrcholně špatně je, že to ve svém důsledku opravdu odebírá agenci a právo na svobodné rozhodnutí tomu, kdo je v tom vztahu sub (nebo obecně tahá za kratší konec provazu). O to hůř, pokud se do toho motá obecná averze Čechů ke spiritualitě a náboženství a představa, že kdo žije v specifickém duchovním prostředí nebo dobrovolně praktikuje věci považované mainstreamem za "divné", má promytý mozek a tudíž, řečeno výše uvedeným jazykem, není schopen legitimního konsentu.

    Nic z toho nepopírá, co říkáš, totiž že ve společnosti je spousta patologií a některé se projevují třeba takhle. Naopak, i s tím souhlasím, ostatně ti moji známí byli přehlídka patologií odshora dolů. Ale dobrovolně se rozhodli je zpracovat takhle, je to jejich věc a jejich svobodné rozhodnutí; pokud jim to navíc pomáhalo, aby to mezi nimi v posteli o to víc jiskřilo, není to absolutně nic proti ničemu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Deetigmatizace BDSM super, ale používat deetigmatizace k bagatelizace rizik a patologie už moc ne. Neni to buď a nebo, zejo. Respekt k odlišné spiritualitě ano, ale zejména jaksi v západním kulturním okruhu, což prostě to evangelikálove jsou to opět nesmí sloužit k legitimizaci násilí. Stejně jako by neměla složit treba k legitimizaci stavení nových osad na západním břehu Jordánu a nebo k nábožensky motivovanému konsenzu. Ostatně sebevražední mučedníci s tím taky souhlasí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: ale ano, běžé domásí násilí nebudu dávat do diskuze o okrajivých částech spirituality.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: ne, čteš to svým biasem a promítš ho na mě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: což neznameá že mají souložit potmě na misionáře, ale že to že to prostě je rizikové a průserové a prostě tam ty patologie jsou přítomé.

    Natož v něčem co násilím na ženách podmiňuje spásu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Tys to sem ale zjevně dala kvůli tomu spankingu pro Ježíše, ne kvůli patologickému vztahu obecně: takových najdeš na každém rohu tucet, ale smát se tomu nebudeme, to přijde až tehdy, když se ukáže, že ti lidi jsou věřící.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: ne - nebudu argumentovat proklamovanými zásady BDSM, jako pravidlo "bdsm by se měli věnovat jen lidi bez klinických psychickýcho obtíží" je sice pěkné, ale celkem evidetntně neplatí plošně, zejména v rámci něčeho jako je dominance submise v běžném životě.

    Aneb kdo z české BDSM komunity kdo je v tom ponořen hlouběji, než jen pro zpestření sexu je bez úzkostnědepresivních obtíží, bez poruch příjmu potravy, bez ne moc dobře zpravoaných traumat, bez obtíží s návykovým chováním? Kdo je po třictíce byl alepsoň 10 let stabilně spokojený?

    A ano, ten americký výzkum kde se pomocí big 5 dokazuje jak sjou příznivci BDSM psychicky úplně zdraví považuju za metodologicky nepoužitelný.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: a neříkej mi že neznáš nikoho, kdo žije v kodependentním vztahu a psychické a fyzické násilí obhajuje jako projevy lásky a že to není tak strašné a že to takhle musí bejt. Což je jaksi taky konsent, žejo.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: To je argumentum ad Hitlerum: zkus mi to namísto na Rusech ilustrovat na tom bdsm.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: a ano, zneužívání spirituality pro legitimizaci psyychopatologie a nácilí mi skutečně vadí. Podstatou je to násilí, ne hejt na spritiualitu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: Ne - konsent fakt není zaklíndanlo - hej, to je v pořádku. Ostatně putinova armáda má spoustu nadšených dobrovolníků.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Akorát jsme zase u toho, že je to konsensuální. Kdyby ten "potomek Aztéků" praktikoval oběť krve (což člověk dělal sám sobě), taky bys nemohla říct ani popel.

    A pokud ti to, že je něco konsensuální, nestačí, zase jsme u toho bdsm. Ale aha, ono to asi vadí jen když je v tom přiznaná spirituální rovina, protože aštar a zlé sekty a tomu se tady smějeme a mluvíme o vymývání mozků. Ale kdyby z toho škrtli Ježíše, najednou budem tolerantní až na půdu, protože svobodná volba. Sorry, ale tomu se říká dvojí metr.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ARGANNAH: ano netrestat ženu, protože je nádoba hříšná a bůh to tak nařídil, jako základní maisntream dost beru.

    A ne, nemyslím si že by někdo bez opravdu ošklivých patologií by do takovéhleho společeství šel. Natož když si onen sadismus nesmí přiznat jako sexualí impulz. A má k tomu narativ, že to po něm bůh chce. Sorry, to fakt dynamika lidské psychiky neudrží jako férové a neubližující. Nehledě na to, že kdyby se stalo něco jako poctivý výzkum, tak se vsadím, že ty ženské v tom prostě jsou všechny postraumatické.


    A ano, kdyby někdo přišel s tím, že jsou potomci Aztéků a budou tedy muset začít s lidskými obětmi, tak ne, tak to za svobodu víry skvělou pro denšní svět taky považovat nebudu. I kdyby tím pomocí síly starých bohů zachránilli amazonský prales.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ZUZKAOU: Děti jsou nekonsensuálně úplně v jakékoli formě rodiny. S tímhle argumentem můžeš jít proti úplně jakémukoli alternativnímu ne-mainstreamovému životnímu stylu, včetně třeba polykul, duhových rodin, soběstačných ekokomunit atd. atd. Ten argument "kažení mládeže" je tu vždycky. V podstatě z něj implicitně plyne, že jakmile jsi rodič, jsi svému dítěti nějak morálně povinná žít absolutně mainstreamově.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ostatně děti v takové rodině jsou dosti nekonsensualne. A ano, samozřejmě že ti vnímají.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam