• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Ještě chci dodat, že já nefandím tomu dovolit dítěti vše, co chce, ale najít si tu správnou cestu, kdy bude spokojené jak dítě, tak rodič.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    MARKYSHA: Jo to zní vcelku rozumně, já akorát dost bojuji s okolím, protože máme kolem sebe hodně babiček a příbuzných, kteří mají tendence do výchovy hodně mluvit. Vidím to teď u svých neteří, kdy pořád jejich rodiče řeší problém s babičkami. Vychovávají je prostě jinak,než byli oni sami vychováváni a moc se nesetkávají s podporou, ale spíše s názorem, že z nich vyrostou rozmazlení parchanti. Jako na jednu stranu jim tu volnost možná dávají až moc velikou, ale na druhou stranu jsou holky hrozně šikovné a dokážu se s nimi na všem domluvit, hezky si popovídat. Prostě se s nimi jedná jako se sobě rovným. No a já myslím, že tenhle problém budu za pár měsíců řešit taky :/ Ještě, že mí rodiče jsou k tomuto vstřícní.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ONA_MAKARONA: já jsem poctivě Naomi zkoušela u Tondy, když mu byly cca dva, a dopadlo to fiaskem, byli jsme z toho rozhození a nešťastní jak my, tak Toník. Ono to prostě nejde, nemám ty podmínky jako v Americe Aldort. Navíc osobně si myslím, že neexistuje univerzální návod na výchovu dětí, je dobrý se vzdělávat, brát si z toho užitečné věci, být otevřená novému, ale vždycky brát v potaz osobnost konkrétního dítěte. Jsou děti, i dospělí, kteří ne nějakou chybou výchovy, ale prostě z podstaty povahy, potřebují říkat konkrétně a přesně, co mají dělat, jinak jsou z toho hrozně nešťastní. Takže z Naomi jsem si převzala některé věci, které fungují, ale občas musím udělat bububu a vytvořit jasné mantinely, nemůžu ho nechat, aby si na ně přišel sám.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Já jsem žádným online kurzem neprošla, také mi to přijde šílené nadsazené, jen jsem shlídla dostupná videa na youtube. Vlastně úplně nejdříve jsem objevila právě Naomi, když byla hostem u Jardy Duška, ale to jsem ještě nebyla těhotná a prolítlo mi to jedním uchem tam, druhým ven. Její knihu jsem si přečetla teprve nedávno a asi si ji budu muset přečíst znova, abych tomu úplně správně porozuměla. Zkrátka se snažím si z každého vzít kousek a podle svého nejlepšího úsudku se zařídit. Ale jak říkám v praxi jsem to zatím moc vyzkoušet nemohla - a to je právě celý problém, který jsem tu chtěla rozvinout. Jestli je to opravdu funkční. Jestli to je cesta k tomu, abychom žili ve spokojené rodině. Nedávno jsem četla knihu Rok kohouta od Terezy Boučkový, která se údajně řídila všemi těmito radami a způsoby výchovy, ale nakonec to celé dopadlo, tak jak to dopadlo. U té Nevýchovy mi chybí, že tam nejsou konkrétní příklady a konkrétní řešení situací. Spíše jen takové obecné líbivé řeči, které pak ale ve skutečnosti ne vždy fungují. Zavání to dobře promyšleným byznysem (už jen fakt, že chtějí do budoucna zřizovat i "nevýchovné" školky a školy). Ale tím to nehaním, mě samotné to v lecčems pomohlo. Jsem teprve na začátku cesty a jako houba nasávám do sebe veškeré informace :-) A jak říkám, když to tady nerozběhneme, tak nevadí, jen jsem vůbec chtěla vědět, zdali to tady někdo má taky takhle podobně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jinak za mne, nazev auditka je mimoradne vystizny. nevychovu neznam, ale k aldort to souzni hodne. tedy je-li to mineno jako pozadavek, nejdriv je nutno se hodit do vnitrni vyrovnanosti a pohody, ujasnit si priority, vycistit svedomi, vyflaknout se na blbosti, osvobodit se od demenci a tlaku okoli, uvedomit si jak nadherne zive zdrave mlade/mladata mame... ... a pak uz decku nic nebrani byt prirozene stastne a mirotvorne s nama. aldort to dle meho nazoru uci malo explicitne, ale mne to tak vyplyva. na nyxu se nesmi moc psat pozitiva a pochvaly, to je clovek jen za vola, ale mne se to proste zatim ohromne osvedcuje a nase dite je nadherny.
    krome toho aldort nenasilneho pristupu se maximalne snazime jeste o prevenci, coz je hlavne montessori (jak inscenovat svet kolem decka aby ho mohlo prozivat pro nej smysluplne a prinosne), evolucni rodicovstvi (homo sapiens je stadni savec z relativne nudne africke plane. na to je nejlip vybaven a z toho pro prcky plyne spousta veci) a za zasadni povazujem ze se o decko starame spolu (i ty nejvymazlenejsi nejkontaktnrjsi matky kolem zacinaji byt hotove a vyflusle, protozue It takes a village to raise a kid a v jednom cloveku to proste nutne je psycho! tecka).

    takze asi tak.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MARKYSHA: Tak nějak. Nedovedu si představit, co tak objevného by mi mohla v těch video-lekcích sdělit, aby stály za tolik peněz. Kdyby to byl individuálni kurz, kde by se pracovalo (azpoň částečně) i s tím konkrétním dítětem, tak bych to možná chápala. Ale tak, jak to má postavené, mi to přijde o ničem a předražené. Ačkoliv nepopírám, že pokud si někdo u těch videí, co má zdrama k dispozici na Youtube neříká "no to zase objevila Ameriku", jako já, ale "páni, tohle mě nikdy nenapadlo", tak to pro něj asi nějaký smysl mít může.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    YMLADRIS: mně přijde, že za peníze propaguje pro mě triviální věci, co jsem tak o tom zjistila.
    LYDI
    LYDI --- ---
    YMLADRIS: he he je to vlastne i poprve co o tom slysim a mozna se tomu nedivim. tak at si to lidi zaplati :p ja toho delam spousty z vlastniho "citu" ... mi se v zasade libi i pristup lineho rodice (:
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    s tou nevychovou je trochu potiz v tom, ze kdo si zaplati a projde kurz, tak ten diskutuje ve forech k tomu urcenych (absolventu, napr na FB), kde uz jsou lidi co do toho vidi a tak. Tady na nyxu je debata kolem nevychovy spis ve stylu Je to moc penez, Ja nevim, Kralova je nesympaticka, Ale ne ona je sympaticka atd.,

    ale treba neco rozproudis, tim se jako nenech odradit
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Uvedu zde svoji zkušenost, kterou sice nemám s vlastním dítětem, ale i tak je zajímavá. V době, kdy jsem byla těhotná, jsem učila v jedné soukromé školce, kam chodily děti většinou ze zámožnějších rodin a nebo děti pod 3 roky, které ještě do státních školek chodit nemohly. Bylo to hodně hodně vyčerpávající a já jsem každý den chodila domů urvaná, bez nálady a naprosto demotivovaná. Nezvládala jsem to a děti mi vyloženě skákaly po hlavě - nejsem od přírody autoritativní typ, jsem spíše klidná. Nevím jestli tyto děti byly nějak "problémovější" nebo se prostě zrovna sešla skupinka hodně hyperaktivních dětí, ale opravdu byly nezvladatelné. Začala jsem tedy hledat nějakou alternativu, protože stálé opakování, že tohle a tohle se dělat nesmí a bouchat kamarády se nemá a vztekat se uprostřed silnice je nebezpečné, nepomáhalo. A narazila jsem na stránky Nevýchovy, zaujalo mě to a rozhodla jsem se vyzkoušet tento způsob v praxi a i když jsem chodila do školky jen 3x týdně, začalo mi připadat, že to na ně funguje. Prostě jsem s nimi mluvila na rovinu, říkala jsem jim, co si opravdu myslím a když se mě na něco zeptaly, vždy jsem jim řekla pravdu. Když zlobily nebo mě neposlouchaly, řekla jsem jim, že je mi z toho moc smutno a že bych ráda přišla na nějakou zábavu či hru, která by bavila je i mě a jestli mi nepomůžou jí vymyslet. A to byste koukaly jak se na to děti vždycky chytly a začaly vymýšlet různé opičí dráhy apod. (samozřejmě jsem byla vždy součástí hry). Neříkám, že to byla nějaká zázračná změna, ale spíš mě začaly vnímat jinak, jako jejich kamarádku, jako někoho, kdo jim rozumí a komu se mohou svěřit, prostě jsem jim byla blíž. Hyperaktivní a zlobiví byly pořád, ale mě se tam pracovalo mnohem líp. Bohužel jsem pak musela odejít na rizikové těhotenství, takže nevím, jak moc by to fungovalo, kdybych se tomu věnovala více a déle. Teď co se mi narodila dcera, bych v tom ráda pokračovala, akorát jsem zvědavá, jak se k tomu postaví manžel.

    A mimochodem když jsme měli toho Mikuláše - strašíte děti čertem? Co si o tom myslíte? A když se vás dítě zeptá zdali věříte na čerta, Mikuláše, Ježíška, co mu odpovíte?
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    ORIKA: Aha, tak to jsem nevěděla. Každopádně tato diskuze nemá být jen o Aldort, ale také o Nevýchově (www.nevychova.cz) A spíš než výpisky z literatury a různé odborné články, jsem měla na mysli, že bychom si zde vyměňovali své zkušenosti a jestli to opravdu funguje. Zatím jí tu nechám, kdyby se to nijak nerozjelo, tak ji smažu, žádný problém :)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    Proc dalsi auditko kdyz uz tu jedno takove je a navic jeho majitelka to prave smeruje k Aldort apod., je tam na ni spousta odkazu i vypisku z literatury...staci si najit "kontaktni rodicovstvi"
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Hledala jsem tu podobnou diskuzi, ale žádnou jsem nenašla, tak jsem založila tuto. Já sama mám teprve půlroční holčičku a ráda bych jí vychovávala směrem, který prezentuje jak Nevýchova tak Naomi. Je tu někdo, kdo tuto výchovuje praktikuje? Celkem by mě zajímalo, jak to funguje v praxi, jestli to má opravdu nějaký kýžený efekt. Ono se to hezky poslouchá a vše zní moc fajn, ale otázka je, jak to pak vypadá v praxi :-)
    MIRIS
    MIRIS --- ---
    díky za připomenutí, tohle jsem zrovna dneska hledal (naomi) : )
    LYDI
    LYDI --- ---
    to jak ze v kontaktni rodicovsti se rozbehla lehci diskuze, tak ted vlastni ..? (;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam