SEBIEN: Alenčina největší zábava je vylézt někam na stůl, na skříňku a pak na mě skákat, pak to udělala jednou Tondovi a rozplácla ho na zem...jej to bylo řevu, ale jinak to bylo dost vtipné, jak to nečekal a najednou je rozpláclej na zemi pod Alenkou.Základ všeho je, aby se dítě naučilo, že se slézá po nohách a ne po hlavě, tak já Alenku vždycky otočím a už to začala dělat, ale předtím nechávat ji samotnou na přebalováku, který mám do pasu, pod ním jsou tvrdé parkety a vím, že ona kouká dolů tak, že jde hlavou napřed, to bych se teda bála - tedy nemyslím ty tři, čtyři kroky, kdy dávám pozor, to je něco jiného. Já jsem jí naučila na pozor, že když si poprvé přivřela prsty do šuplíku, tak jsem řekla "pozor na prstíky" a teď když řeknu klidným hlasem "pozor na prstíky", tak je prostě dá pryč. Takový to "spadneš" to taky nemám ráda, já řeknu klidným hlasem "pozor", když třeba sedí Alenka zády k "propasti" a neví to, dotknu se jí zad a ukážu ji to. Tondovi, když už byl starším jsem akorát říkala klidným hlasem "pozor za tebou nic není", "máš nad hlavou tyč" apod. Taky jsem ho nechala všude lozit, ve dvou letech všude vlezl apod. Je zajímavé, že kolem třetího roku začal mít strach na místech, kde vylezl bez jakýchkolív problémů, stejně tak s vodou. Nemyslím si, že by to bylo přehnanou opatrnost, protože jsem k němu přistupovala pořád stejně, ale lektorka plavání mi říkala, že je to vývojem, že najednou dorazí pud sebezáchovy, který je nějaký období dost přehnaný, že se pak zase bojí skoro všeho a nakonec se to dostane do rovnováhy.