• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: jj, souhlas.
    Moje dítě je ještě malý, tak ještě nemám zkušenosti, ale teď teda si u ní skoro neumím představit, že jí v něčem bráním, když něco chce, někam vlézt, slézt, krmit se, whatever, tak je v tom dost urputná :-).
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tohle je vůbec zajímavý téma a přijde mi, že tím, co člověk dítěti tímhle způsobem předává, může hodně ovlivnit. Když třeba vidím některé lidi, jak dětem rovnou řeknou, to nedělej, to nezvládneš, nebo na to jsi moc malý...Je v tom prostě slyšet jednak ten strach, jednak lenost tomu dítěti nějak pomoct a taky nedůvěra v jeho schopnosti. A pak se lidi na hřišti diví, že moje dítě umí už šplhat a sjíždět po tyči (od 2,5 let ručkuje bez pomoci, od 3 let i vyšplhá). No proč to asi umí, protože jsem jí od toho nezrazovala, zprvu jsem ji podpořila (protože projevila chuť to zkusit, ale bála se, nevěděla jak na to), ale jakmile to párkrát zvládla, už si věřila a stalo se to její oblíbenou zábavou. Podle mě to strašně ovlivňuje sebevědomí dítěte a chuť odvážně se pouštět do nových věcí, a dává mu to víru, že vše se zvládne naučit, pokud tomu bude věnovat energii.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ostražitost chápu, ted jsem se s mojí mámou "chytla", když řekla nějaký negativní upozornění typu "pozor, spadneš!" - úplně chápu, že to člověku jde do huby automaticky, chápu, že to máma nechápe, když oni takhle s náma mluvili normálně a taky žijem, ale teď mi šlo spíš o to, že prostě vím, že už hodně rozumí, že chytá ta klíčová slova, ale ještě nepobere celou větu/zápor/ironii - jako když měla celý ruce od kaše, prohlížela si to, patlala okolo a já, blbá, říkám "no, tak si to ještě utři do vlasů" - koukla na mě, na ty svoje ruce, a protože "vlasům" rozumí, ukázala mi, kde že ty vlasy má....;-), takže stejně slyší "spadneš", překvapeně řekne "bác?" a začne se rozhlížet, co a kam, třeba se pustí a otáčí se na malým prostoru atp., ale to mi přijde spíš vtipný pozorovat, jak se vyvíjí to porozumění slovům a větám :-)
    LYDI
    LYDI --- ---
    dcere budou ted 17 mesicu. takze vysky jako postel, pohovka dava (i kdyz to co sedela bylo vyssi, to by sama nedala). a jasne ze spadavala, vetsinou z postele, nedavno z kresla. ale podle me to nejsou veci ktere ji muzou "moc skodit" (jasne, neco necekaneho se muzu stat kdykoli. ale to jako kdykoli, nejen u padu ze (: )s tema matkama mi to pripomnelo ze sem nekde cetla o takove hriste (takove velke, akcni, kde snad meli zamestnanci), kde zakazali matky, protoze ty s svyma strachama na konec "pusobily" vic urazu nez decka svym chovanim samotnym.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Jo, akorát u těch hlídačů a babiček se to dá pochopit, oni třeba nevědí, co to dítě dokáže a co ještě ne...tak tam se ta nadměrná ostražitost dá pochopit...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: jj, děti jsou šikovné. Náš malý ve dvou letech přeleze postýlku.
    V tomto jsou "nejhorší" naše maminky, ty furt mají strach a chodí za děckem jak ocásci. První dítě s tímhle nemívá až takový problém, "horší" je to u dalších sourozenců, kteří opakují a napodobují staršího. A starší si dycky dovolí víc.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MONI: Dceři stačilo ukázat, že dolů se leze pozadu a od té doby slezla téměř odevšad (i z toho přebalováku, prostě sjela pozadu a dosedla na zadek). Já si vždycky myslela, že jsem v tomhle taková laxní, ale pak přijela na návštěvu kamarádka s o 2 měsíce mladší dcerou a já se nestačila divit, co ta jí vše dovolí dělat bez dozoru/ochranné ruky poblíž. Děti zvládnou víc, než si myslíme...a posoudit to může jedině rodič. Často se mi stávalo, že nějaká akční maminka mi hlídala dceru na prolejzačce, "aby nespadla", řitom já věděla, že můžu dceři v tomhle plně věřit.
    MONI
    MONI --- ---
    LYDI: Kolik je malé? A už ti někdy doopravdy odněkud spadla?
    Já taky nejsem zastáncem strašení dětí kdečím, ale zrovna pádům raději předcházím, pro dítě to není nic příjemného. Když na přebalovák dítě samo nevyleze, tak by tam ani samo nemělo být. Jakmile umí ze země vylézt na gauč nebo na židli, tak je jasné že se nějak dostane i dolů a ať si tam klidně leze.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LYDI: Jo, strachu je v lidech hodně, a nevědomky to přenášej na svý děti. Smrt je asi ten největší strašák. Člověk na to radši ani nemyslí a uloží to někde hluboko do nevědomí, ale ono to tam stále je a vysílá to na povrch, do vědomí, svý šlahouny ve formě těch všeljakých strachů. Vtipný je, když se střetnete s nějakým takovým úplně urputným ustrašencem, který naprosto nevědomě chrlí ty svoje strachy do okolí a myslí si při tom, že tím zabrání nějakýmu neštěstí. To pak člověk jenom nevěřícně kouká, neschopen slova...ale dobrá škola, může to člověku nastavit zrcadlo.
    LYDI
    LYDI --- ---
    ja se na zacatku priznam ze sem clanek necetla. co si ale hodne vsimam je, a uvedu to na prikladu - necham malou sedet na prebalovacim stolu a odchazim na 2,3 mozna 4 kroky. snazim se ucit malou, ze se pada, takze podle me uz ma docela tuseni o vyskach. ale kdyz prijde pani co ji hlida tak slysim "jezis, kde te ta mama necha sama sedet?!" ... jako tim chci jen rict, ze smrt mi prijde docela extrem (a souhlasim s keikinem ze to tema nemame podle me moc vyreseni) .. ale staci mi kdyz se koukam, jak si lidi stavi k nebezpeci a deti obecne a neprijde mi to nejlepsi zupsob, kdyz je spousta vic-mene helikopterovych rodicu (rika se to tak, vite se myslim?) a faaakt si myslim ze vetsina rodicu je hodne moc hmm pre-opatrnych :P
    jinak s tema indianama, neresila bych asi tolik jestli oni se maji skvele/lepe nez my etc ale spis koukat se na nasi spolecnost, kolik lidi bere antidepresiva, neni schopen vest uspokojujici vztah atd a kdyz se koukam na takove fakt tak si rikam, ze neco neni v poradku. a ze to pro ty decka tim padem taky asi neni uplne supr ...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TIMA: tak jak říká kámoš, lidi jsou vesměs dobří, ale společnost (jako celek) stojí za kkt. Připouštím ale, že sem tam generalizuje.
    To téma už jsem probíral v jiném auditku a už se do toho nechci pouštět, lidé nejsou připraveni mluvit o smrti.
    Já sám nevím co bych dělal, neřeším co by kdyby. Navíc nevychovám děti sám. A taky nelze srovnávat, v pralese je jiná realita, jiný čas. Srovnávat lze pouze to, že jsme stejný živočišný druh (stejná stavba těla, i mozku).
    TIMA
    TIMA --- ---
    KEIKIN: Kdyz slysim o smrti deti, nic to se mnou nedela, ale kdyby nebezpeci hrozilo mym detem a nekdo by jim upiral vydobytky zhyrale zapadni civilizace, asi by se mi kudla otevrela dost rychle.
    Nebo mi snad chces tvrdit, ze ty bys neudelal VSECHNO, abys svym detem pomohl? Ze bysis jenom pobrecel a rekl, ze tak to holt na svete chodi?

    Me na podobnych clancich vytaci generalizace, mluvi se o spolecnosti, ale pritom jsou to jednotlivi lide. Rodice, co chteji pro deti to nejlepsi, co jim lze zajistit. At uz tady nebo v tramtarii.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOTENCE: souhlas, ten článek není úplně vypovídající, nicméně obsah je k zamyšlení.
    ONA_MAKARONA: zajímavé a inspirující. Akorát některým NYX ID se bude asi otvírat kudla v kapse, když slyší o smrti dětí, že je to přirozené.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Mnislav Zelený v Hyde parku
    Jak dál po "konci světa"? - Mnislav Zelený alias ATAPANA (Hydepark, ČT 15.12.2012)
    https://www.youtube.com/watch?v=eTy8PEtRgr4
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: Mnislav Zelený? Není to ten, mj. "Duškův oblíbenec"? Wiki říká " etnolog , spisovatel a novinář". Mám ho s něčím konkrétním spojenýho, ale nemůžu si vzpomenout s čím...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    KEIKIN: to je strašně tendenční článek - z našich dětí nevyrůstají samí zloději a vrazi (ti mimochodem nejčastěji vyrůstají z poměrů, kdy to není úplně ok nebo z poměrů, které jsou sice navenek v pořádku, ale rodiče jen pracují a vykupují si své svědomí, takže jsou stavěny peníze na první místo apod.), stejně tak i indiánů jsou spory, jsou krádeže i vraždy a řeší si je po svém. Ono se to kecá, nezachranovat ubožátka, když to ubožátko není zrovna tvoje a ty víš, že je v lékařský moci ho zachránit, ti Indiáni žádnou takovou moc nemají, oni si nemůžou vybrat, to mi nejvíc vadí na těch idealistických článcích o Indiánech, Afričanech apod., že oni si ten těžký život nevybrali, oni se do něj narodili a samozřejmě je úžasný, že je v nich radost ze života i v takových podmínkách, ale to poselství není o tom, že si máme vytvořit takové podmínky, ale to, že se máme radovat ze života, i když se zrovna nedaří.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KEIKIN: a nevis, kdo je to ten Omnislav Zeleny? Tu historku s kojici matkou na klade jsem uz nekde cetla, tusim v Bez Plenky... Prijde mi ten clanek takovej podivne splacanej. Deti si hrajou volne a skoro nikdy se jim nic nestane, ale zaroven maj 30% umrtnost, takze se asi obcas nekomu neco stane, ze jo.
    Ja souhlasim, ze jsme zvykly zachranovat kazdy ubozatko a kazime si tim geny, ani nemam nic proti kojeni opicek, ale nejak mi neprijde, ze ten článek dokazuje, co predpokladam, ze chtel autor dokazat.
    TIMA
    TIMA --- ---
    Vzdycky kdyz neco takoveho ctu, tak si rikam, ze tahleta Amazonie musi byt hotovy raj na zemi. A proste tomu neverim...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: akorát je v tom článku na můj vkus dost nezodpovězených otázek (asi řečnických).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: S tím souhlasím, není dobré nosit s sebou do smrti křivdičky, každý neúspěch na to shazovat. Nejlepší je to špatné se snažit pochopit a pokud možno odpustit. Já to udělala a je mi líp. Navíc nebylo vše jen špatný, rodičům vděčím za spoustu kvalitních knih, filmů, muziky. Setkání se zajímavými osobnostmi. Trampování v přírodě, sjíždění vody, kdy to ještě nebyla móda, lásku k přírodě, zvířatům, všeobecný rozhled, samostatnost a asi bych našla mnoho dalších věcí. Vím, přese všechno, v tom vše nebylo to, že by mi chtěli dělat zle nebo mě neměli rádi. Ani u otce ne, on to všechno zlé dělal ve své pokřivené víře, že je to pro mé dobro.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam