moje manie ohledne osobnostnich typu nadale trva. Aktualne mam dojem, ze pripadny zasadni rozdil mezi typem rodice a ditete je docela silny faktor pro "neuspokojive detstvi", ci jak nazvat to, co lidi motivuje furt hledat nejake alternativni vychovy, delat to 'jinak nez nasi', atd. Totiz, drtiva vetsina rodicu sve deti miluje. Proc teda hodne lidi se tim, jak byli vychovavani, ohlizi spis nestastne. Nevim jestli padesat procent (to ma byt souvislost se snatky -- taky se vsichni miluji a kazde druhe nebo kolikate manzelstvi se rozpadne celkem brzo), ale asi dost.
"Ale my jsme pro tebe chteli to nejlepsi.. co jsme sami touzili a nedostali!! / co nam doma nejlip v detstvi vyhovovalo!!"
Sarka Mikova, ktera v cesku se tou MBTI typologii zabyva, doporucila knihu
Tieger, P. D., & Baron-Tieger, B. (1997). Nurture by Nature: Understanding Your Child's Personality Type—
And Become a Better Parent. New York: Little, Brown, and Company.
zjistila jsem ze vetsinu jejich kapitol nekdo vykopiroval do webu personalitycafe. Je potreba vyhledat "development children" a najit si prispevky ve forech. Napriklad tady jsou ty samorostle myslici tezko 'korigovatelne' deti:
http://personalitycafe.com/intp-articles/15683-development-intp-children.html
A naopak, co mi doslo: pokud v rodine je typovy soulad ("mame stejne geny"), tak asi relativne je fuk, jaky vychovny styl se jede, protoze rodice holt delaji to, co by jim samotnym jako detem vyhovovalo. A neni v tom zadna potiz, nasledne neurozy a ja nevim co. A nema cenu tem lidem do toho kecat, pokud decka se jevi spokojene. (Byla ted debata v Psychice, nakolik je nenormalni ze dite bez reci a s vedomim ze tak se to ma a dela, sklizi nadobi do mycky nebo co a kdyz ne, tak se chape jako chybujici ci co.)
Pokud to nekdo nezachytil tak tady je uplne strucny uvod do tech typu.
http://www.ceskaskola.cz/2015/03/ondrej-steffl-sonda-do-duse-ceskeho.html
Kazda typologie je samozrejme lez. Ale jde spis o to si uvedomit ze nase decka nejsou nase zmensene kopie. Teda nemusi byt.