• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN: Nejen u vás v práci, řeklo mi to už asi 5 lidí :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TORUVIEL: tomu se u nás v práci říká "efekt padajícího hovna". :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VIDEO: Vychovávají devět dětí v maringotce, bez školy, bez televize - iDNES.cz
    http://kultura.idnes.cz/trailer-stale-spolu-0qk-/filmvideo.aspx?c=A150427_102726_filmvideo_spm
    Česká rodinka vypadá jako amish people :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    moje manie ohledne osobnostnich typu nadale trva. Aktualne mam dojem, ze pripadny zasadni rozdil mezi typem rodice a ditete je docela silny faktor pro "neuspokojive detstvi", ci jak nazvat to, co lidi motivuje furt hledat nejake alternativni vychovy, delat to 'jinak nez nasi', atd. Totiz, drtiva vetsina rodicu sve deti miluje. Proc teda hodne lidi se tim, jak byli vychovavani, ohlizi spis nestastne. Nevim jestli padesat procent (to ma byt souvislost se snatky -- taky se vsichni miluji a kazde druhe nebo kolikate manzelstvi se rozpadne celkem brzo), ale asi dost.

    "Ale my jsme pro tebe chteli to nejlepsi.. co jsme sami touzili a nedostali!! / co nam doma nejlip v detstvi vyhovovalo!!"

    Sarka Mikova, ktera v cesku se tou MBTI typologii zabyva, doporucila knihu
    Tieger, P. D., & Baron-Tieger, B. (1997). Nurture by Nature: Understanding Your Child's Personality Type—
    And Become a Better Parent. New York: Little, Brown, and Company.

    zjistila jsem ze vetsinu jejich kapitol nekdo vykopiroval do webu personalitycafe. Je potreba vyhledat "development children" a najit si prispevky ve forech. Napriklad tady jsou ty samorostle myslici tezko 'korigovatelne' deti:
    http://personalitycafe.com/intp-articles/15683-development-intp-children.html

    A naopak, co mi doslo: pokud v rodine je typovy soulad ("mame stejne geny"), tak asi relativne je fuk, jaky vychovny styl se jede, protoze rodice holt delaji to, co by jim samotnym jako detem vyhovovalo. A neni v tom zadna potiz, nasledne neurozy a ja nevim co. A nema cenu tem lidem do toho kecat, pokud decka se jevi spokojene. (Byla ted debata v Psychice, nakolik je nenormalni ze dite bez reci a s vedomim ze tak se to ma a dela, sklizi nadobi do mycky nebo co a kdyz ne, tak se chape jako chybujici ci co.)

    Pokud to nekdo nezachytil tak tady je uplne strucny uvod do tech typu. http://www.ceskaskola.cz/2015/03/ondrej-steffl-sonda-do-duse-ceskeho.html

    Kazda typologie je samozrejme lez. Ale jde spis o to si uvedomit ze nase decka nejsou nase zmensene kopie. Teda nemusi byt.
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    trochu delsi zamysleni o trestech :) podle mne pekne napsane
    Jak správně trestat dítě | magazín Psychologie.cz [Rodina a děti: výchova, trest, fyzické tresty, zodpovědnost, rodičovství]
    http://psychologie.cz/jak-spravne-trestat-dite/
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: Tak s tím souhlasím a nikdy by mě nenapadlo jim do toho kecat:)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Krátké zamyšlení k tématu "jak si hrát s dítětem":
    Nehrajte si s dětmi! - SvobodaUčení.cz
    http://www.svobodauceni.cz/clanek/nehrajte-si-s-detmi
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MARKYSHA: Matka cvičící Jillian byla akorát tak vhodným terčem lumpáren, to jsem psala na Hubeňourech. Ale na orbitreku už šlape Jirka zdatně, a to má krátké nohy, takže musí stát oběma na jedné šlapce a přešlapovat :D
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MARKYSHA: hm, ted zrovna si došla sama na záchod umýt ruce do mísy. Je na čase začít zavírat. :-)

    (Potvrzuje to moji teorii o tý dvoudenní horečce - zas nějaký mentální vývojový skok, který se u ní projevuje právě tak, že se najednou začne zajímat i o věci, ke kterým i před tím technicky mohla, ale ignorovala. Dělá toho teď takovýho víc).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SEBIEN: Ta naše zdrhne i z bytu, jak je příležitost, už sešla i schody a snažila se dobývat do výtahu, prostě dílo:)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MARKYSHA: my je vůbec nezavíráme, ani na záchod, kdyby chtěla, může tam...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA: Ája se se mnou věnuje všem domácím pracem a vše kopíruje. I sestavy Jiljan:D
    SEBIEN: Tonda věčně zapomíná zavírat dveře do koupelny, to je hned.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MARKYSHA: :-).
    No, čudlíky na pračce teď Zorka taky najednou objevila - dřív šla výhradně po tom spouštěcím a měla radost, že po zmáčknutí začne pračka hučet a koukala, jak se točí, teď tam zběsile mačká na všechny čudlíky a mnohokrát, takže buď to hlásí error nebo vypíná, zapíná, vypíná, zapíná.... (zatím teda jen když jsem tam i já, sama tam pak už nechodí).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já třeba musím nejdřív natáhnout hadici od pračky do dřezu, než ji zapnu, takže kdyby to Jirka zapínal sám, byl by poněkud problém (ne až zas takový, ona ta hadice visí ve výšce a voda tam nedošplhá, takže to jen hlásí chybu a nevyteče). Ale on se mnou odjakživa pere, zapínání pračky je jeho práce, takže VÍ, že se nejdřív musí natáhnout hadice, a z toho důvodu myslím, že by nešel a nezapnul pračku sám od sebe.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SEBIEN: Já se několikrát divila, že pračka dlouho pere, než jsem zjistila, že Alenka přepíná programy. Už to dlouho neudělala a tu koukám, že peru a pak zjistím, že si Ája pere plyšáky:)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    volne navazu timto videem (doufam teda ze neni odsud)

    https://www.facebook.com/kq105/videos/10152771684227118/

    mam ted novou manii, cist si o osobnostnich typech ve vztahu k tomu co potrebuji v detskem veku.
    vypada to, ze introvert zamereny na zkoumani moznosti a vlastni usudek (INTP) treba na nejake nazory rodicu na to, co by se melo a nemelo delat, uplne kasle. Rozhoduje se vyhradne svou vlastni, zkusenostni, logikou. Zatimco dite zamerene treba na konkretno a rad (*S*J), tomu vylozene dela dobre pochopit a aplikovat sdelene pravidlo. Samozrejme to ted hrozne bagatelizuju, ale jen prihazuju do takoveho toho vecneho flejmu na tema zda "rozumne" dite je vysledkem vychovy nebo povahy nebo ceho.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    INUSHKA: ťukej ťukej, Zorka teď zrovna má nějaký dny, kdy dělá i věci, který nedělala nebo už dělat přestala, třeba vyhrabává hlínu z květináče - což teda samozřejmě není žádná zásadní hrozba (ačkoli, květináč je na stolku a je velikej), spíš jen, že jsem si už myslela, že tohle (a jiné věci) máme za sebou (spíš mě to rozčiluje, protože hlínu rozhazuje po vedle stojícím rozloženém futonu s peřinama a vypadá, že z toho má škodolibou radost. asi je čas zas na nějakou power game). Takže radši tady ani neříkám, co teda fakt nedělá a nemusím řešit :)).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MARKYSHA: Tak to je jasný, doba musí být úměrná věku.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Na tohle sbírám odvahu už měsíc. Přijde mi, že těch deset minut, co mi trvá obejít se psem blok, by Malvína už doma třeba s Krtkem nebo omalovánkama sama zvládla, není to o moc déle, než když jdu třeba na záchod, ale moje zodpovědnost mi nějak brání to vyzkoušet, protože si pořád říkám "co kdyby se něco stalo, ještě je malá".

    Jinak to "samohlídání", jak je popsané v článku, praktikujeme v podstatě od narození a je fakt, že s Malvínou vůbec nemáme problémy typu "rozcupované a počmárané knihy", "vyrolovaný celý toaleťák a zubní pasta na podlaze kuchyně", "rozebraný nebo utopený mobil" a podobně a že si klidně dovolím nechat v kuchyni na stole ležet nůž, v obýváku mít na zemi trvale zapnutou prodlužku a čistící chemii mít v šuplíku těsně u země, protože vím, že Malvína si s tím prostě hrát nebude (ťuk, ťuk, snad jí přes noc nepřeskočí v hlavě). Opatrnější matky by se asi hodně divily, že na naší domácnosti prakticky není z hlediska zabezpečení poznat, že máme malé dítě. Jediný bezpečnostní prvek je branka na schodiště. Nejvážnější incident zatím byl zkoumání lahve lovely, kterou ale pravděpodobně opravdu jenom zkoumala, leč neochutnávala.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA: já nemyslím se psy, myslím, třeba nechat doma přes hodinu apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam