• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Asi známé, ale opakování... :-)
    How stress affects your brain - Madhumita Murgia
    https://www.youtube.com/watch?v=WuyPuH9ojCE
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KOTENCE: Myslím si, že po Poděbradech už se nese zpráva o nějaký bláznivý Viktorce, co běhá po městě s kočárem či dítětem v nosítku a zpívá:)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SINSEMILLA: My taky zpíváme. Občas to u nás vypadá jak v nějaký pošahaný operetě :-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    INUSHKA: Taky zpivame a je to super, miluju nase vymyslene situacni pisnicky, zpivala jsem mu od malicka a vzdycky, kdyz si takhle nejakou pisnicku vymyslime, smejeme se u toho, mam fakt pocit, ze tohle je rodina. Ani ja ani muz nejsme zadni zpevaci a tak si toho vazim, ze se vsichni citime tak dobre, ze si takhle zazpivame. Naposledy jsme zpivali pisnicku o zamykani dveri a erikove zupanu :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Hezký, to se Malvíně povedlo, to chce od dítěte velkou dávku sebereflexe nebo čeho, aby si v tom emočním stavu uvědomilo, co potřebuje.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Nechápu sice moc proč, ale děkuju :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: sledovat dlouhodobe tvou story o malvine mi vliva do zil znacnou nadeji ohledna dalsi generace :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Mám dva postřehy, o které se chci podělit:

    1. K nedávné debatě o strategiích, jak přimět dítě udělat něco, co v tu chvíli nechce. Osvědčilo se mi doprovodit danou činnost básničkou nebo písničkou - tématickou, která popisuje, co se děje/bude dít. To si takhle jednou Malvína nechtěla po příchodu z venku umýt špinavé ruce, snažila se z koupelny zdrhat, tak jsem začala "byla jedna stolička" (postavila jsem stoličku k umyvadlu), "na stoličce holčička" (postavila jsem Malvínu na stoličku), "v umyvadle voda" (pustila jsem vodu), "už jsi čistá, vida!" (strčila jsem Malvíně ruce pod vodu). Smála se a po zdrhání ani památky. Akorát od té doby vyžaduje básničku při každém mytí :-D

    2. Uklidnění přetaženého dítěte. Byli jsme minulý týden od středy až do neděle na akci s kamarády - začali jsme u kamarádky doma v menším počtu a v pátek se přejíždělo na chatu, kam dojeli ještě další kamarádi. Pro Malvínu to znamenalo 5 dní v celkem velké a rušné společnosti, s dalšími dětmi, v novém prostředí... Celkem brzo bylo znát, že ji to hodně unavuje, začínala se čím dál víc vztekat, fňukat, dělat naschvály a blbosti, odmítala spát. V pátek ráno začala se vzteklými scénkami hned po probuzení. Tak jsem jí v autě při přejezdu na tu chatu řekla, že na ní vidím, jak ji tak velká společnost unavuje, že to chápu, mám to taky tak. A že když to na ni bude moc, že si má na chvilku sama zalézt do nějakého koutku a tam v klidu hrát sama, než zase bude mít sílu na ostatní lidi, že to tak dělám taky. Odpověděla své obvyklé "tak jo". A druhý den - zase se kvůli něčemu začala vztekat a pak se najednou sebrala a odešla s řevem do našeho pokoje. Tak jsem šla za ní, že ji zkusím uklidnit. Ona mě ovšem nepustila dovnitř a na otázku, co tam dělá, odpověděla "pláču". Tak jsem jí jen řekla, že to je fajn, ať se vypláče a pak zas přijde mezi nás. Za pět minut se objevilo usměvavé dítě, které se opět bez problémů zapojilo do hry s ostatními.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    TORUVIEL: Jo aha, diky. To jsem zahlidla v trafice, ale pojem mezni situace me trochu odradil - preci jen jsem ted na konci tehotenstvi krapet emo
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    TORUVIEL: Uz to vyslo nebo vyjde pristi pondeli?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    A tak vůbec si myslím, že nechat (zejména) kluky blbnout a zkoušet a riskovat je hodně důležité, právě v dnešní době, kdy k tomu děti mají tak málo příležitostí...
    Ale u nás jsem taky ta "víc chlap" já, můj muž je taky opatrnější, víc stojí dceři za zadkem. Je to nějak převrácené...ale asi je to konkrétně u nás tím, že já jsem z venkova a vyrostla jsem pobíháním po lesích a lezením po stromech. Kdežto muž je dítě z bytu ze středně velkého města.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    K té výchově kluků jsem nedávno četla článek NEMESISS
    Výchova kluků v Čechách • RESPEKT
    http://www.respekt.cz/z-noveho-cisla/vychova-kluku-v-cechach
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    WRNQ: tak to je asi přirozený, pečování je pečování, tam není moc co řešit, "výchova" už je o úplně o něčem jiným, taky na to narážíme, u nás teda největší problém táty úzkostlivost co se týče bezpečnosti a sebemenší boule nebo modřina je vždy malá tragédie, nedává synovi moc volnost (aby se mu "něco" nestalo), s čímž se teda neztotožňuju. něco je kulturní, něco vůbec ,)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    NEMESISS: Pamatuješ si to správně...a máš pravdu:) Bohužel já tu podporu někdy moc necítím. Právě je zajímavý, jak se ty neshody začaly projevovat až nedávno, cca v roce věku dítěte, kdy už jakoby jen nepečuješ, ale i vychováváš. I když u nás jde především o střet úplně odlišných osobností, zkušeností a věků:)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    ANNAWA: jasne, ze obecne ne. zalezi na tom, jaky jsou vsichni zucastneni, frekvenci kojeni atd.
    LYDI: kdyz je otec v pohode (a tedy veri tomu, ze to bude v pohode - stejne jako matka - myslim, ze to tu psala ANNAWA), dite taky. sice bych je nenechala samotny celou noc, ale nekolikrat v tydnu ho uspava sam a travi s nim x hodin, nez prijdu z prace. pokud je otec necim lehce rozhozenej, na diteti je to hned znat a pak muze bejt problem.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    YMLADRIS: samozrejme, kamaradky co maji 2 a vic batolat s rocnim vekovym rozdilem to maji ted fakt husty, ony to takhle ale chtely a jako "problemy" bych to uplne nenazyvala. jinak rozumim, co tim myslis, kamoska rika "...no a pak si uvedomis, ze kdyz mas doma jen 1 dite, je to, jako kdybys nemela zadny dite":)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    WRNQ: nevim, zda si to pamatuju spravne, ale mam za to, ze Tvuj muz je taky cizinec, jako muj a v takovyhle vztazich proste vzdycky bude jina dynamika. ja teda na klid uz ani necekam, svym zpusobem jsem rada za vedomi, ze pokud budeme spolu, doma nikdy nebude nuda:D jasne, ze jsou nelehka obdobi..on me teda v (castem) kojeni hodne podporuje, nevidi v tom problem - naopak(to je kulturni), co se me tyce, mohla bych okopirovat tu Tvou posledni vetu ohledne kojeni a nespani, ale zatim to furt nejak davam a rikam si, ze az prijde okamzik, kdy bude nacase, aby to bylo jinak, pujde to (stale tomu verim a vidim na pripadech v okoli, ze "dlouho" kojeny deti se casto fakt odstavuji v pohode)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    BEBERA: U nás (kluci 2x3 a 6) fungují všechny tyhle "hry na něco", uděláme provizorní loď a hrajeme na objevitele a plavbu kolem světa, minule jsme měli týpí, hráli si na indiány, dobré je loutkové divadlo včetně výroby loutek a kulis a vymýšlení pohádky. Baví je i černý Petr, mrňata důležitě drží karty a tahají, starší to bere vážně. Z pohybových krom schovávané ještě "cukr káva limonáda..." a "Honzo vstávej!" Vláčkodráha, lego. Spolehlivě všechny baví hra na obchod na kadeřnictví. Pak je dobrá autoopravna, kde rozbité auto, které se prověřuje, servisuje a opravuje, je jedno z dětí.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KEIKIN: Dík, máš pravdu, bunkry taky fungují (měli jsme celý minulý týden zabunkrováno půlku obýváku). Za tip na slepou bábu díky.

    Pokud má někdo ještě nějaké aktivity, které se dají dělat s různě starými dětmi, budu ráda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam