• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Můj bratranec po návštěvě jednoho strašidelného a přehnaně aktivního čerta asi pět let koktal. Nepřipadá mi to jako správná metoda, když jsme chodili se spolužáky za Mikuláše my, tak jsme byli ve složení 2 veselé rozpustilé čertice, hodný anděl a laskavý Mikuláš, většina rodičů to ocenila.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Tak mně se třeba tenhle mikuláš atd. moc nelíbí z toho důvodu, že dcera o tom doteď mluví se strachem v hlase (byla u babičky a měli tam pozvanýho mikuláše), že "oni všechno vidí, mají to tam napsané v knize" atd. A já prostě nechci, aby něco dělala proto, že "to někdo vidí", někdo, koho se ona bojí. Chci, aby chápala proč něco dělá (třeba čistění zubů, tím ji např. děsili). A vím, že je to těžké dítěti vysvětlit, bude to trvat ještě dlouho, než to pochopí, přijme. Kdežto když se dítě postraší, tak je ten výsledek hned, je to rychlý. Nechci rychlý řešení.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    JON: já nevím, já jsem z toho chlapa měla strašně hnusný pocit, těžko racionálně vysvětlit a děti jsou na to ještě citlivější. Jinak já si dodnes pamatuju na ten stud, kdy jsem se při návštěvě čerta počůrala strachy a to mě nijak nestrašil, jen měl asi dva metry a dobrou masku, natož aby dělal, co ti v tom videu. A vůbec by mi vadilo, že někdo cizí bez mého svolení vůbec takhle bere pod krkem i moje starší dítě, které jenom vychází ven z domu.
    JON
    JON --- ---
    MULTICAT: tak treba deti 4 az sest let: moc dobre vedi ze se nemaji postuchovat a prat a behat v koupelne (neco tam rozbijou, neco si udelaj). Obecne nedodrzovani dohodnutejch pravidel je pro me zlobeni. I nedodrzovani nepsanych pravidel spolecneho souziti vnimam (umerne veku ditete) jako zlobeni (kdyz je spolecnej obed, tak se ji apod..)
    JON
    JON --- ---
    KOTENCE: ja si myslim, ze prave optikou maleho ditete tam spojitost s rodicema zadna neni. Proste patyho chodej certi, zlobit se nema, kdyz holcicku ve videu capne cert, tak teta a babicka nebo co to je za pani (v tom videu) ji drzej a nechtej ji dat.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---

    MULTICAT: abych to uvedla na pravou miru, mam problem s TERMINEM dite "zlobi"...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Ja osobne mam problem s tim, ze dite "zlobi". Co to znamena?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    JON: prosim te, jaky jevy/lide mohou udelat to, co si rodic/ucitel nedovoli? Myslis treba bandu kriminalniku v podchode? Ten cert je predstavovanej jako trest za chovani, ktery se rodicum nelibi, nepredstavuje nahodnou osklivou situaci, ktera nekdy v zivote muze nastat a je potreba ji zvladnout.
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    JON: To jsem taky chtěla napsat, že ten puberťácký kluk na videu, který dostává ocasem, z toho má evidentně srandu. Jenže to ten čert dopředu nemohl vědět, jak zareaguje, tohle by si dovolit radši neměl...
    JON
    JON --- ---
    Co je na tom optikou maleho ditete tak spatneho ? Potka nejake nebezpeci (cert), vi ze trochu zlobilo (zlobit se nema) a tak ma maslo na hlave. Je tam andel, ktery ma situaci tlumit, a mikulas, ktery uvede nejake zaverecne rozuzleni, doporuceni do budoucna, varovani a preda odmenu a ulevu. Taky tam jsou rodice, kteri dite nechteji certovi dat. Vse se v dobre obrati, rodina se potkala s necim co presahovalo jeji sily, ale nakonec je vse OK.

    Tatinek na zacatku je trosku nouma, ale hezky necha holky aby se za nim schovaly. To same ten cert - vidi, ze tyhhle dve se ho moc boji, tak je necha bejt. Pak je tam jeste trochu divna hlaska "mam zavolat toho velkyho" ale umim si predstavit kontext ve kterym je za me naprosto OK (dite dela zbytecne machry).

    Tady mi prijde trochu divny, ze tam vic mluvi jeden z tech certu nez mikulas. Co mi prijde nejblbejsi, tak je tahat rakouske tradicni krampus certy do Cech - v Rakousku takhle proste certi vypadaj, u nas ne.

    A ti vetsi spratci, kteri dostanou ocasem ? Dyt je to spis bavi nez ze by se bali. Zaroven je imho dobry vedet, ze existujou jevy/lide (tady cert), ktere mohou udelat to (biti ocasem, chyceni apod..), co si jinak nikdo (rodice, ucitele) nedovoli. Nikomu se nedeje zadne nasili - ano, je to pro ty deti neprijemne, ale me to prijde jako pomerne dobry katarzni zazitek. To, ze male deti placou, preci neznamena, ze se jim deje buhvico strasne strasneho (jako doopravdy strasneho), dokazou se rozplakat i z leknuti, kdyz je neceho na ne proste moc apod. A jiste je potreba prizpusobit miru straseni konkretnim detem, verim, ze mohou byt decka velmi citliva u kterych by to bylo nevhodne.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    Me by samotné pozvání Mikuláše s čertem problém nedělal, je to dlouholeta tradice a ja na to mám z dětství hezke vzpomínky, ale samozřejme s úplne jinym průběhem a filozofií. Ale letos jsem to ještě vůbec neresila,smysl to pro me bude mit az tak kolem Ladusky 4 - 5 roku.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MARKYSHA: ano, přesně, banda zakomplexovanců převlečená za čerty, navštěvujíc rodiny, kde se rodiče, samotní traumatizovaní a poznamenaní bůhví čím nezmůžou na nic jinýho, než používat strašení čertem jako (podle mě dost ubohý) výchovný prostředek. ble
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    MARKYSHA: Haha, dobry, jak nas ty deti berou doslovne
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SINSEMILLA: my je taky nakonec nezvali, ale musela jsem Tondovi vysvětlit, že nemá ve školce fyzicky napadat čerty, což jsem způsobila já, protože se mě ptal, co bych dělala, kdyby pro něj přišel čert a já mu řekla, že bych ho nedala a nakopala čerta do zadku :-)
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ONA_MAKARONA: A ja jsem rada, ze jsme domu mikulase nezvali, uz takhle se me erik kolikrat pta, nebo se spis ujistuje, "mami, ze nepujdu do pekla?" a ma obavy i o svou cerstve narozeniu sestru. A to mel jen mikulaskou ve skolce (mivaji to formou divadla)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    ONA_MAKARONA: mně z toho bylo vysloveně na blití, přišlo mi to, že si na těch dětech cosi kompenzují a rodiče ještě přihlížejí. Ty bláho, jak jsem nikoho neuhodila, už by ji měl.
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    ONA_MAKARONA: A průpovídky typu: budeš si uklízet hračky? a čistit zuby? A malý kluk s hrůzným pláčem urputně přikyvuje ano ano (tipuji, že ani nevnímá na co) hlavně, aby už šli pryč a měl to za sebou...WTF?
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    MARKYSHA: Ty rodiče jsou úplně mimo, schválně rozbrečet své dítě, natáčet si to na kameru, vyhrožovat, bít ocasem, kde to jsme? Jakto, že je tohle norma? Mě to fakt hlava nebere, je mi z toho zle..
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    MARKYSHA: ja taky doufam, ze si znova zvykne, protoze donedavna to fungovalo uplne bez problemu. nevim, proc ted zacal bejt az takhle hysterickej, dneska v pul6. rano, kdyz se ho muz snazil uspavat na mici, se vztekal tak strasne, az dostal krec do chodidla, potazmo do nohy -vubec ji nemohl asi 20 minut narovnat, byli jsme z toho docela vyvaleny.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    INUSHKA: Přesně. Ty masky se mi líběj, ale to strašení je hnusný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam