• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ANNAWA: jj, to jsem uz taky zaznamenala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BRUNA: ja si to myslím taky, ale občas se někdo bije v prsa, že nemá TV, ale děti visí na tabletech
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    ANNAWA: ja se priznam, ze jsem nikdy nepochopila, proc by sledovani neceho na jine bedne nez televizi melo mit nejakou zvlastni kategorii. Dyt je to prast jak uhod, jestli decka koukaji na porad/video v tv nebo na mobilu. Dokonce se mi zda v jedne veci ten internet a konkretne youtube zradnejsi - je potreba vic dohlidnout na davkovani. V tv je po hezke pohadce kolikrat nejaka blbost, co dokonce ani naseho starsiho nezaujme :-) Na YouTube se muzou proklikavat lakadlama do aleluja.

    Nicmene jak uz jsem psala, ja nepovazuju sledovani tv ci videi za skodlive, u 99% deti. Jen u jednoho naseho ;-)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Skvela kniha je digitalni demence od psychiatra manfreda spitzera...
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TORUVIEL: a jak je to se závislostí na sledování youtube, pohádek z dvd, tabletů... ?
    Protože my sice nemáme televizi, ale B se kouká na videa a pohádky z youtube, což podle mě ve výsledku vyjde - bohužel - nastejno. Pro něj je to takový podvečerní rituál (kterého se ale třeba na dovolené pod stanem v klidu vzdá), pro nás je to, přiznávám, svého druhu odpočinek - chvíle, kdy se dá něco v klidu probrat se staršími dětmi třeba.
    S tím cukrem, jo jo, s děsem vzpomínám na to, že mi máma namáčela dudlík do cukru, věk nevím.

    TORUVIEL: to jo, asi, podobně jako u filmů. Včera jsme byli s pár známými, co mají děti, věkově plus minus jako B, nebo o něco starší kluky. A ti tam řešili Star Wars a kdo je kdo a proč a co a tak dál - vím, že se na to kluci někde dívají už v pěti letech, ale mně to prostě přijde strašně brzo. A to ještě pár let. B po tom teda ani netouží, jde to úplně mimo něj, ale norma je možná jinde.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: No tak to je zas otázka, ale spíš v tom smyslu, zda nebudou třeba vyčleněný z kolektivu, protože na nějakou formu televize kouká každej...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA:
    Sugar addiction: pushing the drug-sugar analogy to the limit. - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23719144
    http://www.nytimes.com/2014/12/23/opinion/sugar-season-its-everywhere-and-addictive.html?_r=0
    Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/

    ...2 studie, jeden článek, jen pro ilustraci...
    Ono je dobrý se nad tím zamyslet, zvlášť pokud rodič dává cukrátko jako odměnu...to je imho dost blbé taky... Pěstuje se tím v mozku spoj, že cukr, na kterém už tak vzniká závislost, je navíc ještě "za odměnu", čili strašně pozitivní pocity s tím spojené...to je pak dost těžké něco takového překonat...
    Ale jestli chceš, říkej mi, že ti to přijde jako extrém.
    S televizí je to podobný...a vskutku, když říkám, že je to nejčastější závislost u dětí, tak to mám podložený čísly, poněvadž to tak nějak studuju, že...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL:já si hlavně myslím, že dětem neškodí, když na tu bednu nekoukají vůbec, stejně tak když na ní koukají s mírou.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Nenabádala hele, ptala ses na to, jak zklidnit dítě bez televize, ale pak jsi ji začala najednou strašně obhajovat. Tak nevim. A srovnání je na místě, prostě jo, co třeba si o tom něco přečíst, jak vznikaj závislosti, co se týká neurobiologie atd.?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Nepřijde mi extrémní nedívat se na televizi, já televizi leta nesledovala a ani ji televizi jako takovou denně nesleduju, spíšsi pustím film a děti taky, extrém mi přijde srovnávat cukr a televizi s alkoholem a cigaretami, to fakt jo. Ale tvoje věc. Já ti neříkala, jak to máš dělat, naopak ty jsi mě nabádala, že mám televizi vynechat.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Ale ty to celou dobu asi nechápeš... říkala jsem to už několikrát, řeknu to znova. Vycházím z toho článku a mé zkušenosti s tím, jak na to reaguje moje dcera. Ty vycházíš ze své zkušenosti. Štve mě, když mi někdo říká, že něco "démonizuju" nebo že je extrémní nedívat se na televizi. Ne, není, nám to tak akorát víc vyhovuje. Pouze poukazuju na to, že to může vést i k závislosti na daném médiu, podobně jako jsou závislosti jiné, např. na cukru, drogách... A ano, tv a cukr a konečně i cigarety a alkohol jsou tolerované závislosti.
    Nechápu srovnání s divadlem, do divadla chodíte denně? Domácí dorty se liší jak od těch kupovaných? Složení je stejné...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A úplně upřímně já na ty pohádky koukám s dětmi, mě ty pohádky baví, hlavně ty, které už byly za mě jako Dášenka, Maxipes Fík, Králíci z klobouku:-) Povídáme si o tom, hrajeme si na to.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: A co divadlo, kino , domácí dorty apod? Osobně mi přijde trochu hysterické srovnávat to s cigaretama.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Hele víšco, tyhle řeči o zdravé míře apod. poslouchám pořád a ne, nepřijde mi jako zdravé krmit děti denně televizí, ani sladkým, atd. (mohla bych pokračovat dále dalšími věcmi). Ano, dcera se už s tv setkala, však to je jasné, rodiče ji maj doma, my máme notebook atd.. Ale stejně jako jí nebudu dávat pít alkohol nebo kouřit cigarety, protože "později se s tím setká a nebude se toho moct nabažit" (a to si teda nemyslím, tam jsou jiné věci, které ovlivňují, zda dítě podlehne nebo nepodlehne závislosti), tak jí takhle preventivně nepouštím televizi. Prostě to nepotřebuju, ona si najde zábavu sama, nebo si hrajeme spolu, se spánkem nejsou problémy...
    Parenting is Learning: Naomi Aldort - Structure is the way to freedom and autonomy
    http://allankatz-parentingislearning.blogspot.cz/2011/04/naomi-aldort-structure-is-way-to.html
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Já si myslím, že pokud se neizoluješ do lesů, tak se s ní dříve nebo později setká a pak se jí nebude moct nabažit, než když jí bere jako součást domácnosti. Když jsem měla ty angíny, tak se přiznám, že jsem ji zkusila pouštět víc, za den je to znudilo a dlouho to nechtěly ani ten večer. A hrozně trpěly, protože jsem nasadila laťku, kterou jsem nebyla tehdy schopná splnit. U tchánovců to mají zapnutý celý den a děti si jí nevšímají.
    KATIA
    KATIA --- ---
    U nás teda z části příběhy/videa fungují docela fajn, přenáší si to do reálného života a napr. vydrží hodiny hrát si s vlackama na situace inspirované tím, co viděl... ale taky radši vidím, když toho je míň. Na kviceni, že chce víc docela funguje to, že taky nemusí být nic...Tak to raději přestane. Se sladkostma bojujeme teda víc...:-(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Ano, ale každý má tu míru jinde...jsou citlivější děti, které sledování tv rozhodí, jsou děti, které nejspíš ne...o tom byl ten článek, o tom mluvím.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Já myslím, že televize je dobrý sluha, ale špatný pán. Prostě s mírou.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: no ale bavili jsme se tu od začátku o tom, že někdo třeba pozoruje dost velký rozdíly když dítě tv sleduje a když ne (a nejedná se o nějaký hodiny denně, 2-3 pohádky). Jestli to u Tondy nevnímáš/není, tak jen dobře pro něj. Já nic nedémonizuju, jen prostě vidím důsledky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BRUNA: Sovy nevím, včera jsme to přetáhli do půl desátý a vstávali v půl šestý a nezpomalili.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A dnes prší a očekávám zas návštěvu sousedky, jak dnes řádí, to je neskutečný. Odpoledne jdu s Tondou na divadlo do Crossu a Alenka se půjde s mužem vyřádit do Šestky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam