• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Já si myslím, že pokud se neizoluješ do lesů, tak se s ní dříve nebo později setká a pak se jí nebude moct nabažit, než když jí bere jako součást domácnosti. Když jsem měla ty angíny, tak se přiznám, že jsem ji zkusila pouštět víc, za den je to znudilo a dlouho to nechtěly ani ten večer. A hrozně trpěly, protože jsem nasadila laťku, kterou jsem nebyla tehdy schopná splnit. U tchánovců to mají zapnutý celý den a děti si jí nevšímají.
    KATIA
    KATIA --- ---
    U nás teda z části příběhy/videa fungují docela fajn, přenáší si to do reálného života a napr. vydrží hodiny hrát si s vlackama na situace inspirované tím, co viděl... ale taky radši vidím, když toho je míň. Na kviceni, že chce víc docela funguje to, že taky nemusí být nic...Tak to raději přestane. Se sladkostma bojujeme teda víc...:-(
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Ano, ale každý má tu míru jinde...jsou citlivější děti, které sledování tv rozhodí, jsou děti, které nejspíš ne...o tom byl ten článek, o tom mluvím.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Já myslím, že televize je dobrý sluha, ale špatný pán. Prostě s mírou.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: no ale bavili jsme se tu od začátku o tom, že někdo třeba pozoruje dost velký rozdíly když dítě tv sleduje a když ne (a nejedná se o nějaký hodiny denně, 2-3 pohádky). Jestli to u Tondy nevnímáš/není, tak jen dobře pro něj. Já nic nedémonizuju, jen prostě vidím důsledky.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BRUNA: Sovy nevím, včera jsme to přetáhli do půl desátý a vstávali v půl šestý a nezpomalili.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    A dnes prší a očekávám zas návštěvu sousedky, jak dnes řádí, to je neskutečný. Odpoledne jdu s Tondou na divadlo do Crossu a Alenka se půjde s mužem vyřádit do Šestky.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    Mozna jsou jen sovy a vecer se jim blbe usina? Nase decka se vecer na tv nedivahi, po koupani tak pul hodiny ctu, spat chodi tak kolem pul 9. Ale vetsinou usnou az tak za hodinu nebo za hodinu a pul. Vstavat rano se jim taky nechce. Ja to mam taky tak, takze se ani nedivim.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: já se přikláním k tomu, že když se to s televizí nebo DVD přehrávačem nepřehání, netřeba to démonizovat, patří to k moderní době. Já taky na televizi nekoukám stále, ale večer si něco pustím, i když taky čtu apod. Naše děti koupání netlumí, ale rozdovádí a jídlu večer moc nedávají ani jeden, sice je Toník jedlík, ale večer jí fakt střídmě.
    TORUVIEL: tak my jsme, pokud neprší, ještě do těch půl šestý venku na hřišti plus jdeme ještě se psy, kde běhají všichni čtyři, přijdou domů rozdovádění, málem zboří barák, u té pohádky se zklidní, já taky naberu dech, co si budeme povídat. V pondělí jezdíme na cvičení MHD z Prahy 6 na Prahu 1, po ní jdeme do solný jeskyně, pak domů autem, když je Alenka nemocná tak zase MHD, to je večerka posunutá a na televizi nekouká. V úterý má ve školce v rámci kroužků sportovky. Jinak co se týče naší školky mají obrovskou zahradu a sama jsem viděla, že tady jim venku běhat rozhodně nezakazují.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Ale je otázka taky, zda je to dítě "vybitý" přes den...tedy jak se může pohybově realizovat ve školce, nebo pak doma. A to kluci maj tu potřebu pohybu často ještě větší, než holky... Já mám teda zkušenost, že v klasických školkách (tedy jen těch, co jsem viděla) k téhle dětské divokosti moc pochopení nemají, zejména kluci jsou stále napomínáni, že běhají apod. Ale ty děti to prostě potřebují, profesor ve škole nám třeba říkal, že zavedli u nich na zš, kde dřív pracoval, nadstandardně hodně hodin tělocviku, a hle, děcka se najednou mnohem lépe soustředila, neblbla při hodinách, a troufnu si se domnívat, že i lépe spala...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: A je nutné tam mít tu pohádku v tv, nestačilo by koupání a pak čtení? Dceři to bohatě stačí, a to rozhodně nečtu 45 minut...A taky lítá celej podvečer. Ale zklidní se koupáním, pak ji utlumí jídlo a čtení je jen tečka. Máš to vyzkoušený bez tý tv pohádky? Je to fakt takovej rozdíl?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Já ho potřebuju zklidnit před spaním, protože pak nemůže usnout a ráno zase vstávat do školky a pak je celý den nanicovatý a navíc oslabený únavou vůči nemoc. A je jedno jestli před spaním řádí fyzicky nebo jestli s ním třeba dělám nějaké pracovní sešity. Takže já jim tu pohádku večer pustím, pak se vykoupu, pak zheuba 45 minut čtu. Nejdřív novou pohádku, kdy si o tom povídáme abpak něco co notoricky zná a má rád, u toho už usíná. Pohádku pouštím už v šest, do postele se je snažím dostat do půl osmý.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: Třeba...To fakt dost záleží na dítěti a jeho konkrétních potřebách. Nicméně jistě, záleží, co chceš. Zklidnit dítě fyzicky, protože stále lítá? A myslíš, že to potřebuje? Pro děti je pohyb příznačný, já měla jako dítě k dispozici lesy a louky, naše nebohé městské děti mají miniaturní byty a školky a ohrazená hřiště a neustále kybicujícího rodiče/učitele za zády...
    Nebo zklidnit jeho mysl (/ústa), protože stále jen povídá?
    Jsou relaxační cvičení, co zvládnou i děti. Případně tomu jde pomoct třeba příjemnou masáží. Ale jinak - např. modelína, proč ne, koncentrovaná činnost, kdy je dítě skutečně ponořené do toho, co dělá, to je meditace v pohybu. Nebo i ten pohyb, to je energie, se kterou jde pracovat, třeba ji nějak kultivovat, ale to asi děláš, tuším, pokud se nepletu, že chodíte na nějaké pohybové cvičení. Časem může kluk třeba sám po škole si dělat nějaký sport, co ho bude bavit, to je skvělý.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: Spíš jak to vyřešíš, aby si odpočinul mozek. U modelíny?
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    BRUNA: Teda takhle, když je přetažená, tak je to vždy horší, to jo. Teď už často odpoledne nespí a je pak hodně unavená, tak se to možná trochu zhoršilo. Taky má dvouměsíční ségru. Snažíme se, aby chodila spát ve stejnou dobu. Zkrátka potřebuje večerní režim. Takže v 6 večeříme a do postele jde nejdýl v 8. Když spí odpoledne tak třeba trochu dýl, ale max. do 9ti. My jsme právě zavedli to, že už po večeři nepouštíme TV, aby jí to zbytečně nerozrušilo, ale po tvém příšpěvku zkusíme na pár dnů vysadit úplně. I když si neumím představit, že bychom jí pohádky už nepouštěli. Kdyby to zabralo, tak se to samozřejmě bude muset víc omezit. Teď už je víc světla, tak můžeme trávit víc času venkku, to je fajn.

    Vysledovali jste, že tedy ten den, kdy jste nepouštěli pohádky to bylo lepší nebo jste je museli vypustit úplně? Třeba na několik dní? Já jen, jak to testovat :) Klidně do pošty, dík.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MARKYSHA: To nevim, neznám Tondu, nevim co na něj funguje. Pointa je, že rozhodně ne u tv...
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    BARRUSHE: jo a jeste mely vliv nemoci - kdyz na nej neco lezlo nebo byl nemocny, skoro vzdy se s revem probudil.
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    BARRUSHE: u nej ty desy vypustenim televize uplne nezmizly, ale vyrazne se redukovaly. Rekla bych, ze nejhorsi byly pohadky pred spanim.S temi peti lety na tom neco bude, synovi je sest a uz je ma velmi malo, resp. uz neni v noci uplne mimo, da se s nim normalne mluvit.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    BRUNA: Zajímavý s tou TV. Máme 3letou dceru, která trpí na noční děsy. Je to dost hrůza. Většinou min. jednou týdně a někdy třeba i 3x za noc. TV už po večeři raději nepouštíme, ale zatím jsme nezkoušeli jí vypustit úplně. Tak jsem na to zvědavá, zda to u nás nebude mít souvislost. Na druhou stranu jsem četla, že noční děsy mívají děti tak do 5ti let, má to souvislost s nedozrálou nervovou soustavou. U nás na to nemá vliv ani to, zda je celý den s námi nevo ve školce, zda má blbý den nebo dobrý. Vlastně jsme nepřišli na nic, co by to nějak spouštělo. Ale za zkoušku nic nedáme :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: a jak má dítě účinně odpočívat? Tonda se totiž nezastaví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam