• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    Tato diskuze se zaobírá zejména tzv. Nevýchovou a učením Naomi Aldort. Jakou výchovu doma upřednostňujete a proč? Praktikujete ve své rodině tyto "alternativní" směry výchovy? Opravdu fungují? Otázky, rady a pomoc ohledně (ne)výchovy vítány.
    rozbalit záhlaví
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Jojo, velký prozření, který se opakuje neustále dokola. Stále mě dokáže překvapit, jak mohou být lidé "nedokonalí", nevzdělaní na to, jaké pozice zastávají, apod.
    PERSEEIDA: uf...
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    TORUVIEL: Tohle je ještě luxus proti tomu, co jsem na (povinné) exkurzi do dětského domova před deseti lety viděla já, a nemyslím že to tam je dneska lepší. Byly tam ty neskutečně vysoké postýlky připomínající klecové lůžko a některé děti které se divně kývaly... A těch postýlek v jednom oddělení bylo snad 8-10. Nebo ukazovaly izovalaci, což byla taková úzká dlouhá místnost se dvěma postýlkama, jinak tam nic nebylo, kde se musí dátna pozorování každé nové dítě, aby případně nenakazilo kolektiv... byly to řádově dny, víc než pět. Bylo jasný, že tam jsou ty děti samy, nebyla tam ani židle pro sestru, nic. Bylo to v patře pro děti do dvou let. Tenkrát jsem to obrečela.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TORUVIEL: To je strašné... Mně se u toho normálně chvílemi chtělo brečet a chvílemi řvát, hlavně když jsem slyšela lidi, kteří by měli být profesionálové, prokazovat základní neznalosti svého oboru, ať už šlo o psychology a lékaře popírající deprivaci dětí v ústavech nebo ředitelku kojeňáku a úředníky, kteří zjevně nemají nejmenší tušení, jak vlastně funguje přechodná pěstounská péče. Chápu ty sestry v tom ústavu, ty si prostě musí najít nějaké obranné mechanismy, jinak by se z toho nutně musely do půl roku zhroutit. Ale ty ostatní, to prostě nepochopím a je mi z toho smutno.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Český žurnál: V nejlepším zájmu dítěte — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...dy/10408111009-cesky-zurnal/215562262600004-v-nejlepsim-zajmu-ditete/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JON: Nevim no, spíš je to imho o přístupu k informacím. Když se někdo z jednoho novinového článku poplaší a celý to spolkne i s navijákem, asi to vypovídá tak akorát o jeho nekritickém přístupu k informacím. Nepotřebuju mít tituly ze všech oborů, abych mohla pochybovat.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    JON: pokud něco jako "pravda", navíc v takovým oboru, existuje.
    JON
    JON --- ---
    TORUVIEL: bez vysoké kvalifikace nemůžeš rozeznat co je a neni pravda v případě, že to píše manipulátor odborník. To jsem myslel.
    Jinak tak jak to píšeš teď to dává lepší smysl, než jen samotnej link. Díky.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JON: Tak to si nemyslím, že bez vysoké kvalifikace v oboru nemůžeš rozeznat, co je pravda. Stejně tak se tím článkem nenechávám manipulovat, stejně jako jakýmkoliv jiným, beru ho jako názor, střípek reality. S něčím v něm souhlasím, a proto jsem ho sem dala. Já nevím, já mám asi takovou nějakou schopnost dost ignorovat blbosti a vybírat si pouze to, co mě zaujme, všimla jsem si toho už vícekrát, že sem dám třeba článek, a lidi na něm rozebírají nedostatky, kdežto já vypíchnu nějaký detail, pro co mě ten článek zaujal (ano, asi jsem k tomu teda měla napsat komentář). Konkrétně v tomhle případě mě zajímá vliv moderní techniky na soustředění. Bohužel taky mám možnost ve svém okolí vidět už i batolata závislá na tabletech a chytrých mobilech, a není to hezká podívaná. Jistě o tom byly napsány i jiné a lepší články, ano, to nepopírám :-)
    Jinak s tím psychiatrem v mnohém nesouhlasím, třeba v tom, že děti by neměly mít přístup k těmhle věcem vůbec. Naopak, měly by se s tím naučit zacházet. Atd. atd. Úplně se mi teď nechce to rozebírat, je to dost široké téma :-)
    JON
    JON --- ---
    TORUVIEL: právě, že nevim. Tak by mě k tomu zajímal od tebe nějaký komentář.
    Komentář za mě je: Pan Spitzer na mě působí jako manipulativní zmetek. Bere si za rukojmí děti, a cílí na nejísté rodiče klasickým doomsayingem - pravděpodobně za účelem dosažení zisku nebo statutu celebrity. Číst vpodstatě cokoli od takového člověka je velmi nebezpečné, protože bez vysoké kvalifikace v oboru, o kterém píše, nemáš šanci rozeznat, co je pravda, co lež a co manipulace.
    U psychiatra mi tohle přijde obzvlášť ohavné.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JON: Myslíš, že když člověk něco sdílí, že s tím 100% vždy a ve všem souhlasí? :-)
    JON
    JON --- ---
    TORUVIEL: co tě vede k tomu linkovat sem článek, ve kterym je hned v prvním odstavci toto: "Lidé si stále neuvědomují, že naše mysl a vůle povstávají z těla. Ne nadarmo má angličtina jedno slovo pro prst a číslo – digit. Původně to souvisí s pozorováním, že čím mrštnější máte prsty, tím lépe umíte počítat." ?
    Nebo je to míněno jako "koukejte co jsou lidi schopný řict aby prodali nějakou svou knihu" ?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Nadužívání telefonů a tabletů je pro děti přímo likvidační, míní psychiatr | Lidé | Lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/...ti-primo-likvidacni-mini-psychiatr-15f-/lide.aspx?c=A161129_230908_lide_mpr
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Krkavčí matka: Objeď objekt, obejmi oběť
    http://www.krkavcimatka.cz/2016/11/objed-objekt-obejmi-obet.html
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Raising Kids With a Movement-Based Lifestyle: Raising Kids With a Movement-Based Lifestyle: An Interview with Katy BowmanAn Interview with Katy Bowman
    http://www.parent.co/raising-kids-with-a-movement-based-lifestyle-an-interview-with-katy-bowman/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    A doporučuju vaší pozornosti další knihu :-)
    Pohádková jóga | Místní kultura
    http://www.mistnikultura.cz/pohadkova-joga
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    To jsou ukázky z knihy, pro představu
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: Jsou tam taková praktická cvičení, která se snaží dětem zpřístupnit určitá abstraktní témata "hmatatelnou" formou, aby si to mohly lépe a více "dětsky" uchopit. Přišlo mi to moc pěkný, cvičení jsme s dcerou dělaly. I pro dospělého je to dobrý způsob, jak taková témata dítěti podat (pokud sám neví, jak to načít a podat to dítěti srozumitelně). Osobně už tu knížku asi teď nepotřebuju, tyhle věci mi jdou už nějak samy od sebe, ale ty příklady byly pěkným vodítkem, jak to podávat dítěti ne jen slovně, ale i jistou zážitkovou formou. Jsou tam úkoly pro menší děti a i pro větší.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: některý jsou fakt strašný a jde mi z nich mráz po zádech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam