• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ONA_MAKARONAŠťastný rodič, šťastné dítě.
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    TORUVIEL: To by si neměla dovolit, v tomto věku ani později. Mě by se takové chování dost dotklo... Zkus to bez ní probrat s manželem.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SOLEI: Což o to, já je nechávám, jsem ráda, využiju čas na školu. Ale prostě přijde mi neadekvátní, jak dcera reaguje když jim do toho vstoupím třeba dotazem na muže, nebo něčím krátkým.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ONA_MAKARONA: Ono nejde jaksi se jim do toho neplést, jsme doma všichni a třeba chci taky muži něco říct, taky se vidíme málo, chci oznámit, že je večeře, a dcera na tohle vždy reaguje podrážděně. Rodinné akce samozřejmě máme, děláme i něco spolu, tady jde o to, když oni dva si hrají a já jim do toho vstoupím. Asi jak je ponořená do té hry, tak ji to ruší nebo co :-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TORUVIEL: to znám, pídí letos o Vánocích zjistil že tatínek je doma a že mu ho žádná prababi nebere, takže jsem měla luxusní vánoce protože jsem nedělala nic mužskéj pekl vařil smažíl a to vše s děckem za krkem a když měl náhodou volno byl tatínek odvlečen do pokojicku. Sem se chvilkama i nudila, bylo to prima :-) uzij si to nech jim čas jen pro sebe, oni to potrebuji
    ONA_MAKARONA
    ONA_MAKARONA --- ---
    TORUVIEL: Pokud chce byt s tátou, rozhodne bych se jim do toho nepletla, ale milerada vyklidila pole a šla třeba s kamarádkou na kafe :-) a nebo vymyslet společný program na odpoledne, kde by si táty dosyta uzila, ale i v tve přítomnosti, prostě rodinne akce..
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Takovej dotaz - dcera (5 let) se vidí s otcem (tedy mým mužem) celkem málo, ve všední dny přijíždí docela pozdě z práce, vidí se večer tak hodinu jen (a to je v tom ještě večeře a další večerní úkony). A pak víkendy, ale to on zase celé dopoledne prospí, protože v týdnu hodně brzo vstává. Takže vlastně jen půl víkendu. No, a když je muž doma, tak je dcera celá nervní, chce si s ním jen hrát a hrát a docela se změní její chování, chová se ke mně najednou protivně a chce být jen s mužem. Já to chápu, viděj se málo, ale trochu mě mrzí, jak se ke mně v ty chvíle chová. Tak přemýšlím, jestli ji v tu chvíli nějak usměrňovat (zatím to teda nemělo moc výsledky), nebo je prostě nechat, ať si hrají, a klidit se jim úplně z cesty. Předpokládám, že jí asi chybí ta pozornost otce a když už ji má, tak je nerada rušena. Co vy na to?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Cukr, věc která zdánlivě s výchovou moc nesouvisí :-)
    Sugar is the ‘alcohol of the child’, yet we let it dominate the breakfast table | Robert Lustig | Opinion | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...jan/04/sugar-alcohol-child-breakfast-diabetes-liver-disease-corporate
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Adultismus: skrytý jed otravující naše vztahy s dětmi - SvobodaUčení.cz
    http://www.svobodauceni.cz/clanek/adultismus-1
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Are you raising nice kids? A Harvard psychologist gives 5 ways to raise them to be kind - The Washington Post
    https://www.washingtonpost.com/...gist-gives-5-ways-to-raise-them-to-be-kind/?utm_term=.49740660bf4a
    KAI
    KAI --- ---
    TORUVIEL: krasne napsany :) deti jsou jen trochu mensi lidi!
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TORUVIEL: přesně!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TORUVIEL: Btw Krkavčí matka opět pěkně shrnula můj postoj k Naomi (který jsem se tu nejspíš ne moc úspěšně taky párkrát pokoušela sdělit). Takovéhle knihy a přístupy a výchovné koncepty mě inspirují, ale nepřebírám je zcela jako kompletní program výchovy. Prostě si jedu podle sebe, však je jasné, že každý je nějaká osobnost a těžko asi jen tak po přečtení jedné knihy (i když inspirativní) začne na 100% plnit daný výchovný koncept. To ne, to asi nikdo nedělá (i když možná dělá, ale bude to pak dost neautentické, anebo už jeho původní nastavení bylo tak jako tak hodně podobné, že o žádnou velkou změnu vlastně nejde - jen doladění detailů).
    Prostě dítě je člověk, jako každý jiný...a tak se k němu chováme. Čím je ta moje dcerka větší, tím víc si to uvědomuju. Když byla malá a batole, tak jsem na ni zkoušela ještě různé "metody", jakoby snad byla nějaký stroj :o) Ale teď (5 let) už je to prostě slečna a autonomní bytost (to byla samozřejmě i předtím, ale jde o to, jak to vnímám já, však před ní jsem neměla žádné zkušenosti s dětmi) a tak pro ni a náš vztah platí prostě stejná pravidla, jako pro jakýkoliv jiný vztah.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Krkavčí matka: 2 zaručené triky, které vyřeší 99 % rodičovských trablů
    http://www.krkavcimatka.cz/2016/12/2-zarucene-triky-ktere-vyresi-99.html
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    „My jsem velká rodina, máma je ze čtyř sester. Vždy spolu všechno rozebíraly a myslely si, že nám dětem je to jedno, že to nevnímáme. A tak nás – mě, moji sestru, moje bratrance a sestřenice – neustále při rodinných setkáních porovnávaly. Neustále se bavily, kdo co zvládl ve škole, kdo získal jaké ceny a diplomy, kdo je štíhlejší, kdo má lepší vlasy. Takže my jsme si pořád říkaly: Jsme dost pěkné? Jsme dost úspěšné? Myslím, že není náhoda, že z nás šesti dívek jsme čtyři v dospívání měly vážné psychické problémy. Dvě byly bulimičky a já se jí nestala jen díky tomu, že moje starší sestra včas rozpoznala, že k tomu také směřuji. Čtvrtá sestřenice měla velké problémy se stresem a ještě ve třinácti letech se pomočovala. Všechny jsme se z toho dostaly až ve chvíli, kdy jsme vylétly z hnízda.“

    „Celé dětství jsem cítila velký strach z neúspěchu. Dělala jsem vždy hodně věcí, muziku i sporty, ale například v tenise jsem skoro nedokázala vyhrát zápas, protože jsem byla neustále nervózní z toho, abych nehrála špatně. Abych se před lidmi neztrapnila. Bála jsem se, co by si pomysleli. Když jsem pak nějaký neúspěch opravdu zažila a řekla to doma, tak místo toho, aby mi rodiče řekli ‚Příště to vyjde!‘, jsem od nich slyšela: ‚Tak proč jsi tam chodila?!‘ Nezjišťoval se důvod, proč se tentokrát něco nepovedlo, nehledalo se řešení, jak tomu do budoucna předejít. Nejprve přišly výčitky a trest. Se sestrou jsme vždy byly hodně nervózní, když měla máma přijít domů. Bály jsme se, co jsme zas udělaly špatně. Co jsme neuklidily, na co zapomněly, čeho si nevšimly. V dětství nás i trochu bila, ale hlavně šlo o to, že jsem nikdy nevěděla, jak zareaguje. Nemohla jsem si domu po škole přivést žádnou kamarádku, protože ona pak často otevřela dveře ke mně do pokoje a okamžitě začala kvůli něčemu křičet.“

    „Se sestřenicemi jsme si dodnes hodně blízké, často se setkáváme. Hodně jsme k sobě přilnuly. Je zajímavé, že všechny jsme dnes duchovněji založené. Všechny si uvědomujeme svoji osobní hodnotu a strašně nerady chodíme do konfliktů. Člověk si říká, že nechce opakovat ty stejné chyby, jaké viděl u svých rodičů. Ale je to těžké, protože to v sobě máme. Já jsem si to pořádně uvědomila až asi před pěti lety, do té doby, jsem si říkala, že mě se to netýká. Dnes vím, že když dojde na krizovou situaci, tak první, co mě automaticky napadne, je někomu říct: ‚Proč si to udělal?!‘ Výčitka. Je to zvyk, na kterém musíme pracovat. To si uvědomujeme všechny. Možná jedna ze sestřenic se v tomhle ještě trochu hledá, na tom jsme se my ostatní shodly. Ale nikdo jí to nechce říct. Nechceme jí nic vyčítat."
    https://www.facebook.com/...229479287532.1073741828.408199679290512/1043405562436584/?type=3&theater
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LYDI: K tomuhle asi moc neporadim, vždy se musí vycházet z konkrétních dětí a situací. Člověk vycítí, kdy by byla vhodná příležitost tyhle hry uplatnit, kde by se toho ty děti chytily. Jinak u kluků je taky super na ty jejich destruktivní sklony jít třeba tak, že se jim umožní se třeba nějak řízeně prát, třeba s klackama "šermovat", nebo jinak bezpečně bojovat. Kluci tuhle energii v sobě potřebují kultivovat, není dobré to potlačovat ani nechat úplně volně, bez mantinelů.
    LYDI
    LYDI --- ---
    jo a mam jeste jiny dotaz, doufam ze mi neukamenujete, nechodim totiz do beznych mamino-forem (; delat nekdo s detma prochazky typu 'hledame poklad' rada bych to nejak zacala delat ale sem dost nekreativny tak se divim, jestli by se nenaslo nekde sbirka napadu. znama ted jela - vzdy nejak ukol od 'skritku' treba zahrat stromy, udelat si korunku z brectanu a nakonec poklad manadrinka susene merunky a tak. delate to?
    LYDI
    LYDI --- ---
    vratim se k oblibenemu tematu: power games a mozna i jeste jinam. jsem v situaci kde jsem s dcerou - s ni je to dost v poho, imho moc power games nejsou treba, beru ji dost jako partner etc ale bydlime dost blizko s dalsimi 2 rodinami. jedna je tak trochu alternativ, montessori a tak ale furt vychova a tak. druha rodina - mama celkem v poho, tata klasicky, i nekdy dava na prdel. oba rodiny maji syna 3,5 roku. a ted vlastne oboum klukum by svedcili power games protoze sou takove - rikam jim a cekam od nich malo ale i to malo casto nejsou schopni prijmat i kdyz vim ze treba v hlave na to maji (treba si nabrat nutellou nozem a ne rukou). no a ted premyslim, jak to realne je mozne abych treba zavedla power games u kluku kteri nejsou moje ... a jeste kdyz jsem vetsinou dost hotova vsim tim, co vsechni ty decka na jednou po me chteji - tam palacinky, tu voda, tu to a tam to. a jeste k tomu (krome toho ze nejsem moc kreativny), to co ten jeden casto dela ma takovou znicivou tendenci .. jako ja nechci delat power games z toho, ze hazi necem nebo tak. muzete mi poradit k tomu pro decka 3-4 let - nebo nerikejte ze byste furt zustali u 'neznic mi mou vez!' ?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Zpět k chytrým mobilům a jiným zařízením :-)
    Reflex.cz: Základka 4.0. Co se děje v hlavách žáků v době počítačů a chytrých telefonů? | EDUin
    http://www.eduin.cz/...z-zakladka-4-0-co-se-deje-v-hlavach-zaku-v-dobe-pocitacu-a-chytrych-telefonu/
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Jojo, velký prozření, který se opakuje neustále dokola. Stále mě dokáže překvapit, jak mohou být lidé "nedokonalí", nevzdělaní na to, jaké pozice zastávají, apod.
    PERSEEIDA: uf...
    PERSEEIDA
    PERSEEIDA --- ---
    TORUVIEL: Tohle je ještě luxus proti tomu, co jsem na (povinné) exkurzi do dětského domova před deseti lety viděla já, a nemyslím že to tam je dneska lepší. Byly tam ty neskutečně vysoké postýlky připomínající klecové lůžko a některé děti které se divně kývaly... A těch postýlek v jednom oddělení bylo snad 8-10. Nebo ukazovaly izovalaci, což byla taková úzká dlouhá místnost se dvěma postýlkama, jinak tam nic nebylo, kde se musí dátna pozorování každé nové dítě, aby případně nenakazilo kolektiv... byly to řádově dny, víc než pět. Bylo jasný, že tam jsou ty děti samy, nebyla tam ani židle pro sestru, nic. Bylo to v patře pro děti do dvou let. Tenkrát jsem to obrečela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam