• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GAISAKANORM-CORE VÝCHOVA - žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali
    BURROUGHS_
    BURROUGHS_ --- ---
    GAISAKA: tak myslim ze to ma dost souvislost ne? jestli mas moznost se klukovi venovat a nedelas to tak pak nechapu rozdil mezi normcore (babicka/ jesle/ hrej si sam) a nechavat jak drivi v lese a bejt v klidu protoze to je pohodlnejsi a mam svuj zivot prece :D kdyby sme meli cas a prachy navic tak s nim do nejakyho krouzku chodime klidne.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Teda nevím co tu máte za "nosnickej" vzorek, ale nám ten hadr na děti asi nějak nefunguje. Takže čím větší neposednej všudevlez, co se nikoho a ničeho nebojí, tím víc byl nošenej. Možná jsme si nepřečetli ten správnej ideologickej návod nebo v tom odtáhnout dítě do krámu, zpátky a občas na výlet nestačí.
    Jinak dík za skupinu, nějak jsem už nedoufala, že se tu najde něco střízlivýho...
    LYDI
    LYDI --- ---
    DIXIE: to si z ni bral toho docela dost ne?! ... proc maji to vsechni tak, ze clovek je pak "obetovanym rodicem"? ...
    ostatne, mam to naopak, mi NA prisla pred naroz. ne-realna, proste nemozne to delat a ted uz mi to tak nerealny nepripada. ale sem slunickova hipisanda, co ma decko, 2 psi chlapa a dela skolu... tim to asi bude :D
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    Zdravim ty kteri odmitaji vysilovat ze samolibe slunickove hipizacky (Naomi Aldort) a se zajmem bookuji.

Cetl jsem jeji "vychovavame deti a rosteme s nimi" kratce po narozeni naseho prvniho syna, prislo mi to jako zajimava teorie, zpocatku knihy jsem byl docela nadsen (nadseni opadalo jak jsem celt dal, ke konci knihy jsem obcas rostl v trochu jinem vyznamu.)

Dnes (o 3 roky pozdeji) myslim, ze jeji pristup obetovava rodice na oltar "stastneho" ditete a je naplnovatelny pouze nekym kdo 1) ma sam dokonale zpracovana vsechna sva traumata, je dokonale vedomy, ne-li budha 2) nema na praci nic jineho nez peci o dite (coz je podle me spatne - jakym prikladem pro dite je nekdo kdo nedela nic jineho nez pecuje o jeho blaho) (a timto nemyslim zenu na materske, protoze i ta ma svuj zivot mimo dite, nechce-li se zblaznit, a vi ze ma muze, nechce-li o nej prijit)

Jednu vec jsem si ale z te knihy nechal: snahu zastavit se v situaci, uvedomit si jak se ve me spousti programi ktere jeli mi rodice (a kdovi kolik generaci pred nimi) a pokud mozno je zastavit, snahu vcitit se do prozivani ditete.
    Ale je to rehole a lhal bych kdybych tvrdil, ze se mi to vzdy dari.
    BURROUGHS_
    BURROUGHS_ --- ---
    Ale trochu se bojim jestli je normcore jeste vubec normcore. Tech co nosej satky je uz tolik co jezdi kocarem.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TIP: Tak pro mně je alternativa k masovému životnímu stylu přirozená. Dnešní post moderna ale stírá hranice. Věřím tomu, že norm-coráci bezděčně a nevědomě používají aldort i jiné metody. Jen to jinak nazývají. Možná je to i naopak.
    TIP
    TIP --- ---
    KEIKIN: prej to momentálně začlo bejt víc cool než bejt hipster
    MALKE
    MALKE --- ---
    GAISAKA: Jo tak. Já jsem vcelku pro nošení (respektuje-li dodaný exemplář potomka, mám za to, že je to jako se vším - jsou děti radostně požívající potravu a nežravci, introverti a extroverti, a stejně tak děti, co se nosí rády a co to nesnášejí) - krom jiného proto, že ačkoliv si kolega níže myslí, že jsme stádium opic překonali, já se domnívám, že ontogeneze do jisté míry kopíruje fylogenezi a děti jsou malé opice. Ale jako životní program to taky nemám. Prostě doprava.

KEIKIN: Já v podstatě proti alternativě nemám nic - bráno v globále. S jednotlivými směry mám problém tehdy, když mi přijdou nelogické (takže třeba prvky výchovy Montessori, jak jsem je měla tu čest poznat při pedagogickém minimu, by mi ve školce nevadily, na rozdíl od Waldorfu, který do dětí tlačí směs křesťanství a kultu slunce či čeho). Co mám proti Aldortové jsem psala vedle. No a pak mám "problém" (ne že bych kvůli tomu nespala) s alternativci, kteří jsou nesmírně sluníčkoví, dokud jim nešáhneš na víru.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    A co vlastně máte proti alternativnímu způsobu života ? To jako sem divnej, když si doma zapálím vonou tyčinku a mustím si třeba Yogiho ?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    BURROUGHS_: To si nemyslím, že by mělo nějaký vztah, míra zaneprázdněnosti a styl výchovy asi nějaké korelace mají, ale nevím, jestli zrovna tímhle směrem.
    Ale je pravda, že jsi otevřel dobrou otázku - plánované a neplánované děti vs. styl výchovy.
    Náš Ferdan teda rozhodně plánovanej nebyl,) a myslím, že na našem spíše liberálním pojetí je to znát, jakkoliv je to samozřejmě středobod našeho života. Na druhou stranu, vědomně počaté a plánované děti jsou, alespoň v mém osobním horizontu, většinou brány jako "projekt", který je potřeba dostatečně metodologicky ošetřit,) Chudák plazík má ještě 10 cm někdě v bříšku, a už se ví, do které monte školky bude chodit, a maminka půl těhotenství vyrábí filcové zalaminované,) pomůcky.)

MALKE: Jak už jsem psal v tom delším úvodním textu - na některé věci můžeme mít propracovaný kritický názor, některé nás mohou prostě jenom srát,)
    Ale neříkám, že nějaký nosítko nebo i šátek nemůžou být občas ku prospěchu - hlavně matce s jejím pohodlím, a pokud jde třeba o nějakou uplakanou holčičku, věřím, že i ku prospěchu dítěte. U nás se s tím matka nechtěla zavazovat, a dítě to vysloveně odmítalo, hysteráky, kočár vpoho.
    Nicméně na můj vkus jsou lesany ověšený šátkama s dětma za hranou toho, v jakém světě bych rád žil. Krom toho, jsou hardcore nosnice, co to dítě z toho šátku skoro nedaj, je pak samozřejmě bojácné, nespolečenské, možná by někdo řekl meditativně naladěné, ale to jaksi nejsou vlastnosti, které bych třeba já chtěl u dítěte podporovat.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KEIKIN: Jenom ve školce hlásí, že maminka říká tatínkovi Medvěde. Zato se nyní potím u lekcí z náboženství - pětiletý hoch se nějak upnul na Ježíše a již několik měsíců o něm hovoříme. Včera přišla řeč na transsubstanciaci, to byl pro mě jako nevěřící trochu oříšek:c) Vzhledem k tomu, že počítám, že se to ještě vrátí, pilně studuju Wikipedii a přemítám, jak vysvětlit " ne, pořád to chutná jako oplatka, ale podstata se změnila".
    MALKE
    MALKE --- ---
    GAISAKA: Čistě ze zvědavosti - co je podle tebe tak špatného na nošení v šátku? Obě děti jsem nosila, měli jsme i kočár, používala jsem obojí podle potřeby a nic závratně manipulativního na tom nevidím - je to prostě způsob dopravy, dětem evidentně vyhovující (dítě, kterému něco nevyhovuje, řve jako protržené). Na týdenní nákup se to příliš nehodí, do pražské MHD (zvláště pak na stanici Smíchovské nádraží, děkujeme tvůrcům) skvělé.
    BURROUGHS_
    BURROUGHS_ --- ---
    KEIKIN: tak mame ho protoze jsme ho nakonec chteli. ne ze by byl pocatej s umyslem. my ho jako mame radi, ale proste nam prijde ze prave zadny nadstandarty typu montesori nebo tu aldortovou nebo jiny ezokecy jako to nepochopitelny "nechvalení" nepotrebuje. ja ani zena sme to taky nemeli a zijeme. naopak sem tam dobre minenej lepanec funguje - "žádné teorie jsme nikdy nepotřebovali", jak rika titulek klubu.

GAISAKA: muzu se zeptat cim se zivite? norm-core vychovu bude asi propagovat hlavne nekdo hodne pracovne vytizeny.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Skoro mám pocit, že nás kolega Burroughs jen poněkud trolí,)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    BURROUGHS_: to je ale hodně smutné příteli Borroughsi. Proč to děcko vlastně máte ?
    BURROUGHS_
    BURROUGHS_ --- ---
    velkej souhlas s kolegou gaisakou. je to fakt ubohy kdyz vidim ty decka v satcich chce se mi blejt copak jsme nejaky opice? ne mi z opic jen pochazime.

add vychova obri souhlas s tou ideologi mi mame sousedy co sou taky takovi ti alternaticvi. to je neco strasnyho. takovy zasrany slunickari to jsou. obcas s nima mluvime kdyz se potkame na chodbe nebo ve vytahu. a ti maj furt plnou hubu respektu. hovno! to tu nikdy nebyvalo brat svy decko jako nejaky partnera k debatě, nechapu proc takovy blbosti zavadet. nasemu klukovi proste reknem bude to tak a tak a moc se s nim neserem. nastesti toho moc nechce, staci mu hrat si na vojaky nebo koukat na televizi.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Add vtipné momenty. Oslovují vás děti přezdívkami ?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KEIKIN: No tak samozřejmě,) Vezmeš-li si, jak je ta paní celkově pochybná. Jako přes kopírák s MuDr. Elekovou a dalšími alterna-jakože-vědci.

Studuj, padawane, studuj,)
    MDC Survivors: Pay No Attention to the Man Behind That Curtain: The Questionable "Expertise" of Naomi Aldort, Part Two
    http://mdcsurvivors.blogspot.cz/2011/07/pay-no-attention-to-man-behind-that_11.html
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    GAISAKA: Takže Aldort je ideologická 3,14čovina ?
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    Á propos, mám tu pár reakcí ze debaty, které se svolením autora z pošty přetiskuju, na téma dění v klubu o alter-rodičovství (zkráceně Al-Dortovci nebo alternativci) a následné založení klubu tohoto.

O tom, kam vede snaha o vyloučení traumat z dětství a výchovy:

"Ahoj, hlasovala jsem pro založení té tví diskuse. Celkem mě děsí trend, kdy matky chtějívšechno "přírodně", ale zároveň nedůvěřují svým instinktům natolik, aby své děti nevychovávali podle příručky. A taky mi připadá zvrhlé pořád toužit po "šťastném" dítěti. Jasně, pozitivní stavy by měly převvažovat, stejně tak má mít dítě v rodiče důvěru a cítit se u nich bezpečně, ale připadá mi, že tyhlety alternativní metody akorát vedou k nárůstu naprosto sebestředných individuí neschopných překonávat jakoukoli frustraci."

O klasických majstrštycích, kde alternativci silou své vůle a ideologie přepisují vědecké poznatky:

"A teda ty kecy o tom, jak se správnou výchovou lze vyhnout období vzdoru, jsou příšerný. Období vzdoru je totiž pro psychický vývoj dítěte přirozené a nepostradatelné. Eliminovat je znamená vyhovět každému rozmaru dítěte, což vede přesně k té sebestřednosti, o které jsem mluvila. Ale ono to platí obecně, lidi se furt snaží dojít nějakého "štěstí", ale následkem své sebestřednosti neumějí prožívat vztahy s ostatními, vycházet si vzájemně vstříc, atd - což je přitom paradoxně jedna z neuspokojivějších věcí."

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam