• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTInternet of Things
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LUDO: pustis ji tak aby doprava chvíli předtím než dovalíš aby ti nezasmrádlo prádlo.
    LUDO
    LUDO --- ---
    SATAI: pracka na dialku, to ma vyhodu v com?
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: A to porad nevime, co se stane, az se toho chopi Manfred Macx...

    Dalsi vec je, ze jedno pouziti je individualni (moje vec, dalsi tramvaj...) a dalsi level jsou velka data, kdy to muze slozit zajimavy obrazek lidem, co se dovedou ptat a v dalsim levelu i monost rizeni.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: U mne - kontrola zehlicky na dalku, moznost nastavit si teplotu na dalku, spousteni pracky na dalku, zabezpecovacka, webka v lednici, sous-vide a trouba s webovym rozhranim, znalost polohy tramvaje, nez se vydam na zastavku... A to mam spis lowtech domacnost, protoze trebas kavovar neumi drip a aeropress....
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: ja vychazim z toho co je na Wiki, protoze mam prave pocit ze zbytek sveta se nejak neshodnul o co jde http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things
    jestli tam pocitat treba ten SmartGrid to je otazka. elektrarny jsou propojene davno a treba kombinace fotovoltaickych s precerpavacimi a plynovymi se nazyva Virtual powerplant.

    shodou okolnosti se zdrovna vyvojem embedded devices zabyvam a stale tam nejak tu pridanou hodnotu nevidim. prosli jsme tu vsechny hlavni technologicke kategorie a skoncili u chytreho termostatu, budiku a toho ze nas casem urcite jeste neco napadne.

    me to zatim prijde jako samoucelny buzzword. dalsi rozvoj tusim ve zdravotnictvi, doprave, fizlovani a to by v tom byl cert abychm tu lednicku s kavovarem neskamaradili uz jenom proto, zby meli konzumenti duvod si koupit zase nove.

    porad ale nevidim ten smysl. driv byla mezi lidmi obrovska informacni bariera a tu zboril WWW. tomu tleskam. jaky ale resi problem IoT, resp. to je tak vagni koncept ze nic primo neresi, ale zajimaji me konkretni problemy, ktere se tim resit daji.
    ze se ti rano spatne vstava a chces si pospat dokud ti telefon nerozsviti je dobry priklad, ale porad bych cekal neco vic.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Hlavne jsi asi zafixovany na nejake peer2peer koncepci, coz rozhodne nemusi byt vlastnost IoT
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Mam pocit, ze proste jenom pouzivas jinou definici IoT nez zbytek sveta ;)

    (Jinak kavovat s lednickou je samozrejme klasicky zpusob, jak to zamest pod koberec, protoze vymyslis nejdebilnejsi mozne pouziti a to rozcupujes.)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: takze aplikace Waze v mobilu dela z meho auta IoT? jasne nekdo by me mohl presvedcit, at si necham druhy takovy mobil zabudovany v aute. budiz v pujcovne aut to muze mit smysl.
    nejvetsi smysl inteligence v aute vidim v tech autovlacich, kde skutecne muze dojit ke snizeni spotreby diky kratkym rozestupum a eliminaci poskakovani v zacpach. tomu se ale rika spravne v newspeaku SmartTraffic ne?

    zapnout topeni nebo rozsvitit si doma pres mobil je hezka blbinka. sam to mam doma, protoze jsem tyhle systemy driv vyvijel. muzu ti rict, ze smysl to ma pro ostrahu verejnych budov, ale pro domacnosti je to spis jen draha hracka se kterou budes mit vic startosti nez uzitku. pokud ma takovy system jen jednu gateway a neni to shluk rovnocennych zarizeni na siti, tak v tom zadny IoT nevidim resp. tou veci na siti by se stal cely tvuj dum coz uz dnes funguje takze domaci automatizaci z IoT vynechavam. totez plati o prumyslu, kde je standardem ProfiNet , takze na nejaky IoT tam moc zvedavi nejsou.

    www byla uplne nova technologie pro sdileni informaci a navic byla v te dobe prosta trznich a politickych tlaku takze se mohla smysluplne vyvinout v uzitecnou vec. na bubline jmenem IoT ale nic podobneho nevidim.
    pokud tam nejaka synergie je, tak musi byt videt uz dnes. pochybuju ze svet se zmeni k lepsimu jen proto, ze kavovar si bude moct povidat s lednickou a naramkem :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Ale na aplikaci vetsinou stejne neprijdeme, nez to nekdo udela. Kdyz v CERNu vznikal www, tak taky nebylo jasne, ze je v nem zamotany Amazon, Google a Pornhub.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Jenomze pointa IoT v doprave je to, ze to nejsou lokalni sotruvky, ale lidi dostano RT informaci.

    Kde jsi prisel k ethernetu?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: jo o mobilite jsem tam uz psal. dokonce uz i u nas se to pouziva
    Technologie GPS pouští autobusům zelenou a pomáhá hlásit zastávky - iDNES.cz
    http://mobil.idnes.cz/gps-v-mhd-pardubice-0az-/navigace.aspx?c=A130307_230443_navigace_kor
    pro me je to ale podobna uloha te logistice "krabice si potrebuje najit cestu bludistem". v autech ti pak staci mobil na navigaci, dopravni zpravodajstvi. automaticke rizeni a formovani autovlaku je asi jedina vec, ktera nas jeste ceka.
    to ale asi nejsou nejlepsi priklady IoT. jedna se o loklani ostruvky a nebo prisne zabezpecene site. zadne "internety"

    SATAI: to je zas oblast automatizace budov. KNX, INELs, DALI, LOXONE jsou toho mraky. tam dava smysl mit jednu gateway ale pouzivat k propojeni vsech prvku ethernet by bylo z inzenyrskeho pohledu neefektivni.

    tak mame dopravu, prumysl, domaci spotrebice, budovy a cool blbinky. dal by se nabizely systemy s ambici resit nas destruktivni vliv na zivotni prostredi, ale tam by stacilo se do toho proste nesrat a priroda si s tim uz nejak poradi. porad nemuzu kapnout na to k cemu by mohlo byt dobre vsechny tyhle kramy propojit.
    vlastne jeden jo..
    Report: Xiaomi Redmi Note sends photos and texts to Chinese server
    http://www.phonearena.com/...port-Xiaomi-Redmi-Note-sends-photos-and-texts-to-Chinese-server_id58744
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Klasicky prioklad je trebas topeni, kde vazne nejsi vzdycky na dosah tlacitek.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: "vsechno co sit potrebuje ji uz davno ma"

    Trebas auta a prostredky MHD?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: jestli rano nemusis vstavat v presny cas, tak nechat se vzbudit o pul hodky driv nebo pozdejc a navic jeste pomalu roztmivanym svetlem, je doce dobre pouziti.
    tvoje vedomi v tu chvili neni pritomne a zaroven chces ridit neco, co s tebou primo souvisi. zajimalo by me kolik takovych prikladu se najde. obycejne totiz musis stat u stroje a to ti pak staci ovladani tlacitky. a ve vsech pripadech kdy ma dalkove rizeni smysl uz je davno implementovane. ptam se proto, co se zmeni kdyz tomu zacneme rikat IoT? je to jen marketingovy newspeak, aby to pochopil i retardovany investor, nebo se tam skryva nejaka utajena synargie, ktera bude znamenat kvalitativni posun o uroven vys?
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Jo, presne to pouzivam. A kdyz si to napojim na lampu, tak uz to je zle, osklive a ma to wifi?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: pokud te to zajima a umis tuhle informaci smysluplne vyuzit, tak treba takhle:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urbandroid.sleep&hl=cs
    zadny novy gadget na to neni potreba. lide si neuvedomuji, ze s IoT budou stale vic zavaleni hromadami zbytecnych informaci a prozitek sveho zivota vymeni, ze slouzeni svym hrackam.

    joo vyvoj techniky. za 20-30 let se bude podle modelu lidska populace spis zmensovat, pokud nezacneme se zdroji nakladat smysluplneji, nez na vyrobu pitomosti jako lednicka, nebo budik s wifi. vypada to, ze kapitalismu zacinaji dochazet napady at se snazi sebevic. vic uz si to nase lidske pinozeni ulehcit na dluh snad ani nemuzeme. coz treba zacit delat neco, co ma smysl?

    proste tvrdim ze IoT neni potreba a neresi realne problemy. vsechno co sit potrebuje ji uz davno ma. naopak toxicke vedlejsi produkty z vyroby vsech tehle blbinek se nikomu resit nechce a nechame to jako darek svym vnoucatum :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Tak mi rekni, jak si mam pomerit trebas takovou beznou cast zivota, jako jsou spankove rytmy... Bdelost, tot vse?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISKVOR: ne.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAINBOF: "pominu-li bezpečnostní aspekty věci" - aneb "dokonale kulová kráva ve vakuu."
    JAZZZ: "nepotrebne nesmysly pro blbce" - ano, to táhne vývoj a výzkum lecčeho už dlouho. Dvacet let? Třicet?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    tak si to jeste jednou shrnme co vsechno se da dnes automatizovat:
    v domacnosti vsechna svetla zamky, okna, rolety, topeni termostaty, stykace to vsechno je dnes riditelne efektivneji, nez aby kazde z techto zarizeni melo wifi. soucasne automatizacni systemy pro domacnosti jsou spolehlive a jejich sbernice umonuji napajet zarizeni lepe nez pres PoE.
    cely dum je dnes mozne pres smartphone ovladat pres gateway a nemusi se tomu rikat IoT.

    dal tu mame lednicku, mycku a pracku, takove ty kuchynske spotrebice. lednicky s internetem tu mame dlouho a zadny boom jsem nezaznamenal, lide asi jeste nejsou natolik debilni , aby si neumeli sepsat nakupni seznam na papirek. u mycky a pracky to muze mit smysl leda tak na to, abych je zapnul cestou domu z prace a v tom pripade jsem je musel pred odchodem naplnit tzn. resi to jen mou neschopnost vstat od televize a pouzivat je jen kdyz jsem doma, coz bych podle navodu stejne mel abych nevytopil sousedy.

    u aut ma vzajemna komunikace smysl, u vlaku se na tom uz davno dela viz. ECTs ale internet of things bych tomu uplne nerikal.

    drtiva vetsina soucasnych IoT gadgets jsou nepotrebne nesmysly pro blbce, kteri si neumi pohlidat jidelnicek, pohyb, nebo jinou beznou cast sveho zivota. hodi se to leda tak na smirovani ovecek skrze derava komunikacni rozhrani, takze velky bratr bude znat i slozeni stolice.

    a kdyz o tom mluvim s nekym kdo se tim zabyva, tak mi rekne, ze to skutecne vsechno jsou nesmysly a ze jedine smysluplne vyuziti pokrocile komunikace mezi objekty vidi ve vyrobe a logistice teda tam, kde uz se davno pouzivaji, viz. treba bedny s RFID cipy, ktere si samy najdou cestu automatizovanym skladem.

    napada vas jeste nejake smyslupne vyuziti? mate pocit, ze nejaka vec vasi denni potreby nutne musi byt pripojena k vasemu telefonu protoze ji chcete pouzivat kdyz zrovna nejste u ni?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam