SATAI: to je ohleduplne :) ale resit se to da i gumovou podlozkou pod prackou. ja osobne v te hodine prani nevidim takovy problem, protoze doma vetsinou pobudu tak dlouho aby se stihlo doprat pradlo. a porad je tam to, ze tu pracku musis naplnit pradlem a praskem. u kombinovane se sussickou by to sice nevadilo, ale susicky na pradlo jsou neekologicky vynalez dabla :)
takze obecne : zapinani spotrebicu je fajn, ale i u toho kavovaru je treba doplnit kafe nekdy i vodu a nakonec si to kafe musis odnes abys ho mohl vypit. u spotrebicu, ktere primo nesouvisi s tebou, ale s nejaky jinym procesem jako treba zalevani kytek zas poslouzi casovac
dalsi kapitola je vypinani : nevim jak vy, ale ja si po sibe pajku, zehlicku nebo toustovac vypinam. uznavam ze pro senilni a roztrzite lidi to muze byt vyhoda, ale pri chytre resene domovni elektroinstalaci je mozne shodit pres domovni system celky okruh zasuvek a neni treba komunikovat s jednotlivymi zariznimi.
ja ma treba doma okruh zasuvek pro servrik, pak dalsi pro pracovni zasuvky a lednicku mam zvlast.
a tady se dostavam k jadru pudla - nutna granularita systemu. ma smysl mit na internetu veci kazdy jeden spotrebic a senzor, nebo by stacilo mit zabezpecekovacku a domaci automatizaci jako jeden celek?
a predevsim - zijeme v dobe, kdy si lekar neumi vymenit elektronicky recept s lekarnou a kvuli korupci a neschopnosti uredniku budeme zase mozna pouzivat papirove tramvajenky.
opravdu chcete takovemu systemu sverit pristup k jednotlivym zarizenim? zetabyty nesmyslnych dat o tom kdy rozsvecite a poustite pracku nasi civilizaci nezachrani. porad mam pocit, ze se tu zabyvame resenim neexistujicich problemu a kdyz se zeptam co bude s prechodnymi jadernymi ulozisti a jestli jsou naklady na jejich reseni zapocitane v cene energie, nebo se jedna o spolecenske externality, tak dostanu i od radoby vedeckych odborniku vagni odpoved, ze vedecky pokrok se o to uz "nejak" postara..