• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTInternet of Things
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    AQUARIUS: 80 taky afaik
    JAZZZ: yep, konzument vs. užitečnost vs. úspěšnost je krásný problém :))
    já právě chápu komerční využití (sledování produktů, komplexní monitoring, MaR systémy), ale naprosto mi uchází pointa IP v ledničkách, pračkách, přes který se to snaží procpat do domácností

    problém pak je, že ani ty komerční řešení nejsou bezpečný (viz car wash)
    naprosto mě pak děsí propojování těhle služeb, protože přes zranitelnost vznikají "single point of failure"
    příklad: auto datově propojený s telefonem, tuna malware a zero-day na telefony > hackem telefonu vznikne přístup k autu, který by jinak bylo offline a nedostupný
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    QWWERTY: neni volba portu 443 dana spis tim, ze proleze vetsinou firewallu?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    QWWERTY: ono asi fakt dost záleží o jekém IoT se bavíme. síť zbytečností se spoustou bezpečnostních děr nás asi nespasí, ale třeba sledovatelnost všech komponent finálního výrobku přes EAN nebo RFID přináší výhody už dnes. to se mi právě líbilo na té knížce Shaping Things od Sterlinga, že dobře popsal způsob jakým objekty získávají identitu.
    když porovnám mainstremový přístup - "IoT je síť blbinek pro blbce managované bezskrupulózními hamouny" se Sterlingovým přístupem designéra, který píše věty jako "nejvíce času stráví výrobek ne v rukách uživatele, ale na skládce", nebo "z každé civilizace přežijí nejdéle její odpadky" je asi jasné, kdo to chytil za správný konec. jestli může síť výrobků něčemu napomoct, tak jejich totální recyklaci do poslední subkomponenty.

    potěšilo mě, že Siemens se snaží pracovat na otevřeném komunikačním standardu. doufám, že to dopadne lépe, než takové KNX což je skvělý, standardizovaný, ale drahý systém na řízení budov, ale poslední dobou sklízí daleko větší mediální ovace Apple s pitomou žárovkou a termostatem. je vidět, že technická vyspělost není zdaleka klíčem ke komerčnímu úspěchu, tam jsou nutné davy zombie konzumentů a mediální brainwashing.
    http://www.usa.siemens.com/en/about_us/research/video-missing-link.htm
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    QWWERTY:
    a nedělejme si iluze, že výrobce se bude snažit o zabezpečení
    viz Samsung TV, který sice přenášejí na 443, aby to vypadalo jako zabezpečený spojení, ale stejně plaintext

    a pokud jde o opravdu velký byznys, firmy jdou radši přes mrtvoly než přiznání chyby
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    nehodila by se nějaká anketa entusiasti vs. skeptici? :)

    Internet of Crappy Things - IoT | Kaspersky Lab Official Blog
    http://blog.kaspersky.com/internet-of-crappy-things/

    100,000 Refrigerators and other home appliances hacked to perform cyber attack - Hacker News
    http://thehackernews.com/2014/01/100000-refrigerators-and-other-home.html
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAINBOF: Aha, sorry, to jsem tě blbě pochopil; zdá se, že vskutčnosti oba říkáme totéž :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PISKVOR:
    já ti nevim o co ti jde. když jsem se tu onehda na bezpečnost ptal tak jste všichni dělali jako že nic. Když ti podám vysvětlení s tím, že bezpečnost řešit nebudu protože to k vysvětlení není potřeba tak mi odpovíš takovouhle pitomost.

    Usuzuji z toho že tvoje přítomnost zde je o tom že jsi prostě v opozici.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    RAINBOF: A takhle to "pominu bezpečnostní aspekty věci" vypadá v praxi.

    Beemer, Open Thyself! – Security vulnerabilities in BMW's ConnectedDrive | c't
    http://www.heise.de/...er-Open-Thyself-Security-vulnerabilities-in-BMW-s-ConnectedDrive-2540957.html
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: to je hodne dobra knizka :) ikdyz pres nektere jeho vyrazy a novotvary se mi to cetlo tezko a cast jsem urcite nepochopil. "The epic struggle of IoT" mi pripadalo takove srozumitelnejsi. libi se mi jak to dotahuje do krajnosti, ale soucasnemu pojeti IoT jako krabicek s wifi je to vzdalene.
    co ty si o ni myslis? rekl bys ze vsechny objekty z tohoto vyctu (knizka z amazonu, mec z world of warcraft, papirovy bitcoin, lidska bytost) jsou spime?
    SATAI
    SATAI --- ---
    četl tu někdo Shaping Things?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CROSS: prave ten smysl pro uzivatele se pokousim hledat, abych ho pak mohl k vseobecne spokojenosti lepe implementovat :)
    tlaky na vymenu zbozi pred koncem zivotnosti bohuzel existuji, a pokud se mezi ne IoT nezaradi, budu jedine rad.
    T-Mobile vám vymění každý rok mobil za nový. Je to ale raketová věda - iDNES.cz
    http://mobil.idnes.cz/...l-za-novy-f24-/mobilni-operatori.aspx?c=A141107_121558_mobilni-operatori_jm

    tak nechme stranou technicke aspekty, tam to uplne presvedcive nevypada a pojdme hledat tu velkou pridanou hodnotu. udelat veci pohodlnejsi a vic fool-proof to uz snad ani nejde. pokud se podivame na tzv. megatrendy jako rust populace, rust znecisteni a ubytek zdroju vseho druhu vypada to, ze stojime pred problemem jehoz reseni je opravdovou vyzvou.

    obecne o tom pise treba tenhle clanek
    Will the Internet of Things(IoT) drive greater sustainability?
    http://www.publictechviews.com/will-the-internet-of-thingsiot-drive-greater-sustainability/
    a prakticky realizovat se to snazi treba tenhle projekt
    http://greencapital.org.au/...as-or-how-the-internet-of-things-may-transform-sustainability-forever/
    jo, nezdevastovat v pristich dvou dekadach nasi jedinou kosmickou lod v sirem vesmiru, to by byla panecku pridana hodnota. ale porad tam vidim jen nastroj u ktereho musi nekdo teprv vymyslet jak ho pro to vseobecne dobro pouzit.
    tak kdyby vas napadlo jak nezustat jen u te chytre lednicky, moc rad si prectu jakykoli napad nebo alespon naznak ;)
    CROSS
    CROSS --- ---
    JAZZZ: jako marketingový žvanil bych namítnul, že předpoklad o starých spotřebičích, co nejsou cool, je mylný. Spotřebiče mají svou životnost a při výběru nového může "konektivita" hrát roli. To je ten důvod. Bude-li to mít pro uživatele smysl, pak se to ujme, nemyslím, že by došlo k masové migraci na pračky s IP adresou jen proto, že to technologie umožňuje.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    myslim, ze jsme se tu sesli inzenyri a ne marketingovi zvanilove, co si potrebujou obhajit buzzword, tak se pojdme bavit racionalne.
    pokud chce nekdo IoT kvuli zapinani a vypinani nebo jednoduchym merenim a z nejakeho duvodu se mu nelibi integrovany system, tak bohate staci tohle resni
    digitalSTROM - snadná tvorba digitální domácnosti - CeBIT | cdr.cz
    http://cdr.cz/clanek/digitalstrom-snadna-tvorba-digitalni-domacnosti-cebit

    je pak nejaky duvod cpat "internety" do vsech moznych spotrebicu, aby si je ovecky musely koupit, prestoze ty stare jeste stale slouzi, ale uz nejsou cool?
    opravdu me zarazi pristup "po nas potopa" u lidi, kteri by meli mit jako svou profesni povinnost tomu zabranit. priznat si selhani jeste pred tim nez poradne zacnu neco delat, to je fakt smutne.

    jestli je tohle ten IoT o kterem tak vznesene mluvi lide, kteri nemaji paru o cem to je, tak to teda zadnou revoluci necekam.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: Klidne si mozecek namahej. Ze po nas zbyde hromada neuzitecneho suntu se stane IoT neIoT.


    JAZZZ: Rano dam do pracky pradlo, prasek. Odpoledne ji spustim na dalku. Dopere, kdyz prichazim domu, vyndam pradlo. Pokud ti staci humova podlozka, tak prima, ale mne vadi i neztiseny pocitac nebo notebook a vazne zrovna s touhle potrebou nejsem sam. Az umru, tak po mne zbyde pracka na dalkove ovladani a je mi jedno, co na to reknou deti v Africe, protoze Arabsky stejne nemluvim.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: me prijde uzitecne v klubu venovanem IoT resit smysl a pridanou hodnotu tech zarizeni. obavam se, ze nejake "get over it" to nevyresi. asi nezbyde nez si trosku ty mozecky namahat, aby tu po nas nezbyla jen hromada nesmyslneho suntu..
    SATAI
    SATAI --- ---
    JAZZZ: No proste zijes jinde, nez jiny lidi. Get over it.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    jestli vas zajimaji vlhke sny naseho oddeleni propagandy, tak si muzete pocist zde :)
    Internet of Things: Facts and Forecasts - Digitalization & Software - Pictures of the Future - Innovation - Home
    http://www.siemens.com/...re/digitalization-and-software/internet-of-things-facts-and-forecasts.html
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SATAI: to je ohleduplne :) ale resit se to da i gumovou podlozkou pod prackou. ja osobne v te hodine prani nevidim takovy problem, protoze doma vetsinou pobudu tak dlouho aby se stihlo doprat pradlo. a porad je tam to, ze tu pracku musis naplnit pradlem a praskem. u kombinovane se sussickou by to sice nevadilo, ale susicky na pradlo jsou neekologicky vynalez dabla :)

    takze obecne : zapinani spotrebicu je fajn, ale i u toho kavovaru je treba doplnit kafe nekdy i vodu a nakonec si to kafe musis odnes abys ho mohl vypit. u spotrebicu, ktere primo nesouvisi s tebou, ale s nejaky jinym procesem jako treba zalevani kytek zas poslouzi casovac

    dalsi kapitola je vypinani : nevim jak vy, ale ja si po sibe pajku, zehlicku nebo toustovac vypinam. uznavam ze pro senilni a roztrzite lidi to muze byt vyhoda, ale pri chytre resene domovni elektroinstalaci je mozne shodit pres domovni system celky okruh zasuvek a neni treba komunikovat s jednotlivymi zariznimi.
    ja ma treba doma okruh zasuvek pro servrik, pak dalsi pro pracovni zasuvky a lednicku mam zvlast.

    a tady se dostavam k jadru pudla - nutna granularita systemu. ma smysl mit na internetu veci kazdy jeden spotrebic a senzor, nebo by stacilo mit zabezpecekovacku a domaci automatizaci jako jeden celek?

    a predevsim - zijeme v dobe, kdy si lekar neumi vymenit elektronicky recept s lekarnou a kvuli korupci a neschopnosti uredniku budeme zase mozna pouzivat papirove tramvajenky.
    opravdu chcete takovemu systemu sverit pristup k jednotlivym zarizenim? zetabyty nesmyslnych dat o tom kdy rozsvecite a poustite pracku nasi civilizaci nezachrani. porad mam pocit, ze se tu zabyvame resenim neexistujicich problemu a kdyz se zeptam co bude s prechodnymi jadernymi ulozisti a jestli jsou naklady na jejich reseni zapocitane v cene energie, nebo se jedna o spolecenske externality, tak dostanu i od radoby vedeckych odborniku vagni odpoved, ze vedecky pokrok se o to uz "nejak" postara..
    SATAI
    SATAI --- ---
    FATBOZZ: taky válčím s tím, že ráno nevím, kdy večer dorazím. A po příchodu už hlučet nechci sobě ani sousedům.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam