• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SKATEMURAIminimalismus — mám málo věcí a je mi fajn
    Klub o životním stylu minimalismu - mít jen to nejnutnější co člověk sám, jako individualita potřebuje, co se mu líbí, co je k užitku, soustředit se jen na to co člověka baví, mít jen oblečení co skutečně nosí, jen nábytek který opravdu potřebuje, cestovat jen s batohem, vyhazování nepotřebných věcí, každý den 1, či každou novou koupenou věc vyměnit za starou která se vyhodí, dá, prodá :) minimalismus, to je široký pojem.
    Moc se mi líbí článek o situaci vykradení, kdy daným lidem někdo vykradl byt: zloděj však neměl co ukrást, měli minimum nábytku, jen pár oblečení, stůl, a to bylo vše. Všechno drahé co vlastnili, měli přímo u sebe: Nothing to Steal
    Minimalismus v praxi:.......
    Minimalismus česky:
    MINIMALISTÉ
    Minimalismus v práci:
    Tomáš Hajzler
    Příběhy minimalistů:
    MissMinimalist
    ...

Kultura a umění:
    Filmy o minimalismu:
    Film My věci
    Knihy o minimalismu:
    Máš přiliš mnoho kravin
    Minimalistická literatura.......
    Charles Bukowski ?
    Minimalistický design:
    Minimalissimo

Blogy:
    The Minimalist
    ZenHabits
    MissMinimalist.........
    mnmlist
    ...
    ...
    ...
    ...

Kam s přebytečnými věcmi
    Klokánek Chabařovická
    Klokánek Láskova
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...

rozbalit záhlaví
    IRKA
    IRKA --- ---
    MIKLO: Souhlasím s tebou, že příjem informací je důležitý. Bohužel, čím víc mám informací o tom, jak dnes věci ve světě fungují, tím víc inklinuju k asketismu:) a knížky jsou jediná věc, které doma křečovitě syslím. Měla jsem před tím na mysli spíš zájmy a myslela jsem to tak, jestli dnes lidi v té oblasti zájmů nepodléhají taky trochu takovému konsumerismu. Rychle se pro něco nadchnout, koupit za par litru vybaveni (pro jistotu aby byla motivace silnejsi), pul roku se jezdit potapet, pak to hodit do skrine a radsi se vrhnout na jogu, pac kamoska rikala, ze je to fakt bozi. Ta nabídka je obrovská a možná je v tom zakopaný podobný princip jako v těch věcech - nepodléhat krátkodobým svodům, nechat se vést vlastní cestou a přijímat jen to, co na čem vnitřně rostu. Přijde mě, že se dnes lidi hodně hledají v tom, co se jim nabízí zvenčí, místo aby se podívali dovnitř. A abych se mohla v klidu dívat dovnitř, nechci mít kolem sebe věci, které mě nějak zatěžují a zavazují. Osobně se do ničeho nenutím. Mě prostě ten zenový mnich s tou jedinou miskou a jedním hábitem a rozjímáním nad prázdnotou fascinuje:)
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    Tak já se tady k tomu taky vyjádřím. Úplně upřímně, přístup některých lidí mi tady přijde trochu "hysterický". Všeho s mírou. Myslím, že minimalismus jako přístup k životu je vyloženě orientován na materiální stránku, takže bych to úplně neaplikoval na myšlení a hlavu obecně. Ne nadarmo se říká "uč se, jakobys měl žít věčně". Osobně nevidím nic špatného na vydatném příjmu informací z různých zdrojů. Rozšiřuje to rozhled, a rozšíření rozhledu zase "otevírá hlavu". Stejně tak mi přijdou jako blbost hlášky typu "mít pár jídel a jíst je pořád dokola". To je tak dobrý akorát na to, aby si člověk ublížil. A minimalismus, alespoň podle toho, jak tenhle směr chápu já, by jako hlavní efekt měl mít především to, že člověk bude šťastnější a bude se cítit lépe. Nemyslím, že je důležité nutně vyházet komplet celý byt, protože časem člověku prostě určité věci, které v návalu prvotního "hurá efektu" vyhodí, budou chybět. Je to jen můj názor, a možná s ním spousta z vás nebude souhlasit, ale cítím v některých příspěvcích určitou křeč, která by právě v minimalistickém způsobu života neměla být vůbec přítomna. Chci tím říct, že člověk by neměl sám sebe do ničeho nutit, pokud to tak necítí, ale možná to chápu špatně :)
    LALINA
    LALINA --- ---
    mám ledničku (27 let používám pořád)
    lux (27 let - používám tak 4x ročně)
    žehličku (27 let-nepoužívám vůbec)
    pračku (12let, používám tak 1 za 14 dní ale ráda)
    tyčový mixér (27 let - používám tak 5x do roka, ale nevím, jak bych některý věci bez něho dělala)
    toustovač (20let, používám tak 4x do roka, ale ráda)
    varnou konvici (20 let - používám pořád a nikdy se jí dobrovolně nevzdám, i když mám plyn:)

mikrovlnku bych si nikdy do bytu nepustila, bo je to fuj
    myčku taky ne, zabírá místo a je to plýtvání vodou - a čas, kdy myju nádobí, je čas, kdy NESEDÍM u kompu nebo se někde neválím u tabletu, knihy nebo kreslení a navíc si u toho krásně prohřeju ruce, uvolním mozek a odpočinu očím :)

jojo, tyhle chvíle, kdy se zabývám domácimi pracemi, který se mi vždycky zdály jako děsnej vopruz, jsou jediný, kdy si nenamáhám mozek a oči a tak jsem si jich začala hodně cenit:)))
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    IRKA: mikrovlnka šla minulej tejden! .) začla jsem si to i sepisovat, aby mi to šlo líp.)
    Keep it simple: Vlny se dovlnily
    http://chcemeto.blogspot.cz/2015/02/vlny-se-dovlnily.html

rychlovarnou konvici nemám asi tři roky, co jsem se přestěhovala do bytu s plynem. Zabírala místo a na plynu je voda za vteřinu. Na sušičku a myčku nemám místo. No, žehličku mám, toustovač, robot taky. ..)

Včera mi kamarádka přivezla velkou skříň, tak stěhuju nábytek, probírám věci..myslím, že u hadrů mám stále velké rezervy, mám asi 40 šatů..ale asi udělám to, že nošený někam schovám a budu nosit nový a nový uvidím, zda jsem s to si vzít všechny, nebo jen zabíraj místo.
    JANA4U
    JANA4U --- ---
    IRKA: No panejo! Bez toho já si teda neumím život moc představit.

Teda zrovna bez žehličky asi jo - máma mi vnutila nějakou cestovní a použila jsem ji přesně 1x za ty 3 roky, co tu jsem. Nemám třeba fén a ani nechci. Mixér zatím taky nemám. Topinkovač skončil uklizený ve skříni od té doby, co jsem na bezlepkové dietě. Mikrovlnku používám na nahřívání hřejivého plyšáka a poslední dobou i občas na popkorn, ale jinak na jídlo prakticky vůbec.

Ale třeba varné konvice bych se rozhodně nevzdala - používám ji několikrát denně. Zrovna tak myčku nádobí chci mít. Řešila jsem hodně před zařízením kuchyně, jestli do malého bytu pro 1 člověka (možná časem 2) má smysl si ji pořizovat. Pak se mě někdo zeptal, jestli chci trávit čas mytím nádobí a mně došlo, že jsou lepší věci, co mohu dělat - kor když já se s tím tak piplám a trvá mi to hroznou dobu. A někdo si dělal legraci, že si přece taky nepořídím valchu a mýdlo s jelenem místo pračky. :-D
    IRKA
    IRKA --- ---
    EUCHENIE: Já jsem se v poslední době zase zaměřila na elektrospotřebiče. Letěla mikrovlnka, rychlovarná konvice, toustovač, mixér, málem i žehlička. Stal se ze mě zarytý nepřítel "pomocníků v domácnosti" a jsem asi jedna z posledních ve svém okolí, kdo nemá doma myčku na nádobí nebo sušičku. Tak jenom takový tip, až tě přestanou bavit hadry:)
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    SKATEMURAI: V tohmle směru doporučuji spíš Randyho Pausche. :)
    MASOO
    MASOO --- ---
    SKATEMURAI: hipsterina
    MASOO
    MASOO --- ---
    SKATEMURAI: jsem ukecana
    MASOO
    MASOO --- ---
    SKATEMURAI: tak to ja zas ne

SKATEMURAI: dyt jo;)
    MASOO
    MASOO --- ---
    na to, ze se snazime v zivote o minimalismus, sme docela ukecany
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    LALINA: mám dvoje po babičce, pravda, jedny myslím nejdou .))
    LALINA
    LALINA --- ---
    EUCHENIE: jestli najdeš nějaký i nefunkční pánský hodinky...nějakej borec nemůže žít bez hodinek na ruce:)))))))))
    [ ZEUS @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ]
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    jsem doma s marodem a přemejšlím, co zas proberem. Zatím jsem vyřadila jeho dvě malý trička, ale pořád mám milion věcí.)) ale na něco přijdu! Je to dobrodružný!
    Hezky postupně, no
    MASOO
    MASOO --- ---
    SKATEMURAI:
    JANA4U: přesně a nebo to prostě čtu/řešim hned, co je fakt důležitý...

a to samý upomínky tady na nyxu, nepřipomenou se samy, takže zapadaj a nakonec se to vynoří samo, případně si tam ukládám věcí na nudné chvíle
    NEVENA
    NEVENA --- ---
    Mně na to stačí Pocket...
    JANA4U
    JANA4U --- ---
    SKATEMURAI: No já si myslím, že to opravdu důležité se vždycky vynoří časem znovu. ;-)
    MASOO
    MASOO --- ---
    neukladam si historii a ani zalozky;)
    JANA4U
    JANA4U --- ---
    HELA: Já mám sice kopec otevřených založek, dokonce ve 2 prohlížečích a plno dalších spuštěných aplikací, ale málokdy se přepínám mezi různými kontexty - pokud teda neprokrastinuji. :-D Ale na práci se potřebuji absolutně soustředit a fakt mi velmi pomáhá pracovat doma, kde mě vůbec nikdo neruší.
    IRKA
    IRKA --- ---
    HELA: Já si to občas srovnávám s dobou, kdy jsem neměla internet. Tenkrát, když mě něco zaujalo nebo mě napadla nějaká otázka, tak jsem to měla v hlavě nebo třeba pozapomněla, ale stejně se to časem nějak zodpovědělo - od známých, z televize, z knihovny. Mozek měl určitě teda míň informací, ale tak nějak asi líp provázaných, sám si filtroval to podstatné. Dneska mě něco napadne a du to okamžitě gůglit. A už tolik nežasnu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam