• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CYLAHDIY pěstební systémy - rady, tipy, zkušenosti
    Vítejte v diskuzi o DIY pěstebních systémech. Ať už přicházíte jako začátečníci nebo zkušení pěstitelé, tady je prostor pro sdílení nápadů, rad a výsledků vaší práce. Sdílejte své úspěchy či neúspěchy, diskutujte o technikách, o rostlinách, nebo se jenom tak přijďte inspirovat. Přeju ať nám to pěkně roste 🌱
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THERIDANE: no ono to právě dělá, i když tam napustím uplně čistou vodu sakumprásk do celého systému. hlava mně to nebere
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DOKKTOR: Jsou látky (např. algin v řasách), který s vápníkem reagujou a tvoří gel... pokud tam máš nějakou zbytkovou kejdu a pak na to naženeš vodu, tak to udělá lepidlo. Zkus místo vody použít destilku, pokud to nezalepí, tak to bylo tohle :)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THERIDANE: hm hm. ec tuším 0,5 (což není ani tak vypovídající) a na vstupu vody do baráku mám filtr. když ten filtr na čerpadle vyperu a rozmíchám tam hnojivo, tak už se to nezasírá. spíš mě jako jediné napadá, že jak to napouštím, tak tam omyju/rozvířím nejaký brajgl a ten samozřejmě cestou nejmenšího odporu putuje první do čerpadla, než se zas usadí.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    DOKKTOR: a nemáš tvrdou vodu?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    spíš bych ocenil, kdyby mně nekdo vysvětlil, proč mně čistá voda zanáší filtr DOKKTOR:
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    že na kristalonu není nic špatného je sice hezké tvrzení, nicméně v dobách, kdy nebylo nic jiného, sme hulívali ganju z kristalonu a chuť pracího prášku opravdu není to, co bych od toho chtěl čekat. nejlevnější minerální mrdku v prášku od babiša bych nenazýval "uplně normálním minerálním hnojivem", ale tak každému, co jeho jest. s kristalonem sem skončil dávno a činím tak ted znovu - o kristalonu už se nechcu bavit ;)
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    DOKKTOR: ja si taky nemyslim ze by to bylo nejak "cejtit" kdo vi co je v tom co se prodava v marketech atd... no nic to odbiham.... kazdopadne jsem ted vycetl ze treba na pestovani salatu touto metodou (Kratky method) staci 4 litrova naboda do ni se naleje hnojivo + voda a necha se mezera asi 4 cm od vrchu kde pak bude kvetinac s rostlinou a cely by to melo vydrzet asi 5 -6 tejdnu bez zalivani atd proste se to necha bejt a za tu dobu ten salat vyroste, tak to chci vyzkouset.
    BURAN
    BURAN --- ---
    DOKKTOR: na Kristalonu neni nic spatnyho, to je uplne normalni mineralni hnojivo.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: řekl bych, že to znamená, že naliješ roztok do rezervoaru
    BURAN: kristalon bych v jídle asi opravdu nesnesl
    BURAN
    BURAN --- ---
    DOKKTOR: ja myslim ze na rajcata Kristalon uplne v poho. cena je taky slusna, 200,- za 2 litry koncentratu :)
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    DOKKTOR: ještě bych měl na tebe dotaz - když to budu mít, tak někde psali že se provádí zálivka - a ta se provádí jak? normálně zalívám květináč jako kdyby tam byla hlína???
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    jj je tam roztok v tom rozmichany hnojivo v tom jsou ponořený kořeny pak mezera pro vzduch a v ní je kvetinac a keramzitem. Květináč je zasazenej v polystyren a ten ja položenej na nadrži. A jelikož to chci nejdřív vyzkoušet tak nechci hned vyhodit litr za hnojivo. ale nevím na čem to zkoušet....přemejšlel jsem buď rajčata nebo ředkvičky...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: už to studuju. tak pokud budeš na každou zálivku míchat nový roztok, tak asi nemusíš hledat nic speciálního pro hydroponii.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: to asi enom z obrázku uplně nepochopím, jak to funguje. to roste čistě v roztoku? bez vzduchu?
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    přemýšlel jsem o tomhle: http://i.ytimg.com/vi/e3imrVkIUhg/hqdefault.jpg - Kratky method - zasypaný by to bylo keramzitem
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: zrovna kristalonu bych se obloukem vyhnul. pasivně bez cirkulace znamená knoty do truhlíku? nejaká kapičková závlaha? v čem to bude růst? rockwool, perlit, jenom voda?
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    DOKKTOR: no chci to mít pasivně, bez cirkulace. Vyčetl jsem že snad kristalon by měl stačit, nevím teď kterej přesně ale že je taky na hydro
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    a abych nevypadal, že všecko vím a všecko znám, docela mě poslední dobou sere taková menší, nepříjemná ... problém. mám nově postavené takové to klasické pseudoaero na rotačních tryskách gardena micro drip a pokaždé, když vyměním vodu za čistou, tak se mi zanese filtr na vstupu do čerpadla (mám tam kus houbičky na nádobí, kvůli hrubému bordelu). nevím čím to, ale stane se to, když tam napustím čistou vodu, čili by tam zbytky hnojiv nebo neco takového jemného vubec byt nemělo, přesto se houbička zanese takovým jakoby šlemem a musí se vyprat, jinak čerpadlo uplně ztratí tah. nezná nekdo řešení?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: záleží v jakém systému to budeš pěstovat? budeš zalívat do odpadu nebo roztok cirkulovat pořád dokola? pokud do odpadu (např drip systém) tak by teoreticky stačily hnojiva ze zahradnictví - ty jsou ale většinou určené pro zálivku do hlíny a většinou se mají namíchané hned spotřebovat. plus taky nebývají moc koncentrované a tak vubec se dají dnes sehnat jak cenou tak kvalitou lepší alternativy. pokud budeš cirkulovat, tak bych "hnojivo na rajčata z baumarktu" nedoporučil. dost pravděpodobně neudrží pH a bude rychle degradovat, protože je určené k okamžité zálivce. potřebuješ neco do hydroponického systému. plus bych doporučil hledat neco, "co se dobře vyplachuje" - rostlina to dobře vstřebává a po vysatzení hnojení se toho rychle zbaví. už delší dobu se v tom neorientuju, takže reklamu konkrétnímu výrobku dělat nemožu.
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    Zdravím, chci zkusit rajčata hydroponicky, koukal jsem jak na to a snad to nějak dám dohromady.... Jen otázka - je potřeba v tom živném roztoku rozmíchávat ta hnojiva, která jsou přímo určena na hyproponii? Nestačilo by třeba hnojivo co běžně prodávaj v zahradnictví přímo na rajčata? Možná blbá otázka, ale začínám... :) dík za odpovědi...
    CABI
    CABI --- ---
    DOKKTOR: joo, to by slo, diky!!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam