• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CYLAHDIY pěstební systémy - rady, tipy, zkušenosti
    Vítejte v diskuzi o DIY pěstebních systémech. Ať už přicházíte jako začátečníci nebo zkušení pěstitelé, tady je prostor pro sdílení nápadů, rad a výsledků vaší práce. Sdílejte své úspěchy či neúspěchy, diskutujte o technikách, o rostlinách, nebo se jenom tak přijďte inspirovat. Přeju ať nám to pěkně roste 🌱
    rozbalit záhlaví
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    DOKKTOR: ještě bych měl na tebe dotaz - když to budu mít, tak někde psali že se provádí zálivka - a ta se provádí jak? normálně zalívám květináč jako kdyby tam byla hlína???
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: už to studuju. tak pokud budeš na každou zálivku míchat nový roztok, tak asi nemusíš hledat nic speciálního pro hydroponii.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: to asi enom z obrázku uplně nepochopím, jak to funguje. to roste čistě v roztoku? bez vzduchu?
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    přemýšlel jsem o tomhle: http://i.ytimg.com/vi/e3imrVkIUhg/hqdefault.jpg - Kratky method - zasypaný by to bylo keramzitem
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: zrovna kristalonu bych se obloukem vyhnul. pasivně bez cirkulace znamená knoty do truhlíku? nejaká kapičková závlaha? v čem to bude růst? rockwool, perlit, jenom voda?
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    DOKKTOR: no chci to mít pasivně, bez cirkulace. Vyčetl jsem že snad kristalon by měl stačit, nevím teď kterej přesně ale že je taky na hydro
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    a abych nevypadal, že všecko vím a všecko znám, docela mě poslední dobou sere taková menší, nepříjemná ... problém. mám nově postavené takové to klasické pseudoaero na rotačních tryskách gardena micro drip a pokaždé, když vyměním vodu za čistou, tak se mi zanese filtr na vstupu do čerpadla (mám tam kus houbičky na nádobí, kvůli hrubému bordelu). nevím čím to, ale stane se to, když tam napustím čistou vodu, čili by tam zbytky hnojiv nebo neco takového jemného vubec byt nemělo, přesto se houbička zanese takovým jakoby šlemem a musí se vyprat, jinak čerpadlo uplně ztratí tah. nezná nekdo řešení?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DANNY_OCEAN: záleží v jakém systému to budeš pěstovat? budeš zalívat do odpadu nebo roztok cirkulovat pořád dokola? pokud do odpadu (např drip systém) tak by teoreticky stačily hnojiva ze zahradnictví - ty jsou ale většinou určené pro zálivku do hlíny a většinou se mají namíchané hned spotřebovat. plus taky nebývají moc koncentrované a tak vubec se dají dnes sehnat jak cenou tak kvalitou lepší alternativy. pokud budeš cirkulovat, tak bych "hnojivo na rajčata z baumarktu" nedoporučil. dost pravděpodobně neudrží pH a bude rychle degradovat, protože je určené k okamžité zálivce. potřebuješ neco do hydroponického systému. plus bych doporučil hledat neco, "co se dobře vyplachuje" - rostlina to dobře vstřebává a po vysatzení hnojení se toho rychle zbaví. už delší dobu se v tom neorientuju, takže reklamu konkrétnímu výrobku dělat nemožu.
    DANNY_OCEAN
    DANNY_OCEAN --- ---
    Zdravím, chci zkusit rajčata hydroponicky, koukal jsem jak na to a snad to nějak dám dohromady.... Jen otázka - je potřeba v tom živném roztoku rozmíchávat ta hnojiva, která jsou přímo určena na hyproponii? Nestačilo by třeba hnojivo co běžně prodávaj v zahradnictví přímo na rajčata? Možná blbá otázka, ale začínám... :) dík za odpovědi...
    CABI
    CABI --- ---
    DOKKTOR: joo, to by slo, diky!!!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CABI
    CABI --- ---
    Zdravim.

Nemate tu nekdo zkusenosti s hydroponickou indoor vertikalni zahradou? Planuju si jednu takovou udelat v loznici a v obyvaku, cca 12m^2.

Celkem uz vim jak to udelat, na stenu se da OSB deska, pres ni PVC folie, pak netkana textilie pro pestovani rostlin, pak jeste jedna vrstva te same textilie a navrch jedna cerna netkana folie ktera zabrani odparu. Dolu se da truhlik do ktereho bude odkapavat voda a z ktereho se bude cerpadlem hnat voda nahoru na vrchol steny (a samospadem bude zase pres tkaninu tyct pomalu dolu do truhliku.) Mezi ty dve vrsty textilie se pak vlkladaj rostlinky.

Krasne je to videt tady, cca uprostred jsou fotky z montaze (odstavec TECHNOLOGIE):
    ZELENÉ STĚNY | hydroponie.cz
    http://www.hydroponie.cz/zelene-steny.html

Pak jsme jeste nasel primo bazmek na to, ale hrozne drahej:
    Fresh Concepts - Always Fresh & Cool
    http://fresh-concepts.cz/...dy-zive-zelene-kvetinove-steny-FLORAFELT-Vertikalni-zahrada-12-kapes.htm

Mate nekdo zkusenosti, poradite? Nejak nemuzu najit tu textilii do ktery sazet kvetinky, si myslim ze by mela byt celkem hodne tlusta, ale nic jsem nenasel.
    MYRYS
    MYRYS --- ---
    Jeste nutno podotknout ze ty vero18 i cree cxb3590/nebo cbx ... jsou bily barvy! a podle teploty v K se daji i na rust. 3000K na kvet a 5000K rust. Podle meho je dobry dat tam cca petinu rustovych a dokoupit jeste cervene cree nvm jaky ale. Modra neni imo uz potreba a ostatni barvy taky ne protoze v bily je cely spektrum. Ir je s ucinnosti nic moc a uv by se dalo ale tj taky diskutabilni. A jeste jeden detail ty kytky z odkazu jsou dost nizky zajimalo by me jestli by byly tak nafoukly i metrovy . Takze sakum perdum stejne dobre vyjde elektronickej lumii a par w hps navic je jistota...osobne jeste cekam jak se vyvinou ledky a poridim si zatim ty rustovy tam se sviti dlouhej den a vyplati se
    MYRYS
    MYRYS --- ---
    OMNIHASH: zdarec, ohledně té ledky, asi aktuálně nejlepší poměr cena/výkon jsou bridgelux vero18 a pak trochu dražší cree (konkretně ted nevím). já sám se radím s aleshem z G . ale jedině že si to sestavíš sám a to chvíli trvá, hlavně drivery ale zase si to můžeš regulovat a mít pasivní chlazení což je super. komerční moduly jsou celkem drahý. co jsem se díval, nějakých 1,5g/w by t toho neměl být problém :) takhle to vypadalo v praxi zhruba v polovině květu http://grower.cz/home/viewer.php?userid=33366
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    THERIDANE: to je asi pravda, ale zase by mi bylo líto z nich dělat takovej spotřebák :))
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    CYLAH: i kdybys je střídala co 2-3 měsíce tak máš furt provoz prakticky zadarmo :)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    KWJET: Pěkný, díky :) o tom hnojivu jsem přemýšlela, jak moc to řešit. Vzhledem k tomu, že dneska takovejhle mlhovač stojí od číňana 80 Kč i s dopravou, to asi moc řešit nebudu. Třeba by šla prodloužit životnost membrány občasným vymácháním ve vodě s trochou octa. Nevím, jak dlouho tomu octu vydrží odolávat dráty vevnitř, pokud se k nim voda časem dostane, ale jestli ten mlhovač vydrží fungovat alespoň rok, tak to bude paráda.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    "Fogponic" Vertical Garden System - Urban Gardens
    http://www.urbangardensweb.com/2012/11/20/fogponic-vertical-garden-system/

KWJET
    KWJET --- ---
    CYLAH: já jsem kdysi dělal aero propagátor z nebleru, bez hnojiv (zakořeňování) to šlape celkem dobře, na růst by to chtělo asi upravovat vodu pomocí reverzní osmózy a dávat minimální koncentrace hnojiv (kvůli zasírání membrány)..
    ::Foggaponic propagator - DIY:: ~ Grower.cz
    http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=33360
    ale nějak hloub jsem se tomu nevěnoval, mám spíš nějaký zkušenosti s nízkotlakou aeroponií s rotačníma tryskama od Gardeny..
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    OMNIHASH: 4*600 kW v místnosti? :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DOKKTOR:
    1.)známej pěstuje více/velkoformátově a tvrdí, že kytky v nevětraný místosti sežerou tolik CO2, že zpomalej/zastavěj růst. dokážu si to představit v místnosti, kde jede 4*600kw apd, ale přesvědčuje mě, že se to týká i malejch growů, což mi příjde blbost, na druhou stranu, je to člověk, co udělal x-sklizní a já indoor přesně nula.
    2.)Když jsem před dvěma rokama stavěl akvárium, tak byly LEDky víceméně na stejným poměru lux/watt jako HPS, troch míň měly topit, ale byly dražší na pořízení, tak sem doufal, že už se to otočilo, no přinejhorším tam příjde CFL/HPS. Obecně, je nějaká doporučovaná intezita osvětlení na pěst, dopočítat už jsem si to schopnej sám.
    3.)chtěl jsem to dát na pojezd pro šuplíky, ale cena roste v závislosti na dýlce a nosnosti poměrně dost, ale ve finále skejt zní rozumě a vyměním dva pojezdy za čtyři kolečka čtvrtinový ceny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam