• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ARGANNAH: myslím si že ho/ji bude víc trápit psychoterapuet, co bude chtít vyléčit a agenderu. Musí se jim pomoct od agenderu i proti jejich vůli, protože jim bude líp budou li splňovat společenské normy.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SHEALA: Jistě, neohrožuje. Po světě chodí spousta neškodných bláznů a budiž jim to přáno. A spousta lidí, co jako blázni vypadají, ale nejsou. Netvrdím, že mám patent na pravdu. Ale sama píšeš o trpícím člověku - a můj dojem z té osoby je, že se prostě velice trápí. Při tom bych to nechala. Ostatně nikdo z nás je osobně nezná a dělat si závěry podle jednoho článku sice můžem, ale jak velkou výpovědní hodnotu mají, je otázka.

Dobrou. ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    vypadat hodně jinak nikoho neohrožuje, neubližuje to tomu člověku... funguje to, nechala bych to bejt. Stejně psychiatrický diagnózy v momentě, kdy je ten člověk jen vizuálně jinej/jiná, je podle mého možná zcela mimózního názoru taková sofistikovanější forma šikany.

Nicméně jsi Argannah narazila na zajímavej fenomén, a to jak vznikají psychiatrické diagnózy, a jestli některé nálepky nevypovidají spíše o touze zašlapat neškodnout jinakost než skutečně pomoci trpícímu člověku.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MATIA: takze ked sa niekto identifikuje ako agender, tak sa jedna o poruchu osobnosti ?

Absolutně ne.

Podívej se na to jako na rozdíl mezi trans ženou a bláznem. Trans žena chodí oblečená jako žena, protože je trans žena. Cvok chodí oblečen jako žena, protože je Marie Antoinetta. Té první je trapné, že na ni lidé civí, a chce být zcela normálně akceptována jako to, co je. Ten druhý se těší ze zájmu svých poddaných a když si divně šeptají, říká si, jak jsou hloupí, že nechápou, jak mu to sluší.

Jeví se mi, že ten níže zmíněný člověk je prostě z té druhé kategorie. Líp už to fakt vysvětlit nedokážu.
    MATIA
    MATIA --- ---
    takze ked sa niekto identifikuje ako agender, tak sa jedna o poruchu osobnosti ?

pointa je , ze su ludia co sa identifikuju ako muzi, ludia co sa identifikuju ako zeny, ludia ktori sa identifikuju v ramci dynamickeho rozsahu medzi muzom a zenou, alebo aj aj, ale su aj ludia ktori sa v rode vobec neidentifikuju a citia sa byt ok bez neho, takze osobnost toho cloveka, je definovana agendernostou, ale neznamena to ze to je automaticky aj porucha osobnosti - takto by sa dali vsetky trans otazky definovat ako poruchy osobnosti imho
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LALINA
    LALINA --- ---
    ARGANNAH: podle mě mimo nejsi:))
    LALINA
    LALINA --- ---
    MATIA: no já jsem přeci neřekla ani nenaznačila, že gender člověk nemůže bejt velká osobnost, kdes k tomu přišla? Jistěže může a vidíme kolem sebe takové osobnosti celkem často.
    Není ani potřeba zakládat svoji osobnost na tom, že jsem žena nebo muž - a pochybuju, že to někdo (kdokoli) doopravdy takhle jednoduše dělá.

Cítění sama sebe je imho součástí toho, co nazýváme osobností. Ty jsi osobnost s gender cítěním, je to tedy jeden z rysů tvé osobnosti, nebo ne?
    Jistě, názory, povaha, činy, talenty, schopnosti, to je součást tvé osobnosti, ale i to, jak vypadáš a jak sama sebe vnímáš. Osobnost je velkej komplex mnoha mnoha složek.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MATIA: No, když jsem psala "porucha osobnosti", měla jsem na mysli např. hraniční nebo něco podobného, nicméně nebyvše psycholožka, nechtěla jsem být trapně konkrétní a vysloužit si zmrskání od nějakého odborníka. Prostě jinými slovy, ten člověk mi přijde jako cvok. A aby nedošlo k další mýlce tak ne, nemyslím si, že každý genderfluid/bigender je blázen.

Přirovnala bych to asi k homosexualitě. Ta sama o sobě není vůbec signál ničeho, ale kdyby nějaký chlap chodil po městě (jakože mimo pride ;)) jen v růžových krajkových tangách s nápisem "jsem gay!", tak budu o jeho duševním zdraví taky pochybovat.

Ale jak říkám, možná jsem mimo a v takovém případě si to ráda nechám vysvětlit.
    MATIA
    MATIA --- ---
    ja sa napriklad citim byt rodovo aj muz aj zena, ale to ma nedifinuje ako osobnost, osobnostou ma definuju moje nazory , ciny, pohlad na veci - ci som muz alebo zena, neznamena to ze som lepsia ci horsia , vacsia ci mensia osobnost, a rodovy pocit je irelevantny, ak si niekto zaklada svoju osobnost na svojej muznosti alebo zenskosti, neberiem to nikomu, ale rovnako moze byt niekto velka osobnost ako agender clovek
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ARGANNAH: tak oni taky netvrdi ze jsou trans zejo. Neni duvod aby vypadali jako "klasicky pripad".
    LALINA
    LALINA --- ---
    MATIA: podle mě rod s osobností souvisí fatálně:) Rod, tedy to, jestli se cítím jako chlap, ženská nebo obojí nebo nic z toho, je imho nedílnou součástí osobnosti, spolutvoří ji.
    Naopak ani nevím, jak by se ty dvě věci daly oddělit:).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MATIA: Tak ono to ani s rodem vůbec souviset nemusí. Ale víc než klasické případy typu "nevím co se sebou, ale pak zjistím, že jsem trans a hrozně se mi uleví" mi jejich text připomíná něco ve stylu "všichni se mi smějou, ale já budu stejně chodit s cihlou na hlavě, protože já jsem katedrála svatého Víta a vím, že vypadám božsky, to jen ostatní lidi na to ještě nepřišli."
    MATIA
    MATIA --- ---
    a ako suvisi osobnost s rodom ?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    FRONEMA: Teda možná je to jen moje omezenost (a budu ráda, když se mi v takovém případě dostane nějaké polemiky), ale tohle mi mocně zavání nějakou léčitelnou poruchou osobnosti
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    My life without gender: 'Strangers are desperate to know what genitalia I have' | World news | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...gender-strangers-are-desperate-to-know-what-genitalia-i-have?CMP=fb_gu
    MATIA
    MATIA --- ---
    Zatial 0 ml a ziadne rezanie, mozno sa casom k tomu dopracujem, ale SRS riesit nebudem urcite
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    This Trans Woman Never Felt 'Born In the Wrong Body' – And Here's Why That's So Beautiful — Everyday Feminism
    http://everydayfeminism.com/2015/07/not-born-in-the-wrong-body/
    MATIA
    MATIA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam