• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    FAJL: Myslím, že zde je situace velice problematická, protože - alespoň pokud vím - je to s tou kulturní či biologickou podmíněností genderu poněkud mlhavé, diskutované a nedořešené. (Jsem natolik nevzdělána ve fyzické antropologii, natož medicíně, že se neodvážím říci k tomu něco méně obecného, než že pořád nemáme jasno, kde končí hardware a začíná software.) ;) Nemyslím si, že by bylo možné záležitosti kultury, myšleno té pavučiny významů, ve které visíme od narození a která nám říká, co jsme a co je svět okolo nás, z uvažování o čemkoli, co se týká našeho pohlaví, zcela vyloučit...
    (Ale to mám na mysli mnohem komplikovanější a hlubší vzorce, než "holčičky nebaví programování". ;D)

Jakmile opustíme oblast fyzických těl a začneme uvažovat o možnosti mužů v ženských tělech a žen v mužských tělech, začne být všechno strašlivě složité... (A tvrdit něco s jistotou začne vyžadovat velkou dávku odvahy. Nebo zjednodušení.)
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    FAJL: Asi máme.
    Otázka je: připustíme-li, že u genderfluid lidí je třeba gender dysphoria méně silná či se neprojevuje pořád apod. v porovnání třeba v transgender, je možné ji si přebrat tak, abys ve výsledku se svým tělem byla spokojená (protože ho v nějaké části případů stejně chceš)? Protože chceš ve svém životě dělat i jiné věci, než pořád řešit svůj gender a nenávidět svoje tělo?
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    TRPASLICE: Ha, tohle je ten citát, co jsem potřebovala: "I nejspontánnější čin nutno vyjádřit sociálně definovaným způsobeb, jinak není srozumitelný. I proušení zvyklostí své společnosti má jen omezený počet řešení." (Thomas Hylland Eriksen: "Sociální a kulturní antropologie")
    Kategorie genderfluid je na tohle sakra užitečná.
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    FAJL: Ale ano, jen si bodni. Pokusím se Ti odpovědět a rovnou říkám, že neaspiruji na všeobecné vysvětlení, ale na svoji interpretativní vizi. Nerada bych rozjela podobný flame, jako se loni stal Argannah. Po zpětném čtení té debaty mi přišlo, že hlavní problém byl v tom, že Argannah je akademička, která je zvyklá polemizovat i o citlivých tématech způsobem, který má podnítit debatu jiným, neotřelým směrem. Jenomže to zasahovalo moc do živého a někde tam došlo k nepochopení.

Gender je do velké části (např. v určitým směrech antropologie se zastává názor, že i plně) sociální konstrukt. Problém s genderovou identitou tedy vlastně značí problém se ztotožněním se se sociálními statusy a rolemi, které jsou Ti připsány - většinou na základě biologického pohlaví (můžeme vést debatu o tom, jak moc do toho zasahují další spol. statusy jako dospívající, matka, otec, samostatně se živící jedinec apod.).
    Víceméně jsou to guideliny na to, jak se máš chovat a co se od Tebe zpětně očekává, že asi přibližně budeš dělat. Kouzlo je v tom, že tyhle kategorie a očekávání vlastně nejsou zcela fixní, spíše ohraničují jistou množinu možností. V rámci těchto množin možností se chováš kupříkladu jako žena. Nebo jako muž.

Pro mě je do značné míry koncept genderfluid užitečný nástroj, jak popsat vlastní nespokojenost s množinou kategorií chování, které mi sociálně předepisuje moje biologické pohlaví. Ale zároveň ji nechci kompletně zahodit a přejmout čistě jen množinu druhou. Navíc se svým fyzickým tělem nejsem apriori nespokojená (vlastně naopak). Na nějakém blogu (který tady, tuším, proběhnul), to bylo vyjádřeno asi jako "I like being a guy with boobs." Používání jiného či neutrálního genderu v mluvě je podle mě velice jednoduchý a čitelný způsob, jak i pro okolí usnadnit uchopení toho, že si přeji narušovat klasické mustry chování - i když sama ho nepoužívám.

Jsem možná falešný genderfluid, protože jsem ve skutečnosti jenom feministka. To si přeberte. Za mě to neznačí pocit nejistoty, ale pocit nespokojenosti se škálou rolí, které jsou mi připisovány. A vzhledem k tomu, že věřím na Giddensovu dualitu struktury, tedy nejen, že společnost a normy formují mne, ale že je tomu i naopak, tak je sebeidentifikace jako genderfluid dobrým nástrojem k posunu.

A vynecháme-li teoretické řeči, tak vím, že určité ženské role mi nejen nesedí, ale když se do nich snažím napasovat, jsou pro mne psychicky patologické. Naopak některé vzorce chování obecně považované spíše za mužské mě udržují v dlouhodobé psychické pohodě. Nemám ráda bipolaritu a nevidím důvod, proč bych se jí měla nechat omezovat (zvlášť, když tím nezpůsobuji okolí nijakou závažnou újmu).

Dokáži si představit, že vlastně kupříkladu pro období dospívání platí 2). Klasická situace: jsi náctiletá biologická dívka, ale ráda šermuješ / programuješ / hraješ počítačové hry. To majoritně holčičky nedělají. Peer pressure holek (a vlastně i kluků, protože ti o Tebe v tomhle věku taky moc nestojí, protože jejich socializace taky říká "tohle není holka, i když je vlastně strašně fajn" - a kolem patnácti ten zájem opačného pohlaví začíná být důležitý) Ti říká, že nejsi holka (a to asi vlastně psala Fronéma). Tak Tě přesunou do kategorie "čestný chlap". (O trablích dospívání s touhle nálepkou někdy jindy, ale je tam ten syndrom "ošklivá kamarádka".) A pak se nedejbože provalí, že k tomu třeba ráda tancuješ a někam přijdeš v sukni a nalíčená a poprask. A Ty se znovu cítíš jako idiot, protože si přijdeš jak na maškarní.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    TRPASLICE: názor jako názor :D
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    MUADDIB: Když "mně se dámský business kostýmek nelíbí na nikom" ani "ale má fakt pěkný nohy!" asi není to, co chceš slyšet, co?

AKI_NO8: Klidně záviď, já si třeba myslím, že jakožto genderfluid s ženským tělem mám oproti obrácené situaci nechutnou společenskou výhodu. Mohu-li si dovolit ošklivý kometář, tak trochu podezřívám skutečnost, že homofobní machisti na gaye koukají skrz prsty / mušku, ale na lesbičky v HD.

FRONEMA: Přesně tak, pěkné čtení. Mně se třeba stalo, že ti kamarádi/známí, co mi vlastně simulují potřebu "man only" klubu, jsou často ti stejní, kteří mě dokáží jako jedni z mála přepnout do nějaké funkční ženské polohy (protože chovat se určitým způsobem žensky mi nikdy nešlo a nejde a když se o to pokusím, začnu z toho blbnout).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Featured Voices: Genderfluid | Neutrois Nonsense
    https://neutrois.me/2016/03/28/fv-genderfluid/
    MATIA
    MATIA --- ---
    chcelo by to viac zdrojov, ta stranka vyzera ako propaganda konzervativcov v usa, a sposob akym je to cele napisane je dost prijebany.
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    CUTTER51: no... já bych nebyl proti... ale to je opravdu diskuse jinam...
    CUTTER51
    CUTTER51 --- ---
    MUADDIB: rovne prilezitosti, rovne vsechno, tak ty souteze proste sloucime... :-D
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    FAJL: chmm... to je více neřž zajímavé téma pro feministky...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FAJL: bohuzel to neni az takova vyjimka, zda se:

Transgender MMA Fighter Destroys Female Opponent
    http://thelibertarianrepublic.com/transgender-mma-fighter-destroys-female-opponent/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Zdar, co si myslite o tomhle?

Gender Bending State Track Finals Has Boy Running With Girls | The Federalist Papers
    http://www.thefederalistpapers.org/us/boy-wins-state-honors-in-girls-track-field-events
    MATIA
    MATIA --- ---
    LENNIEG
    LENNIEG --- ---
    Will penis transplants benefit transgender men? | Fusion
    http://fusion.net/story/303034/penis-transplants-and-transgender-men/
    MATIA
    MATIA --- ---
    Pozyvam na premieru dokumentu - https://www.facebook.com/events/488374271364835/
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    vim že to sem tak úplně nepatří, tak stačí mínuska a já to smažu, jen se mi to vybavilo po přečtení příspěvku od ID Fronema

AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    ALDARION: Právě do toho jsem to taky zatáhnou nechtěla. Rozhodně tyhle věci nechci u nikoho znevažovat a u každého je to problém se kterým se musí poprat po svém. Stejně tak asi neexistuje měřítko na to, který problém je jakoby...."problémovější" obzvláště stejně v rámci dojmu každého subjektu zvlášť.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    AKI_NO8: Mám tendence říct "No to teda!" Ale bojím se, aby to tak trochu nebyla spíš taková ta představa, že jiní to mají určitě lehčí. ;D
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    ALDARION: Přesně tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam