• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    smutnej clanek. resp celej je dobrej, ale jak o nem vytrvale mluvi v zenskym rode... http://ona.idnes.cz/...pancakova-se-meni-v-muze-diz-/spolecnost.aspx?c=A161004_104945_spolecnost_jup
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO
    MASOO --- ---
    Ok. Sem na slovo normalni malicko hakliva.
    DARMONLOR
    DARMONLOR --- ---
    MASOO: Ale no tak. Možná to slovo "normální" může zvednout emoce, ale v kontextu je jasné proč ho FAJL použila. Spousta lidí po tranzici zapadne mezi "normální" zástupce svého pohlaví a narozdíl od LGB to nemají (viditelně pro společnost) na celý život.
    MASOO
    MASOO --- ---
    FAJL: klid, A2larm je (bohuzel) dost "ghettoidni" medium

a to jako ti ostatni normalni nejsou?!
    MASOO
    MASOO --- ---
    Trans žena Hande Kader byla zavražděna v Istanbulu | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/08/trans-zena-hande-kader-byla-zavrazdena-v-istanbulu/
    MASOO
    MASOO --- ---
    FAJL: autorku neznam...
    myslim, ze se snazila o kriticky pohled a upozorneni na to, o cem se minimalne mluvi?
    MASOO
    MASOO --- ---
    Strážci genderového řádu | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/08/strazci-genderoveho-radu/
    MATIA
    MATIA --- ---
    Jedna male to dragqueen transformation :)

FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Půl století nikdo nic netušil, říká muž, který prošel proměnou pohlaví - iDNES.cz
    http://praha.idnes.cz/...-prazske-minority-f8u-/praha-zpravy.aspx?c=A160805_2264397_praha-zpravy_nub
    VIGIRL
    VIGIRL --- ---
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    bylo?
    Tores Gorgeous - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UCJUTQR3e4yx75v9egN3aKiw

TORES GORGEOUS - My first video (TRANSGENDER STORY CZ) With english subtitles !!
    https://www.youtube.com/watch?v=YPQi-Vbhx_s
    MASOO
    MASOO --- ---
    Holky, který žijou mimo společenskej shit | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/06/holky-ktery-zijou-mimo-spolecenskej-shit/
    MATIA
    MATIA --- ---
    Fooling the Heteros... Vintage Drag Queens -
    http://www.cvltnation.com/fooling-the-heteros-vintage-drag-queens/
    MATIA
    MATIA --- ---
    FAJL: Ha, už vím, kde byla moje kognitivní potíž. Trochu slučuješ etické a emické hledisko celé věci. Najednou se totiž ptáš, jestli:
    A) Je možné se cítit někdy jako žena a někdy jako muž do té míry, že toužíš po výměně těla. Vlastně taková temporální transsexualita. Tohle, podle mého, popisuje třeba Fronéma (zejména viz ta věta o penis envy). Pokud poněkud nedokonale zkonkretizujeme relativistické hledisko ALDARION: (se kterým souhlasím).

- Toto je popis BiGender, ktory zazivam, idealne by bolo mat moznost menit telo podla toho aky gender prezentujes, pri muzskom to suhlasi, pri zenskej prezentacii tu dysforiu citim, akurat vdaka crossdressingu sa mi to dari potlacat tak, ze s tym nemam problem.

Nemyslim si ze gender je cisto socialny konstrukt, urcite je tam aj biologicka stranka veci, cim nechcem povedat, ze kazdy kto sa citi byt transgender musi prezivat dysforiu. Ale osobne si nemyslim, ze feministka ( zena ci muz ) ktora prijme a prezentuje sa muzskymi rolami bude tym padom transgender. Ak sa osobne neciti byt nejakym sposobom muzska vnutorne, tak je to proste nezavisla zenska.. Toto je ti asi tazko vysvetlit racionalne kedze je to otazka osobna, asi taka, ako preco si lavacka alebo pravacka? proste si a that's it..
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TRPASLICE: Pěkné, i když roztahané. :) Dva poslední odstavce by vlastně stačily. ;D
    CORNIIS
    CORNIIS --- ---
    TRPASLICE: U te popisovane reakce mi chybi kontext, ale obecne mi prijde, ze je to zbytecna, neopodstatnitelna obava, byt se muzes v te situaci zrovna chovat jako 'standardni' divka. Reseni samotneho problemu mezi tebou a dotycnym, co 'by pripadne rekl neco jineho, kdyby te videl jako chlapa', to muze napravit. Proste otevrit si pusu a komunikovat o problemu.
    CORNIIS
    CORNIIS --- ---
    FAJL: Jakozto nekdo, kdo ma pouze stredni skolu a svou vlastni hlavu (prakticky nulove akademicke znalosti antro/soci/bio/bla a bla ved) nebudu rozhazovat velikymi slovy a terminy, i kdyz me vzdycky fascinuje vypiplani Ceskeho jazyka jako takoveho i na takovychto forech v takovychto diskuzich (obdivuju Trpaslici, jen mi dalo krapet zabrat rozlustit jeji formu jazyka, bohuzel mi neni moc pritazliva).

Tedy - dovolim si taky prispet svym.
    I pres vedomi, ze ve smyslu genderove identity s mym telem neni neco v poradku uz od malicka, jsem se az pouze par let zpet (je mi pres 20) rozhodl to natruc davat tak nejak mirne najevo svym nejblizsim (ti, co jsou se pohybuji za temi nejblizsimi muzou mit pocit, ze je jsem jen trochu excentrik a spise se projevuju tak nejak detsky - nikoli detinsky - nez ostatni 'standardni' chlapi).
    K pojmu genderfluid jsem se dostal prakticky dva roky zpet a takrka jsem se v tom nasel. V kebuli mam stale zmatek, ale v posledni dobe mi jen prijde, ze jsem proste liny s cimkoli cokoli udelat nebo ztracim vuli ve sve vlastni rozhodnuti, jestli je vubec validni si pripoustet, ze bych fakt chtel byt v jinem tele nebo ne. Chtel, ale zaroven se desne bojim te samotne tranzice a pripadne nespokojenosti. Jak jsem se tak dostaval do - virtualniho - kontaktu s temito genderfluid lidmi, prakticky 99% z nich mi prislo jako jedna velika fejsbukova show o tom, jak to vsichni berou vazne, jak se potrebujou predvadet a ukazovat na fotkach ve stylu jak se dnes citi byt strasne divkou nebo chlapcem a s timto se bohuzel silne pojilo nutkani resit oslovovani jejich osob (pro porozumeni, funguju dennodenne v Anglickem jazyce) a strasne moc techto lidi resilo to, aby jim jejich okoli nazyvalo jako 'it'.
    Asi jsem ted v prubehu toho psani ztratil myslenku (pisu z prace), ale ve vysledku jsem z tohoto mel pocit, ze to cele neni ani tak prechodna nejistota se svym pohlavim nebo opravdu promenny zivotni styl zavisly na konkretni 'nalade' byt dnes zenou nebo zitra muzem, nybrz jsem z tohohle mel opravdu pocit hloupeho trendu. Ta prezentace temer jakehokoli jedince, at uz biologickeho chlapce nebo divky, z ruznych koncu sveta, proste nemohla byt pouha nahoda. Tj. z teto me zkusenosti bych se priklanel k bodu c. 1 - u vetsiny (samozrejme nehazu vsechny do jednoho pytle, taky jsem jeden z tech, kteri nepatri na 100% ani tam nebo tam) se pravdepodobne jedna pouze o modu, neco co je 'in' a dela to lidi zajimavymi. Trosku jako kdyz se do Ceska dostane dalsi zapadni trend typu hipsteri nebo tehdejsi Emaci, kteri dodnes nechapou, co ze to vlastne je. Respektive bych to nazval subkulturnim trendem, nez psychologickou/sexualne genderovou zalezitosti.

Co se tyce me samotneho, prestal jsem jednoduse resit veci typu 'co si o me kdo mysli' a to takovym absolutnim zpusobem, ze me nezajima cokoli, co se timto zpusobem verejnost/akademici/vedci snazi resit. Ziju tak, jak prozatim ziju a beru lidi takove, jak se sami prezentuji. Stejne tak nemam potrebu se jakymkoli zpusobem lidem zavdecit tim, ze budu svym chovanim spadat do nejake skatulky, ktery nase spolecnost zrovna vnima jako normalitu nebo 'to je spravne, zena ma byt opravdu u plotny a ma si to nejlepe uzivat'...vec. Nikomu nic nedluzim, spolecnosti o to mene a proto pro me nic neznamena, natozpak v tom smyslu, abych byl jeste vydeptany z toho, ze svym chovanim nezapadam prakticky nikam. Toto mysleni mi je cizi.
    Tim taky chci naznacit, ze pro me osobne by asi nebylo treba nejakych extremnich zmen v chovani nebo ve vzhledu jen pro to, abych tomu druhemu uveril, ze je genderfluid. Proste je a nemusi to davat vubec najevo, stejne tak, jako to nemam potrebu davat najevo ja, protoze toto a protoze tamhleto. Asi taky zalezi na hodnotach, jak moc na tom cloveku zalezi (taky na cem presne) a co od toho vlastne ocekava, ze se bude prezentovat jako 'genderfluid'. A tedy abych byl pochopen (snad), asi nezalezi na tom, ze to tady resime, ale zalezi opravdu na pocitech jedince. Tj. nezalezi na tom, jestli to tomu druhemu verime, protoze ve smyslu 'chci, aby to o me nekdo vedel a budu to davat najevo' a 'je hezke, ze to dava najevo, ale ja mu to nemusim kazdy den verit', protoze je to irelevantni, imho.

Souhlasim s tim, ze interpretace druhe osoby podle pohlavi je v dnesni dobe hodne dana socialnimi definicemi a na to, jak jsem uzavreny clovek mam takove te... obycejne interakce s lidmi minimum a jelikoz mam takovy a makovy postoj k dnesni spolecnosti a lidem jako takovym, tak jakekoli takovehle definice dnes beru jako pouhou zbytecnost (taky po me zkusenosti, viz vyse).
    No a s timto bych taky rad zminil, ze to, jak se jedinec prezentuje ve spolecnosti, vubec nemusi mit cokoli spolecneho s jeho skutecnym 'rozpolozenim', co se tyce genderove identity. Proste a jednoduse si nevidime do sisek a ten druhy se muze citit prirozene taky jen tehdy, pokud je 'genderfluid' ve svem, nekde doma nebo mezi svymi a ne zrovna na nejake halo akci mezi neznamymi (uz docela blabolim, tak se omlouvam za komplikejtid lenguidz).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam