• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MIFKAL: Ja tomu rikam stary nebo puvodni jmeno. Nezni to tak zasadne jako deadname ale postaci.
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Ahoj, poradili byste mi prosím, jestli existuje v češtině nějaký zaužívaný termín pro "dead name", případně deadnaming?
    Deadnaming jsem někde potkala, že se používá i v originále, dead name spíš jako "dřívější" nebo "staré" jméno, ale ocením jakýkoliv přispění tím, co reálně používají lidi :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BHA: však já taky ne, na mě je asi moc meta celá tahle diskuze nad tím, takže vám popřeju hodně štěstí a tiše za sebou zavřu dveře zvenku.

TILIO: máš naprostou pravdu. Imho tohle nemá cenu jakkoliv řešit, je tu tisíce uživatelů, naprostá většina je pohlavně neidetifikovatelná, natož abych si to ještě pamatoval. Výjimku tvoří lidi, co sem viděl na živo, a ti/y co sem postujou svý nahý fotky.
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    TILIO: K tomu má asi každý svůj postoj. Já to osobně nehrotím a vím, že to může být i v rámci překlepu. Sama jsem občas u svých vzkazů nedopsala "a" naprosto nechtěně.
    Na druhou stranu znám trans lidi, který byly hrozně naštvaný z toho, že jim přišel dopis s jiným pohlavím, než se cítí zrovna být, i když to třeba daný subjekt neměl z čeho poznat, protože postupoval podle zadaných údajů před x lety včetně rodného čísla.
    Reakce budou různé. Stejně jako asi když někoho jenom tak pozdravíš a nemyslíš tím nic zlého, občas ti příjde zlá odpověď.

Tady to asi vybublalo i v rámci vášnivé debaty nad tématem, bohužel. Šlo mi hlavně o doplnění toho, že zrovna v tomhle případě byl gender zjistitelný docela dobře a nejsem si jistá, jestli by se tvůj příspěvěk potom v podobném rozpoložení nedal brát jako útočný/vysmívající se, i když tak není myšlen, a doufala jsem, že případně zabráním dalšímu řetězu nedorozumění.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    uprimne preferuji nenasilnou korekci, stalo se mi hodnekrat, ze me dle ikonky ci tematu ci reci meli za zenu, nejak si nemyslim, ze ten vybuch necemu pomaha.
    prekouknuti ci preupsani mi prijde jako zakladni ocekavatelna moznost, ale asi jsem ze starsich dob internetu, ja treba nechapu jak nekdo muze nekoho osocit ze proc nepise s diakritikou. to mi rovnou implikuje omezenost za hranicemi nahody
    AKI_NO8
    AKI_NO8 --- ---
    TILIO: BHA o sobě v této diskuzi, co tu vedete, už dvakrát mluvila v ženském rodě a to ještě před reakcí VON_GILOTINE. Jenom k tomu "neni mu z tvejch prispevku jasnej gender".
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Uprimne me ani nezajima, kdo jsi. Ocenuji, ze pracujes na svem projevu a preji mnoho uspechu. Zatim cteni tveho textu pusobi fyzickou bolest.

(Btw primitivni ezo existence se Jezisem ohaneji celkem casto a rady. Fits the pattern.)
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Prave jsi rekla, ze jsi neuspesnym adeptem magie, btw. Presne druh cloveka, ktery jede primitivni ezo a vsemu rozumi. A dela ostudu.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: "Existuje mnoho dobrych duvodu, proc magie nevladne svetu. Jmenuji se carodejky a magove."

To nemam ze sve hlavy, to rekl Sir Terry Pratchett.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    BHA: prosim te kde si vzal to tvrzeni ze paradigmatem je genetika co se neda menit nez genetickou manipulaci? to je misleading na tolika urovnich ze radsi nezminuju uz vubec to matlani do jedne vety genetiky a hipokrata, falesna dichotomie na zaver..no cely
    nacismus?! wtf. bojim se ze tve sachovani s termity je jak se ti hodi.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BHA: tak tohle je na mě moc meta. Naprosto netuším, co se snažíš sdělit, a jak to navazuje na můj text. Přenos informací čistá nula.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HARDCABB: no tak zase se nebudeme tvářit, že ta korelace mezi genetikou a sportovníma vykonama neexistuje. Akorát se naplno projeví u sportů, kde je to opravdu vrcholovej faktor. Fotbal je extrémně variabilní a taktickej sport, kde ti jenom fyzička nestačí. Čím víc půjde o mechanickou činnost co 'jenom' vyžaduje top formu, tím víc se projeví. Třeba top maratonci jsou všichni ze dvou Keňskejch kmenů.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    KING: na ktere dosahne jen mizivi zlomek populace ciste na zaklade geneticke vybavy, stavby tela, a dalsich neovlivnitelnych parametru

mas k tomu prosim nejaky data nebo zdroje? minimalne z hlediska fotbalu je to totiz (dle myho) absolutni nesmysl, naprosta vetsina tech borcu si to vydrela celozivotnim tvrdym treninkem, rozhodne se jen tak nenarodili jako hotovi fotbalisti a zacali brat vyplatu.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KING: tak ono nemusí jít ani o vrcholovej sport, ta současná kauza se týká závodu středních škol v plavání v Ohiu.
    Problém je v tom, že se ve sportu točí moc peněz. Spousta lidí si na něm buduje živobytí celej život, a teď jim v tom někdo udělal arbitrárně čáru přes rozpočet. Když ti na výsledku středoškolského turnaje v plavání závisí stipendium a rozdíl mezi Yale a místní comunity college, tak se těžko smíříš s tím, že tě porazila trans holka, co je dvakrát větší než ty.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Geneticky, kdepak. Honis setiny vteriny ci mm vzdalenosti na zaklade pulrocniho pobytu v nizkotlakovejch stanech,specialnich k9mbinaci leku na redeni krve a odbouravani cukru a ja nevim co.
    Tenis golf apod chujoviny pro bohaty only nepocitam.
    KING
    KING --- ---
    Ja hlavne nechapu, co je na vrcholovem sportu dneska "spravedlive?" Velka spousta disciplin uz se posunula k takovym vykonum na ktere dosahne jen mizivi zlomek populace ciste na zaklade geneticke vybavy, stavby tela, a dalsich neovlivnitelnych parametru. Debatovat pak o tom, zda dalsi takovy prvek uz je unfair, aniz bychom si priznali ze cela vychozi situace nema s fairovosti uz co spolecneho, je prinejlepsim chucpe.

Obzvlast kdyz to pak lide dokresluji vyzkumy, ktere se nedelaji na elitnich sportovcich (a vsichno odbornici se shoduji, ze tam to bude pravdepodobne jinak) je to cele jen absurdni divadlo ktere je nastartovane podobnou histerii jako vykriky, ze trans zeny nemuzou na damske zachody protoze by se pak kazdy chlap mohl prohlasit za trans zenu a jit tam nekoho obtezovat.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    OMNIHASH: Bohužel asi spravedlivé řešení, které by jednoduše umožnilo trans ženě účastnit se zápasu v ženské kategorii, není. Nebo není jednoduché a aplikovatelné. :(
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Nejsem sportovec a vrcholovej sport jde mimo mě, ale IMHO nemaj trans lidi co na ženskejch kláních dělat, páč v tomhle světě je patnáct let v mužským těle prostě forma dopingu a naprosto chápu, že jsou z toho ty závodící holky nasraný. Ideální řešení vidím ve vlastní kategorii.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ARGANNAH: Nejde jen o vrcholový sport, třeba u zápasu jsou váhové kategorie hrozně důležité, aby si ti lidé proti sobě nějak férově zasoutěžili, a váhové kategorie by se vlastně daly popsat jako "množství svalů", které je u mužských a ženských těl typicky různé. (Pak je typicky různá třeba i skladba svalových vláken, takže nevím, zda by bylo spravedlivé pouze poměřovat "množství svalů" a ne typ svalstva k tomu.) Pokud je nějaký jednoduchý systém, jak to zjišťovat a poměřovat, bylo by to skvělé... Rád bych se dočkal skutečně "open" kategorií v bojových uměních...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TILIO: Moment, já neříkám "všichni dopujou, tak je to stejně jedno." Já říkám "vrcholoví sportovci sedí na palubě Titaniku, co se i s nimi pomalu potápí, a hádají se, že orchestr hraje falešně a kdo že ho kua objednal."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam