• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: I tak. Rozkoly ve stadu prospivaji jenom predatorum. Tohle si jednou Cesi uvedomi; bude se to pak jeste par staleti vyucovat v teologii jako priklad zazraku.
    (BTW i za vlasy se da tahat konsensualne a s citem.)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    traumata uvalená církevním koncilem

    To jsou nějaký meta humory?
    KARMAA
    KARMAA --- ---
    Budu za vyvrhela, ale celkem mi vyhovuje současné status quo, což je operace placená pojišťovnou (stát mi pomáhá vyřešit nejpalčivější problém), kosmetické operace si platím sama protože je to tak fér, jako doháje proberte se, to mi má pojišťovna platit kozy? Proč ne všem plochým holkám?
    A o sterilizaci bych požádala sama, protože se mi úplně nelíbí představa vlastnění orgánu který mi tělo formuje opačným směrem (a vytloukat jeho funkci žraním léku, po kterém mi za pár let vyrostou na mozku květáky). Dnes máme možnost nechat si svůj genetický materiál zazálohovat.

    Bejt trans znamená i zodpovědnost za svá rozhodnutí, duševní dospělost a schopnost se o sebe postarat. Smiř.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: No jo, ale proc bych se obtezoval, kdyz v tom ceskym lese se zvirata rozsakaji na kusy navzajem i bez moji pomoci. Ne ze by se jim chtelo, spis si nemuzou pomoct.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: Sikovna.
    EKG
    EKG --- ---
    BHA: tldr Musíš se do toho trochu vcítit. Aneb 20 prispevku o tom, jak "my to mame horsi".
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    EL7334: muzes prosim linkonout to video? Ja je tak zas blizce nesleduju tak nevim
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    BHA: muzes mi dat nejakej odkaz na to kde tvrdi " říká jasně, že by to stálo za to." ?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Hmmm, přišlo mi, že to koukání skrz prsty na nepřeoperované transky vlastně nebylo úplně cool ani někdy před bezmála dvaceti lety, že to je takovej relikt, co se časem vstřebá, ale zjevně ne...
    Tak aspoň děkuju za informaci, že "Lenka Králová, současná vůdkyně Trans*parentu, která, jak vysvětluje v jednom videu, je naprosto no-op anti-op" - asi překonám lenost a začnu se o Transparent nějak víc zajímat...
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    BHA: Nevím že by doktoři na někoho posílali soud nebo policii, ale holt solidární zdravotnictví nemá na všechno...
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    EL7334: Jenže medicínský bohužel splní účel úplně stejně můstek jako implantát a taky ne každý řešení jako implantát je vhodný pro každýho... Ale tak chtějí zase schválit nadstandardní péči, takze...
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    EL7334: zdravotní pojišťovna platí bazal, tj. mustek nebo klapačky
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    EL7334: A jak tomu rozumis ty?

    Me porad prijde ze placeni za operace a nucena sterilizace jsou dva nezavisle problemy a muzeme mit z obojiho to lepsi
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    EL7334: pokud vim tak transparent chce aby operace zustali hrazene statem a zaroven zrusit povinnost sterilizace.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    EL7334: nepostavi, nebo kde presne? transparent jak ho znam naopak kope za to aby sterilizace nebyla nutna k uredni zmene pohlavi a to same na me kouka i z toho videa.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    EL7334: Vždyť tam o romantičnosti nic nepíše. Znám ho osobně. Podle mě je to člověk, který velice respektuje právo na sebeurčení genderu. Delší dobu žil ve vztahu s trans-mužem. Má na to relevantní vzdělání. Jako terapeut pracuje s cis lidmi i všemožnými variantami queer. Myslím, že je velmi povolaný se k tomu vyjadřovat.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    EL7334: Pokusím se zareagovat nějak více zeširoka:
    Myslím si, že "kopat jen za transsexuály" (natož jen za transsexuály, kteří se rozhodli pro operativní změnu pohlaví) je nestrategický, krátkozraký postup. Translidi, stejně jako jiné zranitelné minority, mají šanci jen v obecně otevřené, solidární, přijímající společnosti. Nemyslím si, že jako translidi máme šanci uspět s nějakou strategií, v níž se smíříme spíš s nějakou v principu nesnášenlivou společností a v ní si zkusíme vybudovat tolerovanou pozici zrovna pro tu naši diagnózu. To bychom pořád žili v nebezpečí, že nás ta nesnášenlivá společnost hodí přes palubu (ačkoli se jí budeme snažit nepopuzovat třeba tím spojováním se s LGB+ lidmi) kdykoli se jí to bude hodit (třeba nějakému ultrakonzervativnímu politikovi, který prostě zrovna potřebuje na někoho ukazovat a nenávidět jej). A nežilo by se nám moc dobře - pořád bychom mohli být ti divní, "postižení" lidé (stigmatizace lidí se zdravotním postižením mne také trápí a považuji jí za součást problému), asi bychom se čatěji setkávali s nepříjemnou představou, že jsme nějaká nepřirozená individua, frankensteinova monstra, dobrá tak do freakshow a blbejch vtipů. Je to ta otevřená a přijímající společnost, co nám může umožnit projít tranzicí a zachovat si nějakou kariéru a kamarády, nemuset se přestěhovat a začít znovu a bát se, že to na nás praskne.
    Myslím si, že za to, že se transsexuálům nyní žije lépe, vděčíme tomu, že společnost je obecně otevřenější a více přijímající, že snažení všech LGBT+, feministických a dalších aktivistů uvažované v delším časovém měřítku dobře navázalo na tu devadesátkovou euforii svobody a vybojovalo po nás všechny místo na slunci a ve společnosti a že je v tom třeba dál pokračovat, i když ty "kulturní války" ultrakonzervativistů přinášejí nepříjemnou opozici a vyvolávají pocit strachu. Snažit se s nimi uzavřít nějakou "smlouvu s ďáblem" a doufat, že se tím upokojí a nás nechají být nám ale dlouhodobě v ničem nepomůže.
    Samozřejmě v tom širokém proudu nemusíme souhlasit se všemi, můžeme mít nějaké ideologické i praktické spory, to je úplně v pohodě, ale přijde mi, že ten obecný cíl směřovat k otevřenější a tolerantnější společnosti je prostě správný.

    Pak je tady to osobní a etické hledisko. Zažili jsme a zažíváme něco nepříjemného, víme jaké to je mít vážný problém. Myslím, že to na nás nějak eticky naléhá chápat a přijímat, že jiní lidé také mají vážné problémy. Nemusíme jim rozumět nějak do hloubky, nemusíme se za ně nějak aktivně prát. Mnoho trans lidí nechce žít nějak aktivisticky, chtějí prostě vyřešit svůj problém a pak žít jako obyčejnej chlap nebo obyčejná ženská se svými životními problémy. To je podle mne naprosto v pohodě, nemůže být každý aktivista. Ale měli bychom aspoň tak nějak brát, že jiní lidé mají také problémy a potřebují je řešit a být k nim tolerantní a otevření, protože jak jinak bychom mohli chtít, aby oni (a mainstream) byli tolerantní a otevření k nám.

    A ono to není jen o translidech a dalších lidech - je to už v tom rozdělení translidí, kteří se rozhodli pro operativní řešení a translidí, kterým operativní řešení nevyhovuje. O tom se i v minulosti tohohle klubu psalo hodně... Takže asi napíšu jen tolik, že operativní řešení nemusí být průchozí pro úplně každý případ a že si pevně stojím za tím, že výběr léčby by měl být svobodnou volbou každého jedince. A pokud se rozhodne pro řešení bez operativní změny pohlaví, neměla by jej trans komunita nějak hodit přes palubu, protože... Protože k čemu by pak byla...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    EL7334: nekteri lidi se nectheji setkat s chirurgy treba kuli veku a dalsim zdrav dispozicim ktere jim znacne zvysuje riziko ze se neco nepovede a pak ten chirurg treba ani neni mozny, krome zminenych traumat a uzkosti ktere v praxi temer zcela znemoznuji uz dlouho navstevu i jen praktika kuli ryme. Pak ten proces je taky docela dost dlouhodobi, doprovazen hodne velkym chaosem v hlave, dlouhe obdobi kdy clovek sam nevi kdo je a ktere se navic strida. Cim je nekdo starsi tim je to vsechno slozitejsi. Zavidim lidem kteri na to prisli velmi brzo a rozhodli se bez dalsiho otaleni jit do vseho. maji totiz vyrazne vetsi sanci ze se to povede bez komplikaci a leccos treba vubec i prezijou. Taky nemaji za sebou dlouho budovany zivot ktery najednou musi zahodit a zacit temer od nuly budovat novy.
    EKG
    EKG --- ---
    FRONEMA: Dekuju. Uz jsem tady zacinal mit pocit, ze v Cechach cela trans komunita zmutovala do dalsiho klubu fasisticke mladeze. A uz si jdu zase sednout na ruce.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    EL7334: Aha, to me nenapadlo.

    Tak ano. Mnoho trans lidi chodi na terapie. Bemu i jinym lidem. Byt trans neni jen o tele. Velka cast vsech slozitosti je prave o vnitrku hlavy a s okolim. A s tim ti chirurg ani sexuolog nepomuze.

    Jsou lide co chteji hormony a operaci. Dneska jim rikame transgender.

    Nekteri kchteji jen hormony, a je to taky v poradku. Neni duvod to nazyvat loudenim. Je to proste jedna z moznosti jak gender dysphorii resit.

    Ale ti vyse zmineni a i ti kdo nechteji jakejoli medicke zasahy casto chodi na terapie a psychiatrii. Skoro kazdy trans clovek si nese nejake traumata, a hodne taky trpi vecmi jako jsou deprese, uzkosti a dalsi. S cimz je idealni taky chodit na terapii.

    Ja k jirkovi nechodim. Poznali jsme se pres pratele a chodit na terapii k nekomu koho znas z realnyho zivota neni dobry. Chodim jinam a resim tam typicke veci. Snazim se ucit byt stastnejsi.

    No a jeste bych dodal ze lidi vyhledavaji psychology kteri se na to specializujou. Protoze prumernej psycholog s tim neumi pracovat. Sam jsem zazil ze kdyz jsem se s tim byvaly terapeutce sveril ze se mi vysmala.

    Jirka ma fakt dobrou povest a a myslim zaslouzene.
    A v tom clanku popisuje fakt zavazny veci ktery by v takovym dokumentu fakt byt nemely. Nechapu kde tam vidis jakoukoli urazenost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam