• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOUTLOSH: hmm, ale to by potok musel mít určitý průtok. Měl bych strach ze sucha.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DACUBE: Už jsem o tom přemýšlel, že si bych na horní části parcely vykopal velků jamu a do vsadil cisternu na dešťovou vodu. Vedle ní cisternu na pitnou vodu. A kdyby to šlo, tak udělat mechanický pohon (pumpu) jako zálohu.
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    KEIKIN: Tak i starý dobrý "vodní mlýn" může asi při správně zbudovaném náhonu odvést dobrou službu a konstrukčně je to méně náročné než parní, nebo na suroviny jako na benzin/naftu...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    PUKPUK: Já si myslím, že s elektřinou se může do budoucna počítat. Jak píšeš, buď baterie, které se dobíjejí ze soláru + bych přemýšlel o menším agregátu na fosilní palivo.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    PUKPUK: a gravitací, ideální je mít nádrž na půdě, aby jsi mol přes den čerpat a pouštět i v noci, když nesvítí oskar
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    DACUBE: To jsem taky viděl, ale chceme to dělat klasicky z hlíny, starých vepřovic a slámy. Jen na rošt dáme šamotky.

    Jinak u nás teď nešel proud 4dny z posledních 10 dní protože se měnili sloupy vysokého napětí. A je to dobrá zkouška toho, co nezbytného člověku bez elektřiny nejde. Hlavní problém vidím v čerpání vody čerpadly a rozvod tepla po domě. Ale je to asi řešitelné ostrovním solárním systémem.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KEIKIN: šůpl jsem to sem: http://ulozto.cz/xA2QCzny/pec-z-vany-zip
    není to chronologicky, navíc jsem nestáhnul všechny kroky, ale princip se dá pochopit
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DACUBE: jéé pošli. Starou vanu aj súsedy máme.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    PUKPUK: Luca někde na fb našla fotky, jak se taková pec dá elegantně udělat ze staré vany. Mám je doma potahané, tak je pak přepošlu.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KOUTLOSH: určitě souhlas bráněním výhodné lokality. to ale zajišťuje komunita jako celek, nikoli ty sám. Po případném prolomení perimetru přežijí ti, na které nejde vidět. Ale vše je to o dobrých informacích, které jak správně píšeš se už dnes mohou řešit autonomními komunikačními sítěmi. Úotčníci zpravidla lokalitu vyrabují a pák táhnou dál. Je jasné, že když muži brání kótu, tak poblíž bude něco cenného. Ale schování se znamená, že útočníci budou nuceni prohledávat desítky kilometrů území. A to je zdrží a mohou se na případný útok připravit další komunity.
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    KEIKIN: Včasné varování bude lepší než puška v ruce, pouze pokud ti umožní se k ní včas dostat a navrch zaujmout výhodnější pozici.
    Schovka je dobrá tak na to, aby tam přežily nějaké věci ve chvíli, kdy ti někdo prošmejdí statek zatímco budeš někde na poli.
    Uznávám výhodu tunelu ve chvíli, kdy bys byl napaden bez varování, přesilou, kterou nemáš šanci zvládnout, pak ano, raději utéct bos do bezpečí, než zemřít obutý i ozbrojený v nerovném boji (a správný prepper má nakonci tunelu evakuační zavazadlo). Nicméně upřednostnit skrýš před obranou zbraní i ve chvíli, kdy bys měl šanci (a vždy je o hodně jednodušší bránit dobrou pozici, než ji dobýt, kor jen s běžnými palnými zbraněmi), je sry, ale naprostý vrchol naivity. Ve chvíli, kdy se jenom ukryješ a ti kdo tě napadli třeba viděli, že jsi zaběhnul do domu, tak mi věř, že si dají tu práci, aby tě našli. Vybudovat dostatečně rozlehlý, zásobený, bezpečný a nejlépe neobjevitelný a těžko dobytný kryt je neskutečně pracné i v současných podmínkách, natožpak v nějaké PA situaci, kdy bude potřeba se věnovat kupříkladu obživě. A až tě tam vyhmátnou, tak ano, nejhůř sejdeš ze světa hodně ošklivým způsobem, jenže co když budeš v krytu s rodinou, ženou a dětmi? A i kdyby ses ukryl, co když ti vyrabují vše ostatní? Zásoby na zimu před zimou a zapálí barák nad hlavou k tomu? Opravdu myslíš, že lze vše ukrýt? Při tom až na ty nejzoufalejší by na většinu, třeba i ozbrojených lapků dost často stačilo pár výstřelů z krytu a oni vychladnou a půjdou raději hledat někoho kdo spoléhá na schovku.

    PUKPUK: Elektrotechnici... ve vesnici s pomocí solárních panelů zprovoznit nějakou BTSku a udělat nějakou místní síť, to by byl obrovský krok dopředu pro celou komunitu. I vybudování nějaké wi-fi sítě, alespoň kolem usedlostí + mezi sebou, pokud by GSM nepřicházelo v úvahu a napsání vhodné aplikace pro android by mohlo vytvořit dostatečně použitelnou komunikační síť, elektronika je spotřební zboží, bude ho všude dost a bude (ostatním) k ničemu, navíc, když k tomu přistupuješ nespotřebně, leccos se dá oživit, jeden čas jsem takhle dával dohromady vyřazená firemní blackberry a leccos šlo rozběhat.
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    Po přestěhování na vesnici jsem začal taktéž řešit možnost přežití v době po nějakém zlomu. A mimo soběstačnosti ohledně vody a potravin jsem začal řešit co budou potřeba za řemesla a kdo bude v rozpadlé společnosti vlastně potřeba. A vyšlo mě to, že klasická řemesla co tu byly vždy(pekař, zedník, řezník, tesař....) + novodobý opraváři čehokoliv co půjde z technických věcí zprovoznit, udržovat při životě. Zajímavou roli v komunitě vesnice hrají velcí zemědělci. Nejenže obhospodařují velké pozemky, ale mají i techniku, povozy, vlečky a zvířectvo. Navíc díky protislužbám mají dobré vztahy s členy vesnice. Kolem nich a dobrovolných hasičů se to bude kumulovat.

    No jako malou přípravu stavíme letos se sousedem komunitní pec na chleba :-)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CYBERKOTLIK: No mně právě přijde město jako neudržitelné pro přežití.
    KOUTLOSH: Rozumím, nicméně já si raději vychytám schovky, tunely, podzemní úkryty apod. Kdo se schová vyhraje :-) Ale je to zajímavé, jak ti stát v době míru a klidu garantuje určité služby a pak když je fakt potřebuješ, tak se policajti a vojáci rozutečou. V této souvislosti je za potřebí promyslet offline komunikaci mezi sousedními sídly. Včasné varování je lepší než M4a v ruce.
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    Mno ve zlé době je krom schopnosti zahrádkařit na místě úplně nejprvnějším schopnost se bránit. V Argentině po bankrotu ten rozklad společnosti taky nebyl úplně okamžitý, ani fatální, ale stačilo aby selhala vězeňská služba a utekly spousty zločinců odsouzených za ty nejtěžší zločiny, kteří pak táhli krajem, vyhledávali si samoty a ty pak vydrancovali a obyvatele si řádně vychutnali (jako ve smyslu znásilnění žen a dětí, umučení mužů k smrti pro zábavu).
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KEIKIN: To ze clovek muze opustit vcas mesto je best case scenario, ale clovek by se mel pripravovat na worst case scenario.
    Nevim jak chces ve meste kopat tajny tunel:) Navic sklep apod je z hlediska vic jak nekolik hodin neudrzitelnej. Nemas jak resit odpadky, nemas kde delat ohen a hlavne se to neda rozumne branit.
    Pecti si tohle, tam hodne veci pochopis:
    A Survival Q & A: Living Through SHTF In the Middle of A War Zone
    http://www.shtfplan.com/...s/a-survival-q-a-living-through-shtf-in-the-middle-of-a-war-zone_10252011
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CYBERKOTLIK: Ok v tom případě je vždy lepší mít pod barákem tajný tunel / sklep kam se v takových případech ukryješ.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KEIKIN: No to si prave v tom oblezenym meste mysleli taky. Jenze paks e jednoho ana zvbudili, a armada, ktera je mela branit presla ze dne na den k nepriteli a obklicila mesto, takze nestihli utect.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LISTIKUS: Ale to už je i dnes. Lidského neštěstí je všude kolem dost. KDybys to měl všechno řešit a prožívat, tak se zblázníš. Smysl bytí by měl člověk najít v dobách míru a hojnosti. A z toho bys měl vycházet v době, kdy ti není ok. Vím, lehce se to říká....
    Ale na tu depresi se dá předem připravit. Stačí se předzásobit :-)))
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    KEIKIN: No on ten altruismus funguje pokod máš sam ty dost. Ale kdyby většina domů byla zníčená, většina přeživší populace nebyla na danu situaci připravena.... a tedy neměla co jíst, pít ( v supermarketech by to brzo došlo ) a ani možnost si to vypěstovat ( jednak pěstování by trvalo docela dlouho a otázka je jak sehnat sazenice/ semena apod.) a nemluvě o to si umět rozdělat oheň.
    Tak bych čekal, že by zachvilku spoustů lidi bylo hladových a agresivních.
    Otázka je pak nástup "deprese". Budeš se branit, ukrývat a přežívat, lidi kolem tebe umírat a je jen otázka kdy začneš hledat smysl bytí.
    Nebo ne?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Ale jednoho se děsím. Kolikrát si říkám co se stane, když lidi hromadně najedou do supermarketů. Stačí se podívat na to když jsou slevy. V případě nějaké krize by došlo k neštěstí (ušlapání, zranění, potyčky, havárie aut z důvodu přeplnění). Měly by to řešit krizové plány a předvídat, že lidi bude zajímat hlavně hon za potravinami/vodou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam