• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KEIKIN: beze ztrat vody je jen zbozny prani, to by clovek musel to akvarko hermeticky uzavrit - ma se u 200l akvarka odparuje nekolik cm tydne.

    Neni mi z toho moc jasny, jak chtej dostavat ten kal do tech kytek - to tam jen precerpavaj samotnou vodu? Mam obavy, ze pak by se ta voda od cpavku apod mnoc necistila
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Co jsem sledoval pár fór, tak se hodně mluví o aquaponii, hlavně tedy v USA a západní evropě.

    Small DIY Aquaponics System | Farm Hack
    http://farmhack.org/tools/small-diy-aquaponics-system

    V češtině třeba:
    Aquaponie - inspirace, odkazy, teorie :: Domek na stráni
    http://modernibydleni.webnode.cz/news/aquaponie-inspirace-odkazy-teorie/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: místy je ovšem patrná inspirace Járou Cimrmanem:
    Farmbicycle | Farm Hack
    http://farmhack.org/tools/farmbicycle
    nicméně, je vidět, že nejen permakulturou je postapo člověk živ :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: cela ta stranka http://farmhack.org/tools je hodne zajimava. dik za tip :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: tak já s tímhle rámcově souhlasím: dřív jsem uvažoval, jako lidi, kteří mluví o kolapsu a současně říkají, že si pořídí solární panely na střechu chalupy: jistě, elektřina by některé věci usnadnila, ale kolik spotřebičů by bylo v případě poruchy opravitelných - a po jak dlouhou dobu?

    v případě výpadku civilizace bychom řešili vodu, stravu, přístřeší před deštěm, teplo (asi v tomhle pořadí). takové věci jako světlo po práci po setmění by byly luxus, které by si mohly dovolit vyspělé komunity, které zajistily základní potřeby

    na druhou stranu, některé věci nevidím tak četně - ve hře jsou i pozitivní zpětné vazby. např. neobhospodařovaná zemědělská půda by (bez pravidelné orby a sklizně) rychle zarůstala náletovými dřevinami: tzn. část by se podařilo nějak obhospodařovat alternativně (zbylé traktory, hospodářská zvířata, okopávání brambor motykami, apod.), část by se proměnila v pastviny (mým favoritem pro přežití prvních let bez industrializovaného zemědělství jsou ovce) a část by zarostla dřevem, takže by v zimě bylo čím topit.

    zejména první léta před tím, než by se vše stabilizovalo, by ale byla bouřlivá. tady vidím jako naivní představy, že když si někdo dnes koupí pozemek, že jeho vlastnická práva by v případě rozkladu civilizace někdo respektoval. (ovšem civilizační úroveň lidí, co by se nejspíš dostali k moci, mi trochu děsí). s opravitelností je to složité, ale vybavenost dnešních vesnických dílen bych zas tolik nepodceňoval: velkou neznámou by bylo vše nejnovější elektronicky řízené, ale klasické mechanické nástroje bývají opravitelné a udržovatelné po dobu desítek let...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Ale docelo se to tady rozjelo. Já vnímám trošku víc preppers jako životní styl. Zajímalo, co stane s policejními a vojenskými sklady. Jestli tam jsou má i nějaké autodestruction systémy. Udělat si zbroják, o tom uvažuju v horizontu pár let. Pro někoho je to nezbytnost být už teĎ ozbrojen. To beru a akceptuju. Klidně se o tom můžem bavit, ale na to jsou i jiné a fundovanější kluby. Jak píše JAZZ tak je i podle nutné se spojit (s jinými přátelskými komunitami). Budeme každý na jiném místě, ale budem o sobě vědět. solární radiostanice a přímače. Než se ty gengy zformují a najedou na rádiový provoz, tak se dá nastavit šifrování.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOUTLOSH: podivej se treba sem
    DIY Weapons of the Syrian Rebels - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/photo/2013/02/diy-weapons-of-the-syrian-rebels/100461/
    s vypetim vsech sil, vybaveni vedomostmi ziskanymi a sirenymi globalni spolecnosti, s modernimi telefony, soustruhy a toyotami, porad jsou jejich vyrobky dost zoufale.
    ano kalasnikov je pro svou jednoduchost pomerne spolehlivy, ale zkus ho pouzivat par let v pousti a dopadne podobne jako muzejni predovky z ceskych zamku. za par desitek let z toho bude nepouzitelny srot neopravitelny v primitivnich podminkach. a vyrabet krome vyrobku i nastroje na jejich vyrobu, to uz chce vzdelani a planovani, ktere se v zemljance udelat neda. prezijeme nebo umreme jedine vsichni spolecne :)

    CYBERKOTLIK: Zeme mela k jadernemu zniceni uz nekolikrat velmi blizko a i presto se to nestalo. proc? i ten nejvetsi psychopat si uvedomil, ze by to pro nej v bunkru nebyla zadna vyhra. teprv az ekosystem znicime natoli, ze nuklerani valka uz neudela zadny rozdil, teprve pak zacne byt pravdepodobna. jsou scenare na ktere nema cenu se pripravovat, protoze vynalozene zdroje by jen ztizily dosazeni scenarumnohem priznivejsich. to je takove to, kdyby se misto nosicu nuklearnih hlavic stavely jine rakety, mohli jsme uz byt na marsu a kdyby se misto tanku stavely taktory traktory, nemusela uz byt afrika poust a na hranicich "vyspeleho sveta" bychom nemuseli likvidovat zastupy uprchliku, kteri prchaji pred suchem a nedostatkem ryb, ktery jsme my svou pokrocilou technikou zpusobili.

    ve stavovem prostoru moznych scenaru je potreba se orientovat s nadhledem, jinak clovek muze zbytecne skoncit ve slepe ulicce nebo bunkru :)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JAZZZ: ona je prave otazka, co nas tdy v utulne CR ceka. Lidi a ukrajine vovat na nejaky globalni jaderny konfilkt a bum, potrebujou zejmena bunkr a kalasnikov

    i ji chapat rozhodne nebudou - co svet svetem stoji, lidi se rozdeluji na kocovniky a farmare, a obzivou kocovniku je brat farmarum to co vypestujou, to se nikdy nezmeni.

    V to ze dojdou naboje bych moc nedoufal, Naboju je daleko vic nez lidi vseho je v podstate vic nez lidi, zavalili sme svet tunama vyrobku, ktery jen tak nezmizej, takze zatimco lidi bude neustale pak ubyvat, zbrani bude porad vsude stejne
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    JAZZZ: Proč si to myslíš? Resp. na základě čeho? Myslíš, že by s tebou souhlasil pan Kalašnikov?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    CYBERKOTLIK: zkus si tu javu povolit. ten model cloveku da predstavu jak to pravdepodobne muze dopadnout
    je to soucasti teto 40 let stare studie z MIT. pointa je v tom, ze pruser muzeme cekat za 15-20 let a uz ted je skoro pozde na jeho odvraceni, ted uz ho muzeme jen zmirnit i kdybycom se hodne snazili a budovani ukrytu nebo sysleni zbrani tomu spis jen vic ublizi
    Limits to Growth was right. New research shows we're nearing collapse | Cathy Alexander and Graham Turner | Comment is free | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...02/limits-to-growth-was-right-new-research-shows-were-nearing-collapse

    pokud alespon tady vsichni chapou ze klicem k preziti je spoluprace, tak to uz je uspech :) obcas ale tyhle diskuze sklouzavaji ke zbytecnemu scenari zombie apokalypsy a bohuzel globalni vyvoj napovida, ze tu jednoduchou tezi o vyhodnosti spoluprace stale vsichni poradne nechapou. letime pustym vesmirem na kusu sutru a jsme tak debilni druh, ze nicime podpurne systemy zivota nasi kosmicke lodi jen proto, aby si parta vladnoucich psychopatu mohla pomerovat pindiky. je to az komicky stupidni :)

    KOUTLOSH: ja jsem trochu skepticky ke schopnosti primitivnich tlup zivoricich v rozvalinach a na smetistich si dlouhodobe udrzovat jakekoli slozitejsi mechanicke zarizeni.

    predevsim bych ale rad zduraznil, ze prezit ve svete, kde zit je peklo, to neni zadna vyhra. stale jeste mame moznost do tech sracek nespadnout az po usi. pokud si ale kazdy druhy bude kupovat solarni nabijecku mobilu a M16 tak nejen ze to zatizi akosystem vyrobou dalsich zbytecnych picovin, ale dotycnemu to dlouhodobe ani moc nepomuze az dojde na skutecne lamani chleba.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    JAZZZ: Lidi kteří žili na Sibiři v podmínkách absolutního odloučení taky měli toho mosina a k tomu bedničku střeliva. Je dost možné, že po nějaké katastrofě zbude na světě více zbraní než lidí. Luk a šípy nebudou pro nikoho priorita (byť to není důvod proč je vyřazovat z prepperského seznamu možných variant - např. k lovu, jsou tiché, moderní varianty překvapivě výkonné a když nic, vyrobit se to dá z lísky i z PVC trubky) a na vlastnění palné zbraně žádné technické zázemí nepotřebuješ, střeliva je všude relativně dost, když bude mít někdo tisíc nábojů do pušky, může mu to vydržet celý zbytek života a přebíjení lze také zvládnout v nuzných podmínkách o předovkách pak ani nemluvě...
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    JAZZZ: Podstatou je, ze nikdo nevi co presne se stane - muzem vychazet pouze z veci co uz se staly, a k tomu pribrat par teorii. Nemuzes operovat s jednim jedinym scenarem jaderne valky.

    Romantickou vizi zemljanky tu myslim nikdo nema, takze pkaces trochu na spatnym hrobe - vsichni chapou, ze spoluprace jen klic k preziti - uz od dob prvobytne pospolne spolecnosti.

    Ten odkaz mi nefunguje, nejaky problemy s javou.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KEIKIN: proc by te mel nekdo zabijet? Protoze to lidi radi, casto a prakticky po celou dobu historie delaj. Je to vubec jejich nejoblibenejsi zabava od vynalezeni pestniho klinu. Lidstvo valci nonstop po celou svou historii a neexistuje doba, kdy by se nekde nevalcilo. Nektery lidi ti budou znasilnovat a mucit rodinu jen proto, ze je to bude bavit. Zkus si precist - krom zkusenosti lidi co nejaky kolaps zazili, viz to hyperinflacni zhrouceniv Argentine - o Stanfordskym experimentu. Na nems e jasne prokazalo, ze jakmile das nahodne vybranym lidem moc nad dalsimi lidmi, tak zacne okamzite tyrani.

    Jako je v poradku, ze nechapes duvody - takovych lidi bude spoustu - ale ti co na nasili nebdou psychologicky pripraveni budou v o to vetsim soku, az se jim to bude dit (to uz je dnes v kriminologi znavany fakt).
    Takze pokud se pripravuje na ejaky kolaps systemu - musis vzit v uvahu ten nejhorsi mozny scena. Pokud to tak nedopadne, lidi budou spolupracovat a vsechno bude happy - tim lepe.

    Mozna bys mel do budoucna nekam do zahlavi lepe definovat klub, tj na co se tedy vlastne pripravujes, protoze ja zatim neznam zadny realisticky scenar, v kterym by nedoslo k masivimu boji o zdroje - a podobny dohady tu budou kdykoliv sem nekdo novej prijde. Takze lepsi si to ujasnit hned na zacatek, co konkretne bude tematem klubu.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    koukal jste nekdo vubec na tenhle odkaz?
    http://www.world3simulator.org/
    ten model je hodne zjednoduseny, ale podstatou je, ze i pri megapruseru spojenem s rozsahlou destrukci ekosystemu a vymrenim poloviny lidske populace bude stale zachovana nejaka uroven industrialni vyroby a to vyzaduje alespon lokalne udrzeni nejakeho poradku.

    nechci rusit romanticke vize sedlaku s M16 bydlicich v zemljankach, ale kazda uroven technologicke slozitosti je svazana s nezbytnou koncentraci lidi.

    osamely vlk si na svou obranu a lov casem poridi tak akorat luk a sipy a po nocich bude lovit krysy lezouci z odpadku.

    teprv mala vesnice muze fungovat sobestacne na dnes prijatelne technologicke urovni a s tim souvisi i dane reseni otazky bezpecnosti. sit vesnic je pak technologickymi moznostmi uplne jinde.

    ja preppers fandim, ale obcas mi pripada, ze se pripavuji na stav, ktery potrva prechodne par mesicu a po nem bude nasledovat stav, na ktery se pri rezignaci na hodnoty dnesni spolecnosti nedokazou nikdy pripravit.
    je super vedet jak skladovat maso, ale je to porad k nicemu, kdyz okolo nikde nic nezije. je fajn umet obdelavat pole, ale radioaktivni obili se jist neda.
    a fakt, ze ma clovek za barakem bunkr a v nem M16 v nem muze vyvolat falesny pocit jistoty, ze on je preci pripraveny a tak muze rezignovat na snahu o obrodu obcanske spolecnosti.
    dobri lide pak budou vyhlizet na zaprazi sveho bunkru konec a sobecke kurvy na nem budou mezi tim usilovne pracovat.

    absolutni svoboda a nezavislost jednotlivce je v dnesnim umelem a krehkem svete jen iluze. chce to velkou davku odvahy si to priznat a zacit to resit ve vetsim meritku, nez si koupit stary bunkr v pohranici a naplnit ho konzervama.
    KOUTLOSH
    KOUTLOSH --- ---
    KEIKIN: Ten odkaz zde KOUTLOSH opravdu silně doporučuji pročíst, nejsou to žádné dohady, nýbrž zkušenosti člověka který zažil bankrot Argentiny, což je jeden z těch softcore PA scénářů, které patří k těm nejpravděpodobnějším - tzn. ekonomický kolaps a selhání státní správy a všech přináležejících institucí, kdy rozpad společnosti ještě není tak fatální. I přesto to bylo docela drsné.

    Jinak pokud jde o doporučení klubu, asi jsi měl na mysli spíše tohle [ Girls with Guns ] , nicméně jakkoliv shledávám tento klubík zajímavým, nikdy jsem neměl tendence nad holkami s kvérem onanovat, příjde mi to krapet ujeté. M16 bych si navíc v českých podmínkách rozhodně nevybral, opravdu by to chtělo k této tematice přistupovat trochu seriózněji a ne zavírat před tím oči, to je hodně "neprepperské" - je to jako bys věřil, že jídlo přece nedojde ;)

    Není třeba z toho dělat další auditko o zbraních, to vůbec není podstata mého vstupu, ale nemůžeš problém obrany zcela odignorovat, protože přežít abys mohl obdělávat políčko je priorita 1. a ten princip obrany a připravenosti musí být do všeho zakomponován. Ano, můžeš být součástí komunity a přenechat obranu jiným, to chápu, každý je jiný a v něčem jiném vyniká, ale vytěsňovat toto téma z diskuse je vcelku nesmysl.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Tvoříme skrýše aneb sladký život po Velkém Průseru – díl 1. | Postapo.cz
    http://postapo.cz/...ziti/bydleni-a-skryse/tvorime-skryse-aneb-sladky-zivot-po-velkem-pruseru-dil-1/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WAMP_ELF: podle mně se moc díváš na filmy. Píšeš, že všechno na co se můžeš spolehnout jeden hlídač s kuší. Ale to právě není pravda. Naopak systém včasného varování už je dnes promáklý. Solární čidla, solární rádia. V každé době se samovolně tvoří struktury. Komunita si zvolí náčelníka, který zbuduje armádu apod. I ty gangy se budou chtít časem usadit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam