• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KEIKIN: o to nejde, jde o to ze tenkrat to byly barbarsky hordy ohrozujici nasi civilizaci podobne jako dnesni islamiste - a zadny sjednoceni + odrazeni nasledniku nebyla Rise schopna:) Vnitrni rozpory byly podstatnejsi nez barbari na hranicich:)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    CYBERKOTLIK: Jenže dneska stojí Germáni na naší straně. A mongoli si můžeme dovolit zaměstnat jako žoldáky :-)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KEIKIN: no to nevim, s mongolama jim to moc nevyslo a ak Brennus s galama tak Alarich s germanama vyrabovali nekolikrat Rim:))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DEX: Historie nás ale také učí, že když šlo opravdu do tuhého, tak se Evropa sjednotila a porazila nájezdníky.
    DEX
    DEX --- ---
    REDBRIGADIST: samozrejme je treba se prizpusobit aktualni situaci, ale predpokladam jsem stav, kdy se vratis do sveho domu v obdobi, kdy byl obnove stary system / nastolen novy a obdobi anomie pominulo :-)
    Jak nas historie a zkusenosti z jinych mist uci, v obdobi vseobecneho chaosu pravidla nebudou a jen blazen by zustaval v huste osidlenych oblastech nebo panelacich. Pokud tedy nejsi clenem mensi ozbrojene armady ovladajici svoji ctvrt prostrednictvim kulometnych hnizd rozmistenych na vsech stranach ulice :)
    REDBRIGADIST
    REDBRIGADIST --- ---
    DEX: Aby to pak v situaci všeobecného chaosu nebyla poslední věc, kterou bude kdy Pepa odvedle tvrdit.
    DEX
    DEX --- ---
    KONZUM23: tak treba Cilek doporucuje v pripade opusteni domu mit prave toto u sebe. Popisoval scenar, kdy zdrhnes do prirody a sebou si vezmes jen zakladni veci, jednu z nich zminoval kupni smlouvu nebo jiny doklad k baraku/bytu.
    Zni to logicky, nikdy asi presne nepredpovis, co presne se stane, jak dlouho to bude trvat, zda treba nezhori servery a archivy katastralnich uradu a ty se vratis do baraku, kde najdes Pepu z vedlejsi ulice, ktery bude tvrdit, ze tady bydlel odjakziva :-)
    DEX
    DEX --- ---
    Mam to stejne jako cyberkotlik, beru pripavu ucit se ruzny dovednosti vcetne pravidelne fyzicke pripravy, strelby se zbrani atp. :-) Neni to zatim ve fanaticke rovine a la serial o americkych prepperech, kde tomu nekteri podrizuji cely svuj zivot... ale od urcite doby se snazim premyslet o jakemkoliv nakupu v dlouhodobejsim horizontu a smyslu "poslouzi mi to i v pripade postapo"? A tak si treba priplatim za lepsi bundu, nuz, boty, nebo radio-baterku na dynamo :-)

    Co se tyce bydleni, planu je hodne a o idealnim stavu mam take urcite predstavy, ovsem financi tolik neni. V kratkodobem horizontu predstavu o nejvyhodnejsim racionalnim reseni cena vs. vykon. Pasivni dum s vlastni ostrovni solarni elektrarnou a zdrojem pitne vody na okraji mensiho mesta (pokud by se nekdo z Moravy chtel podelit o zkusenosti, rad dojedu na obhlidku) :-) Aktualne zivot v byte v okresnim meste, takove jednoduche evakuacni zavazadlo s par zakladnima vecma a predstava, kam co nejrychleji zmizet.

    Podzemni bunkr pod domem / chalupou nekde na vesnici je idealni stav pro temer vsechny postapo scenare, na toto vsak vetsina normalnich lidi nikdy nedosahne z financnich duvodu :-)
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KONZUM23: kdyz nepujde v meste elektrina, tak nebude fungovat ani voda
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KONZUM23: ok, tak to je pak v poho. Určitě bych si ty suchovody ošefoval, bezpečná evakuace je imho to nejdůležitější.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KONZUM23: :-))) Ok, ale musíš tam mít nějaký vzduch, spoléháš se na vodu z veřejné sítě, elektriku, topení. Si vem kdyby vypli proud. Udržel by ses tam přes zimu ?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KONZUM23: Pokud nemáš únikovou cestu, tak jsi v podstatě jakoby v bytě. Sice 1. podzemním podlaží, ale ve městě ti je to prdlajs platné podle mně.
    pošli link.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KONZUM23: a máš únikovou cestu ? Co když ti spadne barák na hlavu ?
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KONZUM23: ja bydlim ve meste, takze bunkr neresim (akorat sem se prestehoval tak, abych mel civilni bunkr do 30ti vterin behu od baraku:) Ja beru pro pripavu nejdulezitejsi ucit se ruzny dovednosti (strelba, taktika, survival v ruznych typech situaci, leceni, znalosti jak co vypestovata vyrobit apod.) a vycviceni tymu, s kterym budu moc v pripade shtf situace spolupracovat
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KONZUM23: Máte sklep ? A můžu ho vidět ?
    Pokud buduješ bunkr, předpoklad je, že je to tajné. Já mám sklep a taky nějaké skrýše. Bydlení považuji za dlouhodobý úkol, málokdo z nás "mladých" už má soběstačný stateček :-(
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    KEIKIN: no nevim, bunkr potrebujes jen dkyz se chystas na nejaky biochemicky zamoreni nebo jadernou valku...a dozivat duchod v bunkru zatimco za okny radi nuklearni zima, to bych mozna ty prachy investoval do hezky dovoleny nez to zacne:))
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Nejlepší investicí je stavba bunkru:
    Bydlení za půl miliardy: V protiatomovém krytu s luxusním nábytkem - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/protiatomovy-kryt-0ao-/stavba.aspx?c=A151202_161207_stavba_web
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DEX: no vidis a ve skutecnosti byl pred tremi lety nejlepsi investici bitcoin :] zatim se pomerne dari drzet psychopaty co maj chut si hrat na vojacky na arabskem polostrove, kde se muzou vesele kockovat a vsude kolem je poust. problem by byl, kdyby se demence v podobnem meritku rozlila i do uzitecne infrastruktury a prirody.

    ono je fajn umet prezit v postapokalyptickem svete, ale clovek by si mel dat pozor, aby ho temi pripravami neprivodil, protoze to neni misto ve kterem by chtel zit, byt by byl pripraveny :)
    DEX
    DEX --- ---
    JAZZZ: pri rozhovoru o financnich investicich mi kamarad asi pred 3 roky rekl, ze nejlepsi investice v soucasnem svete je operace oci a nakup zbrane :-)

    pridal bych k tomu tedy jeste to kresadlo, mas recht :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    stále víc mám pocit, že nás čeká jeden ze dvou extrémních scénářů: absolutní sebedestrukce ala fallout a nebo velmi pokročilá spolupráce, která ssebou nevyhnutelně přinese určitou míru decentralizace.

    rozumným chováním v atkové situaci by mohlo být koupit si pr všechny případy glocka a křesadlo a zároveň neakceptovat roli tupého lidského zdroje a snažit se svou korporaci zevnitř přetvořit ze zlého meta-organismu v něco tvořivého a soucitného.

    tohle schéma platí teď a bude i pak. je na nás jestli skončíme na červeném nebo modrém konci toho spektra. oranžová současnost se bohužel nejeví jako udržitelná
    Reinventing Organizations - Home
    http://www.reinventingorganizations.com/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam