• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MRCHORONZON: Glock 42 ma moc malej zasobnik a blbe s drzi. Glock 19 mi pripada jako optimalni velikost.
    MRCHORONZON
    MRCHORONZON --- ---
    SUN_VU_KUNG: diky, to uz asi fakt bude lepsi normal Glock 42 pokud neco maleho :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    OMNIHASH: Dítko si vyprosilo kuši. Koupila jsem nějakou juniorskou, že by snad neměla být tak vražedná. Když jsem ji doma rozbalila, prostřelila jsem při zkušební střele na postel zimní peřinu skrz. Kuše je malá, já ji natáhnu stěží, ale po pravdě... mít ji nataženou na skříni pro okamžik, kdy se ozve něco podezřelého v předsíni, mi připadá lepší než nějakou dvěstě let starou ptákovinu :-D A neprasknou mi ušní bubínky. :-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    JAZZZ: Penovej peprak je i v mistnosti vcelku ok pro obrance ...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    JAZZZ:
    pacient v terminalnim stadiu z postele fakt nevstane.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: slzak je ve vlastnim byte nestastne reseni a teleskop ti je zas na 5 metru k nicemu. myslim si, ze tahle vec ma velmi specificke vyuziti, kdy je ucinna. jednak zoufala obrana na kratkou vzdalenost a pak zoufaly utok, kdy se treba pacient v terminalnim stadiu rozhodne vzit nekoho ssebou.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: než tohle, to už raději teleskop, nebo slzak.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MRCHORONZON: přesnost je mizerná, ale vzdálenost několika metrů je to účinné. dost blbě se to nabíjí .. mě to připadá užitečné jenom na porážení zvířat, pro atentátníky kteří počítají se zadržením a jako úplně poslední zoufalá šance pro jinak neozbrojné lidi bránící se ve svém bunkru, kde k nim útočník musí přijít.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MRCHORONZON: že vám do toho vstupuju, není lepší než tohle prdítko pořídit nějakou opakovací kuši/luk?

Archery: Will it EVER be the same again? Wow.
    https://www.youtube.com/watch?v=URwuU0bRMpU
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    MRCHORONZON: to vůbec netuším, zkus se zeptat spíš v klubu o zbraních, přesnost těhle věcí nebude velká, i proto, že se z toho blbě střílí kvůli malému úchopu a krátké záměrné. Ale tak do těch 10-15 metrů by to asi šlo, efektivní tak na 5, z derringeru jsem střílel asi na osm metrů a žádná sranda.
    MRCHORONZON
    MRCHORONZON --- ---
    SUN_VU_KUNG: Vypadá hezky, ale jaká by zde byla přesnost?
    DETONICS Gladiator cal. 500 HD D1 Professional - Kentaur Zbraně
    https://www.kentaurzbrane.cz/czechgun-gladiator--500-hd-d1-professional/
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    LINKOS: Tak, právě proto, že je už ověřené, že zastavující účinek není nikdy jistý (u ráží menších než .45 tuplem), tak jedna rána nestačí a doporučuje se do protivníka nasypat co jde. Sleduju pravidelně videa z bodycams americké policie a je to neustále ten samý postup, jak dojde na střelbu, pošlou do protivníka tolik, dokud neleží na zemi. Někdy stačí tři rány, někdy deset, někdy na několikrát s přebíjením. Tohle u starých zbraní a revolverů dost dobře nejde a samonabíjecí pistole s 15ti náboji a snadným přebitím je prostě výhodnější. U obyčejných lidí, byť s nějakým výcvikem, je ve stresové situaci navíc přesnost střelby obvykle dost špatná, takže může jít klidně většina střel mimo i při relativně krátké vzdálenosti a tam se pak větší kapacita a možnost rychlého přebití hodí a může být i otázkou přežití. Což bohužel se starými zbraněmi nejde. Spíš než užití pro sebeobranné nošení tam vidím tu výhodu mít ji bez papíru.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SUN_VU_KUNG: imho, pokud vytáhneš zbraň musíš ji být ochoten použít. Pokud ji použiješ musíš útočníka/útočníky zastavit. Pokud vytáhneš zbraň a máš jednu dvě rány a nezastavíš ho, jsi ve větším loji než bez zbrane.
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    JAZZZ: mě právě překvapilo, jak je ten derrnger drahá sranda. I ten S&W 1 1/2 co jsem viděl tak klidně kolem 28 tisíc. A velikost do ruky podobně blbá jako derringer - ale jasně, s puškami a dalšími revolvery je to už o dost lepší možnost než ládování prachem a kulemi.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    SUN_VU_KUNG: jo s tim souhlasim. osobne bych teda z tebou uvedenych duvodu derringer ani na obranu v baraku nechtel, je to proste hrozne nespolehlivy (prodejce samozreme tvrdi opak ale asi je to i o spravnem nabjieni) a neprakticky. i skryte se to nosit da, takze me prekvapuje, ze to je legalni a PCR na to upozornuje, protoze tohle je idealni zbran pro atentatnika, ktery pocita s tim, ze ho dopadnou
    Víte, že funkční palnou zbraň, včetně pistole, lze vlastnit i bez zbrojního průkazu? | Týdeník Policie
    https://tydenikpolicie.cz/...nkcni-palnou-zbran-vcetne-pistole-lze-vlastnit-i-bez-zbrojniho-prukazu/
    co se revolveru tyka, jsou i drobecci na blizko dobre pouzitelni
    Smith & Wesson Model 1 1/2 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Smith_%26_Wesson_Model_1_1/2
    na westernovou prestrelku pres ulici by to uz chtelo neco vetsiho, ale ucel zbrani tohoto typu je, abys s nima sejmul ozbrojeneho vetrelce, co ti jde vykrast zasoby a dal se branil jeho zbranema.

kazdopadne westernovy winchestrovky a revolvery vetsich razi jsou realne pouzitelny, dobre a udrzovane kusy jsou i spolehlive a drzi si cenu, takze pokud chcete preppersky do neceho ulozit penize, tohle je jedna z moznosti
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    JAZZZ: s perkusními revolvery zkušenost nemám, s deringerem ano. Obecně jsou tyhle zbraně už dávno v důchodu, stát ví, proč je zařadil kam je zařadil. Proti moderním zbraním už neobstojí, pokud k nim a k jejich použití specificky nepřistupuješ už od začátku. Pro nutnou obranu se dají jakž takž rozumně použít v rámci nemovitosti, kdy je určitý čas (prostě to strhneš z věšáku nebo vytáhneš ze skříně), ale na skryté nošení to fakt není. Revolvery jsou velké a těžké, způsob střelby nepřesný a nespolehlivý, nabíjení a přebíjení velmi zdlouhavé a pracné... samozřejmě, člověka tím zabít lze, a tréning je důležitý stejně jako u moderní zbraně. Chci tím ale říct, že současná polymerová lehká zbraň s 15ti náboji v ráži 9mm luger je prostě efektivnější. Střílel jsem z perkusního deringeru a - příšerný úchop, takže nějaké rychlé a jisté tasení + taktické pohyby = nemožné. Velmi nespolehlivé odpalování hlavní, několik pokusů. Přesnost mizerná, energie střel nic moc, používá se černý prach, v nepřehledné vypjaté situaci nutné obrany by při tobě museli stát všichni svatí, abys se jednou z těch dvou kulí trefil někam do důležitého místa. Přebití na místě nemožné. Prostě - pokud se netrefíš, nebo pokud se ti to neodpálí, tak je po tobě. Perkusní revolver je na tom o něco líp, selhání tam nejsou ale taky vzácná a je to kráva veliká a před každým výstřelem je nutné natahovat. V krizové situaci si to neumím představit, u někoho, kdo si to teď koupí a nemá za sebou spousty hodin sportovní střelby. Pokud to není pistolník z westernu, tak když po první ráně mine, tak někdo s obyčejnou samonabíjecí pistolí do něj nasype 5 ran jako nic. Ale pro případy, kdy je víc času můžou tihle důchodci svůj účel splnit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    u revolveru je ta bezpecna manipulace o trochu snazsi nez treba u glocku a i ta trigger safety neni tak horka, kdyz je to single action, a pred kaydzm vystrelem musis natahnout kohoutek.

jak s tou informaci kdo nalozi, to uz je jeho vec, ale nejvetsi prepper, co znam, ma sto padesat let starou flintu, kterou umi komplet rozebrat a slozit a naboje si prebiji sam. taky ma spoustu vtipnejch historek z cest svym obytnakem bez STK co vypada jak z silenyho maxe. rika, ze prej musis byt podle zakona a nebo "too much" :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SPECZ: ano máš pravdu, můžeš ji použít v nouzi i k obraně, musel sem si to načíst, nemám zbrojak.
    Jak jsem psal představa, že má zbraň někdo kdo neprošel žádnou prupravou jak s ní zacházet není úplně příjemná a smysl zákona asi není aby takové zbraně nosili lidi na sebeobranu, sic to dovoluje.
    Právě ta bezpečná manipulace je to nejdůležitější co se řeší u u zbrojaku.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    LINKOS: Ze zakona je to kat. D, tedy stejna jako vzduchovka nebo airsoftka. A pro kat. D plati ze ji nesmis nosit viditelne, takze i bez zp ji nosit muzes ...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: nějaké totální zhroucení společenských pořádku neočekávám a když k tomu dojde tak už bude asi jedno jestli tu zbraň máš legal nebo ne.
    V těch realnejsich případech, že dojde k místnímu chaosu, třeba rabovani, zas potřebuješ aby ta obrana byla legální. Byl například případ, kdy se myslivec dostal do konfliktu se skupinou Romů, výhrůžky smrtí apod., utekl jim domů, popadl dvouranou kulovnici a s ní si stopl na zaprazi. Šest se jich pokusilo prelist plot, z čehož jich pět nepřežilo. Zbraň legálně, ohrožení života, osvobozen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam