• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    COOLER
    COOLER --- ---
    prezident nevpuštěn na území vlastního státu. skandál
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ROMANET: Kde, kde?
    COOLER
    COOLER --- ---
    ROMANET: aha a já myslel, že tam může jezdit kdokoliv kdykoliv :) jsi si jistej, že to nebylo sdělení pro jeho kámoše, kteří na něj mají kontakt? :)

    tvl já když to tu čtu. fakt by to chtělo nějakou soutěž každej by si tu založil vlastní stát a po týdnu bychom se podívali, co o něm píšou v audítku na nyxu :)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    takže liberlanďáci jsou dost nasraný. protože kdy jedlička napíše - tak zítra a sežeňte si loď a žádný další info není, tak opravdu málokdo je tak flexibilní, aby to dal...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    COOLER: já jsem reagoval na článek, který ve třech odstavcích prý bezbolestně definoval jakési práva a povinnosti majitele domu, který je na území, kde se chce Liberland usadit. tvrdil jsem, že to tak jednoduché vůbec není.
    co se týče právní úpravy kácení stromů, tak jsem teď docela mimo. vím, že napředposled se řeklo, že si kdokoliv může na svém pozemku pokácet cokoliv, co není chráněno. s tím souhlasím. pak se to změnilo zpět na povolenku, s tím nesouhlasím, protože pak si nikdo nenechá na svém pozemku nic vyrůst popř to skácí ještě dřív než to skácet být má/může/chce... a ještě teď nejspíše do toho vstupuje NOZ, který by měl řešit, že soused má na pozemku strom, který zastiňuje tvůj pozemek. a tady už jsem úplně mimo.
    průměrnou černost kouře si pamatuju, protože jsem se tím kdysi studijně zabýval.
    COOLER
    COOLER --- ---
    ATOMIKS: právě, že starosta nemůže nic. může tam zaklepat a poprosit lidi, aby tak nečoudili. stejně jako policie. ta ani nemá šanci opatřit důkaz díky nutnosti povolení k domovní prohlídce. a věřím, že i kdyby bylo dodáno, petka už by se v kotli nenašla :)

    Jinak tedy problém soukromého vlastnictví, jak ho zmínil Jedlička a Fronema, je v něčem trochu jiném, než jen v čoudícím komínu. Třeba u nás v republice i pokud chceš pokácet strom na svém pozemku, všichni okolo mají větší práva než ty. Jinými slovy, pokud tě někdo jako slušného občana bude chtít vytrolit, může a zákon bude na jeho straně. Kdybychom se dostali ke konkrétním příkladům, věřím, že by společné slovo našel jak libertarián, tak konzerativec :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    COOLER: ano, i v ČR je to veliký problém (starosta kontroluje černost kouře a odhaduje průměrnou hodnotu .o)
    COOLER
    COOLER --- ---
    ATOMIKS: ty jo, jestli mi poradíš v ČR recept na souseda, kterej pálí sračky a otravuje všechny okolo, dej vědět. Zatím to tady totiž vypadá, že na smraďocha ve vsi jsou krátké i české zákony :(
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    FRONEMA: zkus si zjistit důvod, proč se rychty tak často dělají blízko hranic. a proč v ČR nikoho nezajímá, že na té druhé straně hranic stojí baráky.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    FIONOR: a zaboru ciziho statu.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ATOMIKS: no prave ze ho neuplatnujes uvnitr domu, resis jen ty vlivy (hudba, kour) ktery jdou z toho pozemku ven
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ATOMIKS: Ono je to asi stejně stupidní jako to okřídlené heslo "moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného".
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    obecně soudím, že autor v tom má totální zmatek a chtěl především říci, že nemá rád Bursíka
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    FRONEMA: jak chceš uplatňovat právo v domu (území), které je mimo jurisdikci? vždyť autor sám píše: "Dokud nepřijde někdo a nezačne po nájemníkovi (nebo majiteli) vymáhat nějaký nelegitimní právo, také neexistuje žádná agrese."

    a jinak se autor samozřejmě v té citované větě opět hrozně mýlí, protože když tvůj dům označí svévolně bez tvého souhlasu jako součást jiné jurisdikce, tak tím přicházíš o právo rozhodovat o svém majetku, stejně jako přicházíš o svá stávající povinnosti a práva dané ti bývalou jurisdikcí.

    obojí je agrese jako hrom.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ATOMIKS: mam pocit, ze v ustave je popisovan zaklad soudniho systemu, takze rozhodovat o spornych a hranicnich pripadech bude soud.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    Liberland.org - Novinky - Prezident Liberlandu pozval všechny prezidenty světa na první Den svobody – 1. května 2015
    https://liberland.org/...u-pozval-vsechny-prezidenty-sveta-na-prvni-den-svobody-1-kvetna-2015-58.htm
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    FRONEMA: smysl mi to dává v tom, že to je utopie v utopii. utopie ve smyslu kdo a jak rozhodne, že vliv na souseda již omezuje jeho práva, jak bude toto právo vymáháno, atd - např. já vím, že PET flaška narvaná pilinama namočenýma v mazutu hozená do kamen je príma věc a zdraví to neškodí a zápach vydává snesitelný maximálně lehce omezující. vejde se toto do těch tří odstavců, které tak snadno odvozují právo v liberlandu? otravuje skutečně taková PETpilinová láhev vzduch na okolních pozemcích? a otravuje ho jedna zapálená smrdutá cigareta? ...
    každopádně autorovi toho textu to smysl dávat nemůže, protože vnitřek domu je tak jako tak z jurisdice Liberlandu vyňat.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ATOMIKS: tak jak ja to chapu, tak hudba zasahuje na okolni pozemky, znacka kamen ne. Ale kdyby spaloval neco, ze by to otravovalo vzduch na okolnich pozemcich, tak by se k tomu zase mohlo pristoupit jako k hlasite hudbe.

    Tj. nikdo ti nesmi preventivne rikat co muzes mit doma, resi se az to, jakej to ma vliv na lidi kolem tebe. chce se po tobe abys negativni vliv odstranil, ale nikdo ti neprikazuje jak to mas udelat

    dava to ted smysl?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ATOMIKS: nechci bejt cynik, ale jedlicka uz jeden barak ma. je na vysehrade a rika se mu jedlickarna.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    FRONEMA: trochu nerozumím následujícímu:
    přijdeli do domu Jedlička, že se v něm prvozouje hlasitá hudba rušící sousedy, potom nejde o agresi
    přijdeli do domu Bursík se svým SWAT týmem, že vaše kamna nejsou správně zelená (a tedy smrdí a produkují splodiny sousedovi pod nos), potom to je nepřípustná agrese

    mi to přijde srovnatelné a nechápu nianci rozdílu. je rozdílem, že zatímco agresivní hudbu chápeme jako něco nepohodlného, tak kamna produkující smrduté splodiny jsou pohodlím, na které má právo každý v jakékoliv míře bez ohledu na práva ostatních?
    dále nechápu, co by Jedlička dělal v domě a jaká práva a povinnosti by chtěl uplatňovat, když ten je jedním malým “neliberlandským” ostrůvkem. jak tam chce uplatňovat jurisdikci okolí toho domu?

    jinak se obávám, že napsat po třech odstavcích: "No vidíte, odvodili jsme tu libertariánské právo a ani to nebolelo." vede k tomu, že - kdyby Liberland nebyl utopií - by to bolelo ještě moc a moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam