• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    LALINA
    LALINA --- ---
    OTAVA: hele ty mě pořád jaksi nechápeš.
    Já jsem to stěhování sem tam psala jako distopickou vizi, ne že bych si to přála, comprende?
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    Já mám dokonce 112! Spáchal někdo na Jedličku atentát?
    COOLER
    COOLER --- ---
    100 nových příspěvků? jste se zbláznili? přišel Otava a téma jde zase do prdele? :) no, číst to radši ani nebudu :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BRETA: To asi nevis jak moc vysinutej je - to ze je veri na vsemozne konspiracni teorie vubec neskryva.
    BRETA
    BRETA --- ---
    stejně ten Jedlička je hroznej magor a já takovejm lidem prostě fandim...od přírody jsem už takovej .) proto se na ten dnešní hydepark těšim, líbí se mi ten jeho sebejistej, schizofrenní postoj a vystupování :D tím spíš, když si z něj všichni kolem dělaj prdel...romantický skoro jak Forrest Gump .)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LALINA: ono to neni ani v radech promile rocne, ale uz to, ze to je mozne dela nejaky ten tlak. A omezuje to extremni vysterlky prave tim, ze kdyz to nekdo prezene, tak mu zacne utikat moc lidi a pak to jednak blbe vypada a druhak (a zejmena) mu utikaji nejvic ti, po kterych chtel nejvic slapat. Kvuli levnejsim rohlikum se nikdo stehovat nebude, protoze naklady na stehovani jsou vysoke a da to dost praci. A je tu velka kotva historie a pratelskych vztahu. Ale pokud se nekde budou podminky lisit vyrazneji, tak to zpusobi vetsi odezvu (pochopitelne), ale i tak uz pouhe jedno procento migrantu by byla takova udalost, ze to tu jeste nebylo - predstav co by muselo nastat, aby z Cech odeslo naraz 100.000 lidi nekam jinam. A jak moc ti rozbije spolecnost, kdyz ti odejde jeden clovek ze sta? Navic vetsinou kazda zmena bude pusobit obema smery - nekdo prijde za nizsimi danemi a druhy zase odejde za lepsimi sluzbami. celkova bilance bude vetsinou podstatne nizsi, nez tok libovolnym smerem.

    Dalsi vec je, jak velka uzemi chces takto "obehnat dratem" - jestli celou EU (at se nestehujou z/do ameriky), nebo soucasne hranice statu (z/do nemecka), nebo okresy (moravaci v praze?), nebo mesta a vesnice (vsichni chteji do mest za lepsim a nikdo neda kralikum), ci jednotlive domy ... ono asi stejne ti nakonec vyjde, ze od kazdeho neco a nic z toho naplno ...

    Me se myslenka Liberlandu libi. Kdyby se rozbehl, vybudoval si infrastrukturu a vnejsi vztahy, tak v takove zemi bych se asi chtel narodit. Ale nejspis se tam nebudu chctit prestehovat, protoze tu mam moc pratel a vztahu a jeste tu neni tak zle (coz se samozrejme muze zmenit a bohuzel se na tom pracuje). Nejspis ho i nejak primo podporim, rad ho nekdy navstivim a tak, ale pohodlnost je svina ... a imho to ma vetsina lidi takhle nejak, pokud si tam misto liberlandu dosadis ameriku, francii, recko, spanelsko ... cokoli - libilo by se jim jinde kvuli nejakym vyhodam, ale dokud to neni moc velky rozdil, nebo je soucasny stav moc netizi, tak se z mista nehnou.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Jsem si jisty ze President Liberlandu nebude vahat a obetuje dobrovolne dane ktere dostal na to aby se tam podival nekolikrat do roka.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Nejde o to, zda by se to _dalo_ - tím zůstává LL v kategorii "virtuální stát, teoreticky obyvatelný" - ale zda to opravdu míní obývat (např. déle než půlku roku ;)).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PISKVOR: Dalo, je tam i barák. Lidi bydlej i na řádově debilnějších místech.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LALINA: Jiste, treba behem valky je migrace dost velka a i ty jazyky se lidi uci dost rychle. Snilku, zase ti prekazi ti obycejni vidlaci co se nic nechtej ucit a nikam se nechtej stehovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LALINA: Nebydlí, nikdo ho neuznal. Přijel tam, píchnul tam vlajku, odletěl do Virginie.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LALINA: No, pokud by to udělali, rozhodně by to nabouralo tu tezi "zločinně okrádají Babišovu firmu MF o miliardy." (Ale ne, nevěřím tomu, že by se tam fakticky bydlet dalo; rozhodně ne v mokřadu.)
    LALINA
    LALINA --- ---
    GILHAD: je to dlouhý, odpovím později, ted nemám čas....
    jasně že se stěhujou... jde o to, jestli je to v řádech procent nebo řádech desítek procent a já mám tu vizi nějak vyostřenbou jakože masové, hromadné..jestli to nebude, budu jenom ráda, taky doufám, že státy nebudou jako hokynáři předbíhat se v populismu kterej má levnější rohlíky...
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    KEIKIN: To je odvážná myšlenka. Trochu naráží na to, že infrastruktura internetu někomu patří, leží na nějakých územích a spadá pod nějaké jurisdikce.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LALINA: Oni se takhle lidi stehuji za lepsim odjakziva (uz stari rekove a rimane ...).
    Ale je otazkou, jak dosahnout toho, aby byla ta lokalni spolecenstvi spjata s pudou atak dal - mas asi tak tri cesty:
    - lidi nebudou takovi jaci jsou ale uplne jini - jenze jak toho dosahnout? (muzes zkusit osvetu, ale ta na lidi moc nezabira a tvuj hlas je prilis slaby - tak jeste vymyt mozek celym generacim v nucenem statnim vymyvalisti)
    - natahnou se draty a za prechod hranice se bude strilet (to uz tu bylo a neudrzelo se)
    - nechat kazdeho, at si najde misto, kde chce zit (ale pak ti zase budou lidi courat a nekteri se neusadi vubec)

    zadna z nich asi neni tak uplne spravna a pruchozi. Imho se tak nejrealisticteji dostanes nejbliz ke kyzenemu stavu nejakou kombinaci vsech tri, s tim, ze nepujdes do extremu a nedosahnes 100% uspechu - ale to je zase stav, ktery tu uz vice mene mame:
    - na skolach obcanska nauka, krouzky pro mladez, mistni sdruzeni, sportovni oddily a spousty dalsich pusobi jako ukotveni v dane lokalite, zvlast, kdyz si najdes pratele, partnery a tak dal a ty ssbou jinam nevezmes
    - prestehovat se je jednak opruz a uradovani, druhak se tim ztizi az ztrati stavajici kontakty, pratele, musis se ucit dalsi jazyky, hledat nove kontakty, praci - prekazek spousta a pohodlnost je prekonavat znacna (takova hodne soft verze dratu, ale spousta lidi ti rekne, ze je lepsi dvakrat vyhoret, nez se jednou stehovat)
    - lidi se tak stehujou neustale, vetsina z nich pomerne rychle nekde zakotvi na pomerne dlouhy cas (casto nadosmrti) - vyhoda je, ze ti, kdo se neciti zakoreneni ti timto mizi z dohledu a naopak prichazeji ti, co chteji byt na tomto miste, takze ti mizi burici a prichazeji ti, co chteji podporovat prave toto misto.

    BRETA
    BRETA --- ---
    OTAVA: uvidíme, dneska nám to Jedlička v hajdparku vysvětlí .)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PISKVOR: měla jsem tu práci, sorry... no jakože ty řeči, že tam fakt budou bydlet a budou mít za ten kus bažiny odpovědnost....tomu fakt věříš, jo? Jedlička? nebo kdo? někdo? ti švýcaři? ghe
    LALINA
    LALINA --- ---
    OTAVA: ne. ale i kdyby, tak na to nesejde. já myslím, že ten amík tam ale bydlí a už ho pár států uznalo
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LALINA: Najednou je tvůj vlastní argument hoden odpovědi "bla bla." Aha.
    LALINA
    LALINA --- ---
    OTAVA: lidi se chovají podle toho, jak je vychováš. a když bude okolí tlačeno bud dobrovolně nebo i nedobrovolně ke změnám bydliště, tak se holt migrovat bude a děckám top přijde normální a jazyky budou umět, protože děti se lehce učí..ostatně jazyky se taky značně zjednoduší a bude to angličtina nebo žeby ruština...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam