Jeste par recenzi na lepsi hospody z top 10 San Pellegrina (
http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners ), ktere jsme za posledni tri roky navstivili:
Noma (Kodan) - uprimne uplne nevidim, proc je tak chvalena. Hipstersky podnik, filozofie pana Redzepiho je, ze vsechno musi pochazet do 100 km od hospody, takze chodi s ostatnimi kuchari a lovi ryby a sbira bobule. Mimochodem proto byla pulka chodu rybicky s oriskama. A jeden z chodu byl s lanyzi, tvrdili nam, ze rostou u Goteborgu ve Svedsku.
Eleven Madison Park (New York) - kuchyne inspirovana New Yorkem, svycarsky kuchar. Moc dobre jidlo, pekne prostredi, doporucujeme. Kachna s levandulovym medem byla uzasna.
Osteria Francescana (Modena) - navstivili jsme dvakrat, protoze jsme si nemohli nechat ujit ukazat kamaradovi. Minimalisticky styl, cela hospoda je v bilem i vetsina jidel je bila. Takove modernisticke, dekonstruovane, ale kupodivu docela dobre.
The Fat Duck (Brey) - Heston Blumenthal je buh. Po petihodinovem obede jsme vylezli s usmevy na tvarich, protoze to bylo nejenom to nejlepsi, co jsme kdy jedli, byla to taky hrozna legrace. Vrele doporucujeme, filozofie hospody je "food must be fun".
Steirereck (Viden) - Moc nam nechutnalo, styrska kuchyne je o nakladane zelenine, takze vetsina jidel byla kysela. Osobni hitparadu prohralo foie gras s nakladanym turinem.
Dinner (Londyn) - jidlo uzasne, neni problem s rezervaci, maji 120 mist. Koncept je zalozeny na vyhledavani starych anglickych receptu (protoze pred WWII byla anglicka kuchyne povazovana za jednu z nejlepsich na svete, protoze kralove a aristokracie a hostiny a tak). Potom ty recepty upravi tak, aby chutnaly jeste lip. No proste bajo, vrele doporucuji.