PASTAFARIANKA: To je dost slozitej problem. Vem si treba spolecnost Apple. Po aramcu nejhodnotnejsi spolecnost na svete. Na kazdem iphonu ma marzi 40-50% a presto se 90% toho iphonu vyrabi v cine a asii obecne. Je nekolik dodavatelu displeju, nekolik dodavatelu uloziste..nekolik dodavatelu dalsich komponentu a v te asii to lide/stroje vyrabi a montuji. Je tam levnejsi pracovni sila, ktera ma z toho ze to tam dela penize..Firma to pak preveze do evropy/ameriky kde si to bohatsi lide koupi a firma z toho ma taky penize...Ted kdyby se firma na asii vysrala a vsechno montovala v usa..Tak bude muset mit daleko mensi marzi, protoze v usa je drazsi prace. Bude bojovat s tim, ze americani pracovat v tovarnach nechteji, protoze to je pro ne podradna prace a zaroven tam nemuzou pracovat treba mexikanci, protosze trump jim zrusil viza kvuli kovidu..Cela firma teda pujde dohajzlu...Podivej se treba kolik v ceskych tovarnach pracuje zahranicnich pracovniku, protoze pro cechy to je podradna prace..Podivej se kolik treba na stavbach pracuje ukrajincu...Je to celosvetovy kolobeh..Ukrajinec si tu zas vydela vic nez doma na ukrajine, takze je to mnohdy tak, ze chlap u nas nebo v evrope maka a zivi ze sve prace doma na ukrajine celou rodinu kdyz jim posila prachy..Nevim moc jak chces tohle kolo rozbit tak aby to dopadlo pro vsechny lip nez to je ted.