• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLEVKAŠÁTKY, NOSÍTKA(ergonomická)

    Diskuze se týká kontaktního rodičovství, ovšem šátky a nosítka jsou velké téma hodné svého vlastního klubu. Společně si poradíme jak na to zdravě a hravě a taky se ujistíme že v tom nejsme sami. Budu ráda za nosící fotky, podporující příspěvky, tipy kde sehnat kvalitní šátky a nosítka ale i doplňky k nošení. (bundy, mikiny, příruční tašky, slintáčky na popruhy, návleky na nohy, kukličky no co vás vše kolem a kolem napadne) Další věc, za kterou budu moc ráda, jsou recenze a názory na různé šátky a nosítka aby se mohl zorientovat opravdu každý kdo má chuť nosit.... Ergonomickému nošení zdrar...!
    rozbalit záhlaví
    MORPED
    MORPED --- ---
    JANISKA: krasa a v cem ho nosila?Moje babicka nosila taky moji mamku,mela neco jako popelka na seno!:-)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    JANISKA: to je bozi!
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Ještě jedna rodinná fotka: nošení v každém věku (tchyně teda nosila i manžela před 32 lety :))

    RYNA
    RYNA --- ---
    KOTENCE: No to je mi jasný :) Ale teď už startovací čára pro všechny stejná není, takže pak pomalejší dítě v látkové plence vypadá ještě pomalejší, než je.
    FRENNET: To vypadá dobře, já bych to asi akorát neměla kam dát, ale stejně děkuju za nabídku. Já si to každý měsíc hledám na netu, ať vím, kam bychom se měli posunout.
    PETPET: Tak to je definitivní důkaz, že na látku to svést nemůžu a že to je jenom lenoch.
    JAZZ: No jo, já bych ráda, ale my máme doma docela zimu, v tomhle ročním období to s tou nahotou není jen tak... Krátkodobě přitopit můžu, ale není to na nějaké náhodné svlečení několikrát denně podle nálady.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    FRENNET: Jo to určitě. Moje pediatra má tuhle tabulku na nástěnce v čekárně. Tak si jí tam pokaždé prohlížím. Ona je fakt hezky udělaná. Se synem jsem si říkala "tohle už hezky umí, tohle taky". A teď s dcerou říkám "vidíš, tohle bys měla děta a ty ležíš jak pecka" :D
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    RYNA: Tenhle týden jsem zase začala nosit víc, včera jsme byli venku (ale i v MHD) dvě hodiny. Dcera měla bodyčko s dlouhým, na to ještě jedno triko, punčocháče, ponožky, tenký flísový overal a merino kuklu. Bundu jsem měla rozepnutou. Ale byla poměrně mírná pražská zima, ani vítr nefoukal. Holka měla po rozbalení trochu studené nohy, ale nic hrozného.

    FRENNET: Tak tuhle knížku jsem měla půjčenou, prohlédla jsem si jí a vrátila, protože ukazovala, jak je syn pozadu a přitom dle dr to nebylo nijak tragické (cvičili jsme Vojtovku od 5. do 9. měsíce). Látkovky jsem mu začala pravidelněji dávat právě až v tom devátém měsíci.
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    jinak docela dobrý průvodce vývojem kojence a návrhy cvičení jsou v knížce od Kocha, podle toho cvičíme, dá se stáhnout z ulozto, je to teda ale prastará kniha..

    KOCH-Vychova kojence v rodine.pdf | Ulož.to
    http://ulozto.cz/xuRfhDD/koch-vychova-kojence-v-rodine-pdf
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KLEVKA: tady, http://www.babydoousa.com/babywearing-in-the-first-year/ ha! tak az v roce, spatne jsem si to pamatovala. Mam tu stranku v bookmarks. No ona argumentuje tim, ze ty vazy mezi stavci jsou natolik tim namahane, ze se pak uz nedostanou do puvodniho stavu.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    FRENNET: moc by mě zajímalo z jakého důvodu po půl roce nesmí mít miminko zakulacená záda....já podsazuju nožičky a snažím se zakulacovat i dcerce 14 měsíční....
    Tak to jsme dvě, taky to tak mám, že mě spousta dobrých argumentů napadá až později...Ale je dobře že jsi šla do diskuze...Jak jinak poukázat na fakt, než že o tom s lidma mluvit, to je super...
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    KLEVKA: jako, ja kazde sezeni bombarduju otazkama, a teda vazani ditete, tak aby melo pater do oblouku se dela prave jenom do 6 mesice. Pak uz ma byt pater vazana rovne. Ja jsem v jistych vecech takova zpomalena, takze tenhle argument mi prisel az po opusteni ordinace. Jako vazat, kvuli tomu, ze ona je proti neprestanu, to ne. Jen jsem proste s ni o tom diskutovala.
    Mela jsem kontakt na fyzio, ktery je privrzencem satkovani, ale ten uz nebere :(, takze na mne "zustala" tahle pani.
    Tim, padem, ze neni za satkovani, tak asi ani opravovat spatne uvazy nebude, spis ty maminky od toho odradi. Coz je strasna skoda, ale tak, jak vime, je vice zaprdencu, nez tahounu.
    A s temi potizemi ohledne zad, naprosty souhlas. Kdybychom tolik nesedeli, tak nemame tolik potizi se zady.


    DALEEN: jj presne proto, ji mam. Kvuli orientaci. Na zacatku jsem to studovala a hledala podle ceho jsou jednotlive dovednosti rozdeleny takhle v case. Nasla jsem neco podobneho a tak jsem si rekla: mesic zadna mira. Na to, abych odhadla nejakou odchylku od "normalu" nemam vzdelani. Cili, dle odborniku, odhalim az pruser, ale porad ho odhalim!
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    DALEEN: To je fakt, ale myslím že spousta maminek žačíná na klokánkách a pak se jim z okolí dostane rady, nebo se začnou ptát samy a dřív nebo později dojdou na tu správnou cestu...Já si cením i takových, protože začaly něco dělat jinak...A má osobní zkušenost je, že jsou neergo nosítka nepohodlnná jak mamince tak nošenci, tudíž tam moc dlouho nevydží a ve finále je to jen chvilka...Po takových zkušenostech se vetšinou právě člověk začne ptát co udělat líp, aby to pohodlnné bylo...Někomu to trvá dýl někomu kratší dobu...Já si říkám, že i když není zatím poloha nic moc tak stále miminko cítí osobu blízko u sebe a nějaká ta výhoda pro něj z toho plyne...
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    RYNA: u syna střídám látkovky a normální, ale nechávám ho doma často nahatého v dolní části, aby se mohl hýbat, jak sám potřebuje, otáčení cvičí nahatý a pasení taky, podle mně ho ty látkovky mačkají a omezují
    PETPET
    PETPET --- ---
    RYNA: latkuju a satkuju, kocarek pouzivam obcas od 5.mesice. Ve 3 a pul se otacel na bricho, v 5 mesicich se zacal plazit a ted na zacatku 7.mesice leze jak drak a stoupa si. Takze za me teda ne-latkove pleny vyvoj nezpomaluji :-)
    Kazdy ma svuj cas.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    KLEVKA: Já to na jednu stranu chápu, když pak vidí ty děti v neergo nosítkách a různě plandající ze šátků. Taky jsem už toho viděla hodně. Dítě "sojící" v šátku čelem dopředu, dítě padající na stranu ve spánku, kdy mu matka horkotěžko podpírala hlavu, místo aby si dotahla šátek. Dneska si šátek nebo nosítko, klokanku, pořídí skoro kažedá matka, protože je to in, ale o nošení se jich pak zajímá tak půlka.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Kamarádka chodí s holčičkou na cvičení, je o měsíc starší než dcera. A tam jim cvičitelka říkala, že každá ta dovednost u dítěte je nějak zprůměrovaná, že je to plus mínus šest týdnů a pořád je to v normě. Tedy, průměrně dítě pase koníčky ve čtyřech měsících, ale některé už víc jak o měsíc dřív, některé víc jak o měsíc později. Takže ten časový rozptyl pro pasení je pak třeba dva a půl až pět měsíců a všechno je to v pohodě.
    Takže tabulka je skvělá, taky si sní porovnávám, ale brala bych jí velmi orientačně. Navíc jsou děti, které některou fázi úplně přeskočí, nebo naopak přehodí. Tedy třebas si brzo stoupnou a teprve pak začnou lézt. Sednou si až později.
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    FRENNET: Podle paní fyzio, by tedy víc jak polovina planety mela skifozu a problemy s pateri...V Africe, v Asii, Oceánii je výhradně nošení a kojení základem normální a prosté péče o děti...ba naopak, dítě v šátku je v naprostém uvolnění...Napadání tématu a bagatelizování tím že nosí maminy špatně navázáno, to mě zvedá ze židle. Kolik takových viděla reálně, mohla jim poradit když je doktorka, ne? Navíc většina maminek se s někým o úvazu radí , nebo jí někdo pomáhá, či si zajde na kurz ke kvalifikované lektorce tudíž váže-li první úvaz hůř, tak je jasné že za pár chvil se to naučí pořádně, nikdo učený z nebe nespadl. Ten kdo tu má velké potíže se zády je naše západní civilizace, odvozená pouze kočárkem, sedící od dětí v lavicích, málo pohybu, posléze sezení u počítačů, televizí atd...Myslím že nošení v šátku je úžasná věc pro maminku a pro dítě, jejich psychiku a budování vztahu mezi oběma....Je to to nejlepší co můžeš pro miminko udělat, nenech se zviklat. Doktoří vědí o nošení a jejich přínosech většinou bohužel velké prd a jedou si ve své staré zajeté koleji...My jsem tu teď (naše generace) od toho měnit tyhle zajeté koleje....
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    RYNA: ja mam taky prvni dite a prave proto jsem si z jedne knizky poridila tenhle plakat http://plakaty.heureka.cz/...j-se-detatko-psychomotoricky-vyvoj/#ng:1aa9f62bcc7d583c885e4757d0386915
    A koukam co a jak. Imho je to dobra pomucka pro hrubou orientaci dovednosti ditete. Jeste tu jeden kus nekde mam, jestli chces, tak ti ho poslu.
    I na zaklade tohoto plakatu, jsem ve 4tem mesici pojala podezreni, ze neni vsechno oka (nevzprimovala se).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    RYNA: zase vem si, ze nikdo z nas dospelych jednorazovy (papir to fakt neni...) pleny nemel, takze tenhle problem neexistoval a jsme v poradku. A stejne je nejlepsi nechavat miminko bez plinky, kdyz je doma v postylce nebo na dece.
    RYNA
    RYNA --- ---
    DALEEN: No, říkám si právě, že pokud není třeba pohybově moc nadaný, tak že ho ta láková plena ještě zpomaluje. Já tedy netoužím po prvních místech v žebříčcích, jen aby se vyvíjel tak nějak zdravě. Každopádně děkuju za názor, ještě se teda zeptám doktora. A dceři držím palce, ať jí to brzy začne bavit.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RYNA: Mám zatím dva kontrolní vzorky, oba v látkových plenách. Syn byl v pohybu tabulkové dítě. Někdy ve čtyřech měsících se otočil na břicho, bylo to na dovolené kde měl papírové pleny, ale pak už se točil bez ohledu na plenu. V sedmi měsících lezl, v osmi si stoupnul, v devíti obcházel nábytek. Sednul si v roce a samostatně chodit začal v 15m. Tedy nemám pocit že by ho látkovky nějak omezovaly. Možná jen z toho pohledu, že měl ten zadek větší a těžší a musel vyvinout víc síly a námahy to překonat. Neuškodilo mu to.

    S dcerou je to jiné. Na ní je vidět, že ta dečka fakt měla vliv a zpomalila ji. Takže teď se hýbe jak tříměsíční miminko. Když je nahatá nebo v papírovce, tak si přitahuje kolena, houpe se z boku na bok, leží chvilku na boku, ale nepřetočí se. Na briše se neudrží, zaklání se a zvedá ruce (to mě štve nejvíc, protože je to špatně). V okamžiku kdy jí dám látkovku, tak jakoby ztuhne a přestává se hýbat. Nevím jestli to v ní vyvolává stejný pocit jako v dečce.

    Takže ve výsledku, ano myslím že látková plena může dítě trochu zpomalit, ale nemyslím si že by to bylo nějak na škodu. Ono každé dítě je jiné a na všechno má svůj čas. Každopádně pokud se ti něco nezdá, tak se poraď s pediatrem nebo fyzioterapeutem.
    RYNA
    RYNA --- ---
    FRENNET: To je těžké, je to moje první dítě a nemám srovnání. Mám tendenci si říkat, že každé roste svým tempem a ať se vyvíjí, jak je mu to přirozené, ale nevím, zda něco nezanedbávám. No, proberu to s dr na příští prohlídce.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    RYNA: dr. nic nerekne, matka je ta, ktera s deckem travi 24/7 a ona vi lip nez dr. ceho je a neni schopne. Tyhle veci si musis vypozorovat ty a na zaklade toho se pak znepokojovat neo zustavat v klidu. Jestlize, jsi v nejakem znepokojivem podezreni, jdi k dr. a rekni si o prohlidku u fyzioterapeuta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam