• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANDERUlov si svého hipstera! // a hipsterky (hlavně žádný mainstreamerky)
    JONY
    JONY --- ---
    FARFELOO: ono se to tady už několikrát probíralo, ale specifikum současného hipsterství je imho to, že toho spoustu vytunelovali z jiných subkultur (resp. "subkultur"). Onu "dřevorubeckou" image měli hluboce před hipstery různí hácečkáři, celá ta art/indie "socka" scéna toho už taky moc společného s dnešním web 3.0 hipster kapitalismem ze startupových firem a marketingových oddělení moc společného nemá, zde probíraní kolaři... a tak by se dalo pokračovat.
    FOO
    FOO --- ---
    FARFELOO: hele ona fakt existuje subkultura, která jezdí na kole bez brzd a přehazovaček a nejsou to hipstři? A proč to, prokrýlepána, dělají?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUULLUU: kazdopadne smat se jim tu muzem :)))
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    RANO: Já tím chci říct, že ty máš blízko ke kolům a té původní subkultuře, tak to tak vnímáš, že vlastně tam moc hipsterů není. Kdokoliv jinej, kdo je z jiné subkultury, tak přirozeně taky odmítá fakt, že by ten jeho znak byl znakem hipsterství, protože kolem sebe má samozřejmě primárně ty autentický nositele.

    Tattoo artists nepovažují tetování za znak hipsterů, stejně jako holiči vousy nebo basketbalisti Jordan tenisky...

    Chápu, že nemáš pocit, že bys měl být hipster kvůli svýmu kolu, ale tipuju, že skoro každej je pro někoho jinýho hipster.

    Přidávám známej strip, kterej pro mě tohle téma shrnuje asi nejlíp.

    MHO
    MHO --- ---
    RANO: Zajímavé - fotil jsem to v Lucernu, kde je kolem dost kopců, takže je to možné.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ZUULLUU: mne teda prave popravde neprijde (trebas tydle dve), ze to je vylozene hipsta, kopirovani tech hipsta trendu, ale proste klasicka potreba umelcova vypadat jinak, nez ostatni lidi, sokovat svym vzhledem (a ze Lena tim, jak odporne vypada tou ofinou, sokuje), zhnusovat sam sebe (to je u zen-umelkyn velmi casty a rozhodne to delaly driv, nez byli nejaci hipsteri). Problem je, ze hipsteri maj za image "vypadat jak utecenec z jedlickarny", takze tydle rozjitrene hledacky umeleckych hodnot jsou stejny vizualne.
    Proste tipuju, ze byt mainstreamovou radobyalternativou treba punk, tak Lena nenahodi ciro, ale bude se furt hyzdit do Majky z Gurunu:)

    no a nebo je povazuju za vic umelecke, nez jsou a jsou to jen tupy pozerky taky. To je ale fuk, vizualne sem patrej, tecka :)
    RANO
    RANO --- ---
    MHO: jen doplním, že přehazovačky v náboji jsou kombinovatelné s torpédem - některé sturmey archery (a asi i jiní výrobci, nevím) pak řadí lehkým šlápnutím dozadu u dvourychlostních nábojů, a brzdí větším prošlápnutím. což píšu proto, že je to myslím příklad kola na fotce, má torpédo, nemá lanka a ten náboj je dost tlustý na to, aby to byl singl.

    FARFELOO: jasně, ale v případě fixek je myslím pořád větší překrytí s původní subkulturou, respektive lidí, co se k nim dostali přes roky ježdění po městě než jaké je zastoupení těch, co od té subkultury převzali jen "ten cool prvek", totiž kolo.
    jakože tím jak jsou starý kola obecně vykrádaný hipstrama se při pohledu na ně rozbliká alarm, nicméně to není stoprocentní indikátor. ono dost hipstrů nakonec skončí spíš u různých retrokol nebo těch singlů, protože fixky jsou sice v módě, ale šlapat z kopce nechceš.
    FOO
    FOO --- ---
    DOKKTOR: patentováno 1895, vyrábí se od roku 1898
    Nábojová převodovka – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1bojov%C3%A1_p%C5%99evodovka
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FOO: pankaci? vzdyt punk je mrtev a jeho stopy najdes v kdejakym mainstremu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MHO: rozepsal ses pěkně, ale převodovka v náboji je relativní novinka asi jako moje maličkost. už 30 let nazpátky to měla sousedka na svém letitém lady city bajku
    FOO
    FOO --- ---
    MATT: tak něco :).
    MATT
    MATT --- ---
    FOO: minule jsi psal, že byla za 70 ;))
    FOO
    FOO --- ---
    MHO: dělal jsem pár let zpátky něco v půlce strahovskýho kopce a v tý firmě dělal typ, co každý ráno přitlačil ze Smíchova nahoru fixku, páč to do toho kopce neurval, a vodpoledne ji zase tlačil dolů, protože to neubrzdil.

    Ale byla pěkně minimalistická a nestála prej ani 80k.
    MHO
    MHO --- ---
    GAISAKA: OT ediukativní cyklo okénko.

    Ukrajina bylo torpédo, stejně jako většina kol.
    Ono to vypadá stejně - má to jedno kolečko vepředu a jedno vzadu, žádnou přehazovačku a žádnou viditelnou zadní brzdu.

    Torpédo = když jedeš z kopce, nemusíš točit nohama. Má to "volnoběh". Když šlápneš dozadu, zadní kolo zabrzdí a kolo zastavuje. Když stojíš a šlápneš dozadu kolo je zabržděné a nic se neděje.

    Furtošlap = fixka = když jedeš z kopce tak se točí šlapky a ty musíš točit nohama. Abys brzdil musíš to točení na sílu zablokovat. Pokud máš malou rychlost/stojíš a šlápneš dozadu tak kolo jede dozadu (a bez tréningu si v té chvíli dáš na držku, což si zapamatuješ).

    Nábová přehazovačka = vypadá skoro stejně, relativní novinka posledních let. Také jeden viditelný převod. Ale řadí se v zadním náboji, kde je schovaná malá převodovka. Má to volnoběh dopředu a dozadu. Tedy z kopce nemusíš točit nohama. Když zatočíš nohama dozadu nestane se nic. Brzdí se brzdou na řídítkách.

    Většina starých kol a dnešních malých dětských kol bez přehazovačky je torpédo. Na fixce běžný člověk nejel. Opravdu se hodí jenom na různé sporty, kde se hodí couvat (kolová, takové to pólo na kolech, krasojízda, triky) a nebo kde stačí jeden převod a jde o aerodynamiku natolik, ze i brzdy vadí (časovky).

    Já do jisté míry chápu eleganci fixky - je to minimalistické kolo. A je celkem legrace se na tom naučit couvat. Ale použití v provozu v Praze je prostě hipsteřina. Být v provozu bez brzd a mít něco kde nevyjedeš většinu kopců je prostě jen styl.

    Jinak fotku jsem dělal kvůli těm style řídítkům, které dále komplikují řízení a zvyšují style.
    KUTNY
    KUTNY --- ---
    MATT: rozzářete svůj nákup pestrými barvami.

    Jeeee to mam ale kraaasny nakup.
    ???
    MATT
    MATT --- ---
    redefinovaná síťovka za kilčo ;)

    FRUSACK - Nakupujte po svém. Bez plastu.
    https://frusack.com/
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MOUNTBATTEN: aha... v tom případě máš rozházenou definici slova kreativita a pleteš si to s talentem, tuna egoistickejch selfportrétů a generickejch hisptazvířátek je toho celkem přesnej opak.
    FOO
    FOO --- ---
    MATT: technaři a pankáči? :)))

    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    MATT: nevim jak současnýmu.. ale ten další se bude krutě vymezovat proti hipstrům :)
    NOIK
    NOIK --- ---
    MATT: sluníčkáři?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam