Z
volně dostupné knihy:
Nějak jsem dobloumala na jakýsi náměstí, kde probíhaly autentické lokální řemeslné trhy farmářských bioproduktů s příběhem. K těm nejlevnějším věcem usměvaví prodavači příběhy odvyprávěli — tohle kuře, paní, běhalo ještě včera po zahrádce v Berouně, no jen se na něj podívejte, jak málo má masa, to víte, žádný růstový hormony a podobný svinstva, a umřelo přirozeně na úplavici v kruhu svých blízkých. Koukejte, jak se směje.
Jinde dávali ke každému vajíčku krátkou povídku o jeho šťastném životě v prdeli ještě šťastnější slepice, ke které se vázal dlouhý rodokmen sahající až ke Karlu IV. Nejdražší věc, jež jsem spatřila, ležela na zemi.
Prosím vás, pane, tady na zemi vám něco leží.
To je krásný maso, co, paninko?
Já vám nevím, je nějaký špinavý.
Koukejte, já žádný obaly neuznávám, takhle se to prodávalo ve středověku, a jak tehdy byli lidi zdraví, no nemám pravdu?
Neřádil tehdy mor a cholera?
Dneska máte všude rakovinu, to je ještě horší, no nemám pravdu?
Lezou po tom mouchy, pane.
Vidíte, nakladou tam vajíčka, to bude ještě víc autentický, kupujte to hned, za hodinu to zase zdražím.
Ale to maso smrdí.
To cítíte jeho příběh, natočili o něm film, který dostal tři Oscary.
Jakpak se jmenoval,
Shnilá flákota masa?
Jak to víte? Ale Tom Hanks hraje jako o život, no nemám pravdu?
Prosím vás, a ten váš kus masa má svý vlastní výrobní číslo?
Jakýpak výrobní číslo, tohle není z fabriky, to je cena, paninko, no nemám pravdu?
Mně to číslo přijde nějaký dlouhý.
Však má za sebou dlouhý příběh, podívejte, rozumím, žádnej problém, můžete si na něj vzít hypotéku.
To je dobrý, děkuji.
No jasně, vy ste se na něj přišla jen tak zadarmiko koukat, co, trochu si povonět, měl bych za to vybírat vstupný, no nemám pravdu? A nechcete si koupit aspoň králičí bobky? Z ekofarmy? Na večerní chroupání? Ke každému dostanete báseň, no nemám pravdu?