• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PETINYFactorio - česká budovatelská hra
    Pokec o týhle hře. Zdroje, buildy/templaty, streameři, videotutoriály.
    rozbalit záhlaví
    PETINY
    PETINY --- ---
    JOPS:
    STARE_CASY: jo a pozor, tady oblíbený výjeb, nestačí mít jen personal roboport a v inventáři roboty, ale musíš mít i z čeho ten roboport napájet (přenosný solární panely, zezačátku) a kam tu energii ukládat (baterky). A to všechno nandat do brnění, z hlavy ti teď neřeknu jaký brnění tuhle možnost otevírá.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    JOPS: a určitě si pak pořiď taky osobní roboport do svého brnění. Budeš tak mít několik stavebních robotů hned u sebe a tohle kopírování si postavíš hned ze svých zásob a nemusíš čekat, až tam doletí roboti z hlavní sítě.
    PETINY
    PETINY --- ---
    JOPS: pro tip: nech vyrábět logistický roboty a stavěcí roboty do bedny, kteoru omezíš na jedno políčko (50), stejně jich na začátku nebudeš moc potřebovat a b udeš používat ty konstrukční. Určitě budeš mít někde bottleneck a předejdeš tím zbytečnýmu plýtvání. Jo a olej děláš v rafinerii sice na tři základní suroviny, ale v chemičce ty suroviny pak jdou dělit mezi sebou dál, takže když ti bude nějaká chybět, dá se "po proudu" dovyrobit z těch dalších dvou. etc.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JOPS: To právě nesmíš vzdát u ropy. Pak teprve začne sranda.
    JOPS
    JOPS --- ---
    STARE_CASY: ah, to bude ono, diky moc ty jeste nemam :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    a navíc pak nejsi odkázán jenom na kopírování, ale uděláš si knihu se stavebními plány, takže pak rovnou stavíš velké bloky

viz https://wiki.factorio.com/Blueprint
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    JOPS: roboty! potřebuješ stavební roboty. a taky logistické, abys nemusel běhat k truhlám, ale sami ti přinesli, co potřebuješ.
    JOPS
    JOPS --- ---
    objevil jsem funkci kopirovani a vkladani :D

ale co musim udelat pro to, aby se to zacalo stavet. Nebo kdy se to postavi? :)

PETINY
    PETINY --- ---
    hint - hrat Factorio v multiplayeru. Staci vzit jakykoliv savegame a hostovat ho jako multak - to co odehrajes v multaku se uklada stejne do savegame, takze si to muzes pustit pozdeji i v singlu. Me se do me aktualne rozehrane hry napojilo cca deset lidi prubezne a obrovsky mi pomohli s bazi, je to fakt perfektni sledovat, jak ti to roste pod rukama a nemusis vsechno mikromenezovat :) A je super sledovat, jak ruzny lidi premyslej ruzne o smelting setupech, assemblingu atd.
    Hlavne to bezi tak pohodlne, ze jedinej rozdil mezi singleplayer a multiplayer je, ze v multaku nemas v nabidce Load game, jinak to ani nemas sanci poznat ze jsi online.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SPM: logistické truhly nejsou pro stavbu potřeba. Potřebuješ jenom poskytovací červený a ukládací žlutý, ať to maj roboti kam nosit, když něco zboří (včetně stromů).

Obojí je hned na začátku robotiky. Ve vanille, v Krastoriu i ve Space Exploration (ale tenhle mod nemám osobně rád, je to překombinované, nevyvážené a pokaždé mi rychle došlo místo kvůli tomu, jak mají řešené planety).

Zkrátka - jakmile vyvineš stavební roboty, dostáváš k nim roboport, červenou a žlutou truhlu. S tím se to už dá rozjet ve velkém. Logistické truhly (fialová, modrá, zelená) jsou fajn v pozdější fázi, kdy se hodí některé věci vyrábět ad hoc bez toho, abys k nim tahal zdlouhavě pásy a trubky. Takže postavíš jenom továrnu, přidáš modrou truhlu, kam naklikáš požadavky na suroviny a červenou na finální výrobky. Případně pak zelenou na to, aby sis materiál poslal dál. Ale obejít se dá i bez toho.
    SPM
    SPM --- ---
    IMPROVIZACE: Jo, ale logisticky truhly a roboti jsou az za dalsima science packama. Takze stavet z inventare asi ok, z truhel uz ne :-)
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    SPM: Wikipedie rika ze osobni roboport je cervena, zelena + modra veda stejne jako pred ctyrma rokama. Kazdopadne ty tri balicky nejsou nic co by stalo za rec.
    SPM
    SPM --- ---
    Ono taky kdysi davno ta robotika byla o hodne snaz dostupna v techtree
    TRILOBYTE
    TRILOBYTE --- ---
    DAVIDOWITCH: Krastorio dava do zacatku personal roboport a roboty (a pak teda taky prekopava velkou cast herni mechaniky).
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Jo, do robotu je to takovej nudnej slog fest pro me.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    JOPS: neřeš takhle na začátku vůbec flow, nemá to smysl. Tahej to klidně jak špagety, je to úplně jedno, důležité je dostat se k robotice. Pak to teprve začne být zajímavé, protože přestaneš běhat po plánu jak magor, ale už si "jenom" děláš plány a stavbu dělají roboti. Pak si to začneš plánovat ve velkém a začátek zboříš nebo si ho necháš jako skanzen.
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    trubky jsou fajn.)

PETINY
    PETINY --- ---
    JOPS: je to cajk, navic dneska uz nemusis resit pomichavani tekutin kdyz se nahodou ukliknes, je to izy pizy a veci jako flowrate jsem snad nikdy neresil, pokud to netahas pres 40 obrazovek.
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    JOPS: Ropa je nahodou v pohode. S jejim zpracovanim se da pekne vyhrat + je to prvni vec kde vyuzijes nejaky to zakladni rizeni na bazi logistiky (i kdyz si tady vystacis s vypnout/zapnout kdyz na zaklade mnozstvi). Ropa jako surovina je taky fajn vtom ze vrty nikdy nevyschnout (jen se snizuje rychlost cerpani).
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    JOPS: nejsi. prekonej to, dostan se za modrou vedu a uvidis ze se to zlepsi.. = )
    obvyklej bump...
    JOPS
    JOPS --- ---
    hosi mam problem...

strasne u me klesne motivace hrat Factorio, co se dostanu k rope. Tam me to prestava bavit. Rozjel jsem asi 5 her, u vsech jsem pokazde skoncil u ropy. Tam me tak nejak strasne sere, ze nevidim to proudeni tekutin a nemuzu si hrat s prekladanim a celkove trubky me serou i kdyz je davam pod zem.

Jsem jedinej? :)
    PETINY
    PETINY --- ---
    já jsem po pár letech zase zapl a jsem nadšenej, graficky úplně jinde, atomová elektrárna je slast, ještě mě čeká tlustá berta na kolejích a zase pochopit kombinátory. A hraju Ribbon World - doporučuju, je to fakt zábava. Jen k tomu dvě věci:
    - když bych to hrál podruhé, nastavil bych si výšku mapy na dvojnásobek default hodnoty
    - nastavit si resourcy na max bohatost, occurence a size, jinak je to oser
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    IMPROVIZACE: akorát ty vylepšený pásy dostaneš někdy hooodně ke konci.
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    HEINZZ: Proc to nedava smysl? (ty pasy). Vesmirnej pas normalne normalne postavit jde na planete a funguje. Navic existuje vylepsenej vesmirnej pas, kterej je rychlejsi nez modrej a klasickej vesmirnej pas pouziva jako komponentu v receptu.
    Nenazval bych to asi uplne vyzvou.. to co delas je ze postavis proste a jednoduse vic ruznejch "fabrik" co vyrabi vic ruznejch veci nez ve vanille.
    V tom modu mi prijde zbytecny mit vic budov co ma jednu fuknci, vic receptu na jednu a tu samou vec. Pak tu jsou dlouhy vyrobni retezce, kde je sice sice videt snaha o moznot "reciklace" predchozich produktu, ale z nejakyho duvodu ty retezce bejvaj preruseny (napr. moduly upgradujes ze stupne 1 na 2 a pak na 3.. potom je to ovsem preruseny a stupen 4 ma uplnej recept)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam