• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: a to je v tomto segmentu, do kterého se snaží vkročit, správně
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: no urcita sorta lidi si kupuje auta kvuli feelingu, jina kvuli necemu jinemu. Musk se zameruje na tu prvni imho.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    space, scifi, future, cyberpunk... slovíčkaření
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: unikatniho? hele presne tenhle material pouzivalo Volvo v 70 letech a prestalo ho pouzivat s prichodem levnych pozinkovanych oceli.

    "Už jenom design je space", tohle me zajima. na to jsou nejake objektivni meritka nebo je to ciske subjektivni 1-10 na skale vic jako Musk min jako Musk.

    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: odhady, dohady...

    i kdyby ta ocel byla jenom z 80 % ta, která jde na SpaceShip, tak pořád je to něco unikátního ;)
    A přesvědčí a přesvědčili spoustu lidí. Už jenom design je space. A když škodovka dokáže lidem vnutit kodiaka vRS jako sportovní vůz, tak tohle má k space trucku blíž, než kodiak ke sportovnímu autu.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    SUMAC: překvapivě :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    DRAGON: jo je mi je jasny ze jsem ve fun clubu Muska..
    PER2
    PER2 --- ---
    DRAGON: "neprijde mi predimenzovana", na evropskecjh silnicich to mozna uvidis v jinym rozmeru ;)
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    mne je uprimne uplne jedno, jakej typ stainless steelu to bude, jestli to bude verze 123HBC nebo 456HGK, tohle uz je takova zvlastni diskuze, ktery se asi nepotrebuju ucastnit. Ta kara je naprosto bozi, neprijde mi predimenzovana, neprijde mi predrazena, prijde mi skvela.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SITH: hele muzu ti rict, ze kilogramove mnoztvi, s jakym musk na trhu s oceli operuje, je zanedbatelne cislo.

    pokud ma bussiness model jak jsem popsal nize, tak to dava smysl a neco takoveho delame na skole, ale v obracenem poradi.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN:
    Bude to z toho materiálu? pro laika ano, ale jako metalurg ti muzu rict, ze nebude uplne, viz nize.
    Bude to možné koupit za ty peníze? mozna, zalezi na vyrobnim mnoztvi.
    Bude to dotované SpaceX? nebude, zalezi na mnoztvi.
    Bude tesla dotovat SpaceX? jak se to vezme, bez tohohle uspesneho prodeje trucku by supply chain na ss ocel a riziko s tim spojene, bylo daleko vetsi.
    Mají to promyšlené? to se uvidi, zalezi na tom, kolik lidi timhle presvedci, ze si kupujou "space"truck.
    SITH
    SITH --- ---
    SUMAC: hele, reason proč je Musk (ie Tesla) tak úspěšný, je ten, že si myslíme, že se chová tak jako ostatní, a on se právě chová jinak. A jinak bude fungovat i trh s ocelí resp. s výrobou toho materiálu.
    Tam se podle šablon, dle kterých jedou ostatní, fakt nepojede
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SITH: jenze cena toho zpracovani - valcovani za studena na danou tloustku a velikost a typ zrna pro odolnost kryo a teceni, a jeho nakladnost zalezi na mnoztvi, na ktery se to bude zpracovavat. nakupni cena nezpracovane ss oceli je v porovnani s timhle zlomek.

    takze aby to davalo smysl, tak to musi byt tak, ze Musk nakoupi libovolnou hromadu levne ss AISI 301 oceli od toho, kdo mu ji proda nejlevnej, tu ocel v dodanem stavu zohybaji do tvraru toho auta a co jim zbyde, to budou valcovat za studena na pozadavky pro space.

    zazaknik bude mit stejny material jako ve space (na oko, ve skutecnosti ne), a Musk bude mit levnou ocel na dalsi zpracovani pro space.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Bude to z toho materiálu? Bude.
    Bude to možné koupit za ty peníze? Bude.
    Bude to dotované SpaceX? Ne.
    Bude tesla dotovat SpaceX? Ne.
    Mají to promyšlené? Ano.

    Co že se tu řeší? :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    DRAGON: no a ja taky neverim, ze to bude ze "stejneho" materialu. protoze to proste nedava smysl. muze to byt ss steel, ale bude to zpracovany uplne jinak na uplne jine koncove vlastnosti. navenek se to tak poda, aby fans byli happy.

    primarni myslenka toho trucku je, ze se musi navysit vyrobni kapacita tesla ss steel manufacturing supply chainu, aby to snizilo koncovou cenu toho materialu.
    SITH
    SITH --- ---
    SUMAC: tak od toho máš sales planning, kdy uděláš odhad potřeby, s tím jdeš za dodavatelem a domluvíte se na nějaké ceně na to množství. Když to podstřelíš, máš bonusy, když nadstřelíš, máš penále. No big deal
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PER2: "Both vehicles will use the same material. In a way, we can say that the Cybertruck will help the Starship Rockets be cheaper due to scale. The more they produce it, the cheaper it gets. That is a must: cold-rolled steel is more expensive than hot-rolled steel. It is also harder and stronger. "
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SITH: kilogramova cena materialu zavisi na mnozstvi vyroby daneho materialu. cena BIW zavisi na tomhle, interierovy vychytavky tam muzou byt nebo nemuseji, ale cena BIW je ciste zavisla na cene materialu a pouzitych technologiich.
    PER2
    PER2 --- ---
    SUMAC: on nekde psal, ze chce vyrobou toho auta podporit vyrobu ss? nejdrazsi na tom aute je porad baterie
    SITH
    SITH --- ---
    SUMAC: tak když za pár dní vygeneruje 200k předobjednávek, což v reálu může být např. 70k reálných odběratelů pro vyrobená auta, tak si myslím, že je to velmi hezký odhad, s kterým počítal a dle kterého si nastavil ceny. A taky ta cena přece nemusí být finální ne? bez customizace se v US už skoro žádná dodávka neprodá, takže se vydělá i tam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam