• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    APPU
    APPU --- ---
    Solární tašky Tesly se začnou prodávat i v Evropě. V budoucnu se naučí odstraňovat sníh ze střech – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/...e-v-budoucnu-se-nauci-odstranovat-snih-ze-strech/sc-870-a-202408/default.aspx
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETER_PAN: joo, mas pravdu, tohle nase scifi fakt zacina byt krapitko postapo.. budu si muset ubalit brcko z nejakeho veseleho modelu, abych i v tom postapu dokazal videt krasu a nervalo mi srdce, ze jsem do tohohle sveta privedl tri deti, ktere v nem stravi sve dny :o).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KUATO: Myslis to postapo sci-fi? :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    v kazdem pripade nas vazeni cekaji krasne a zajimave casy. clovek si od mladi cte scifi a ted je blizko tomu, ze se to pred jeho zrakem zacina skutecne realizovat :o). ja vim, ze se do vesmiru nikdy nedostanu - na to jsem z moc nizke spolecenske tridy a nez se lety zlevni, budu uz stary dedek, ale stejnak z toho mam radost, ze lidstvo je takhle daleko :o).
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Tak ono tohle je celkem siroke tema zahrnujici nekolik "skupin/otazek"

    - budou bezne komerecni "navstevy" na ISS a jaka budou pravidla? Imho casem nejaka omezena kapacita bude, bude si ji spravovat NASA a vyuzije na to bezne kontrakty (pro SpaceX zadne penize navic)

    - budou jine komerecni lety (at uz jen let Dragonem a zase zpet, nebo k nejake budouci stanici)? To si myslim ze bude a na tom muze pripadne SpaceX mit extra profit. Navic tohle primo bylo od sefa NASA receno, ze tuto variantu podporuji a budou radi kdyz se to vyuzije, protoze se tak zlevni starty i pro ne.

    No a pak je to tema vycviku:

    - "plny vycvik" - ten imho bude pro astronauty (ovladani lodi, priprava na vedu a opravy na ISS, ...)

    - nejaky zakladni vycvik - imho NASA bude v budocnu delat nejakou lehci verzi pro komerecni navstevy ktere tam treba budou kratsi dobu a nebudou potreba znat tolik veci do hloubky

    - minimalni vycvik - tohle imho bude u ciste komerecnich cest (SpaceX te vezme na obeznou drahu a zpet) a budou si to organizovat samy firmy (ve stylu SpaceX te zaskoli na minimum pro krizove scenare a jestli chces delat nejakou vedu, tak si to nachystej a vyskol se sam)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: astronauty trenuje i ESA. Lidi do vesmiru dopravuje i Cina, ktera sama stavi vlastni stanici (jiz 3.). A tedy od vyhlaseni programu trenuji astronauty i indove. Neni to o tom, kdo je schopny vynest lidi k ISS, a jake by mu dali podminky (2 denni prilety, fronta na dokovaci port, narocnost vycviku, pocet lidi, pocet lidi z agentur apod.), ale o tom, komu to pilitici dovoli.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    BLACKHEAD: to taky, ale mel jsem na mysli hlavne ISS. Souhlasim, ze se jedna o politicky projekt, ale prave politika je hnacim motorem vyletu ze statu mimo USA na ISS. Dnes jsou jen dva staty schopny vynest cloveka na ISS. USA & Rusove. Je jedno, jestli to spacex bude delat pod hlavickou NASA. Oni budou dostavat penize za dopravu
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: ISS ma svoje pravidla, je to politicky projekt. SpaceX tam vozi lidi, az kdyz si to NASA objedna. SpaceX je na penezich od NASA zavisla, takze to tak nejspise zustane.
    Jo, az Bigellow nebo Axiom Space postavi svoji stanici, tak to bude jine. Ale od toho mas deli jeste mnoho let. Bigellow je blize, maji uz hodne zkusenosti s udrzovanim vnitrniho, staleho prostredi.
    Celkem sokujici bylo zadani stavby Gateway, resp. modulu s funkci udrzovani prostredi Northrop Grumman, aby "svoji" lod Cygnus prestaveli na Minimal Habitat Module. Tim se okazite NG zaradil mezi moderni elitu. Jenze aktivity NG ve vesmiru jsou vice nez zavisle od verejnych penez, takze je taky otazka, jestli by vubec sli proti prani politiku.
    Rusove budou sve kosmonauty rotovat po cca 4-8 mesicich, castecne k tomu vyuziji kapacity NASA. Castecne NASA vyuzije kapacity Sojuzu (Roskosmosu). Jestli rusove zvladnou 2x za rok vynest turistu, to se teprve uvidi. Jestli to nekdy NASA dovoli Boeingu (ktery chtel vozit alespon "sveho cloveka = pilota nebo inzenyra"), nebo SpaceX je hodne daleka pisen. NASA nechtela mit nic spolecneho s vycvikem turistu.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    TOXICMAN: parada - btw. co tohle asi udela s ruskym kosmicky programem :) Vzdyt spacex zacnene pochybne nabizet komercni pilotovane lety i jinym zemim
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    blast from past

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Crew Dragon určený pro první pilotovanou misi DM-2 byl aktuálně přepraven z Hawthorne na Floridu.

    PER2
    PER2 --- ---
    Third Row Tesla Podcast – Elon Musk's Story - Director's Cut
    http://www.youtube.com/watch?v=J9oEc0wCQDE
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Working date for SpaceX's Demo-2 launch is May 7. Dragon is in good shape.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Midsection of Starship propellant tanks

    https://twitter.com/elonmusk/status/1226782238035054592
    PER2
    PER2 --- ---
    Tesla Gigafactory 3 Shanghai Resumes Operation
    Tesla Gigafactory 3 Shanghai Resumes Operation
    https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/tesla-gigafactory-3-shanghai-resumes-operation

    a mezitim
    (inconfirmed)Shanghai joins three other top tier Chinese cities that have gone into lockdown mode, including Beijing, Tianjin, and Chongqing.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    To dava zmysel vo svetle toho ich robotaxi, auto nebudes vlastnit iba prenajimat v pripade potreby a ono sa pred jazdou customizuje na tvoju identitu
    ADIK
    ADIK --- ---
    by tesla mohla nastavit politiku jako u IT licenci...bud koupis doplnkovou vybavu vazanou na auto a pak ji s nim prodas nebo na uzivatele/ridice. pak jako ridic muzes sednout do jakykoliv tesly, zalogovat se a mas svou vybavu vc. uzivatelskeho nastaveni (od polohy sedacky po gps garaze) :))
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    JANOS: v tom pripade je to v poradku :)
    JANOS
    JANOS --- ---
    DRAGON: Psali na redditu ze stovky uzivatelu meli omylem aktivovany AP a tesle trvalo pres pul roku nez jim to doslo a pak jim ho na dalku zablokovali. To same se stalo i tomuhle autu.
    Melo proste AP aktivni kdyz nemel byt.

    Problem vzniknul tehdy kdyz to auto preprodavali a podivali se -- hele to auto ma AP, dejme to do inzeratu a prodejme to tomu druhemu zakaznikovi s AP. No a na problem bylo zadelano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam