• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    MRAKY: hezky napsaný, ono už se to defakto pomalu dostupný stává, viz smallsat rideshare s cenovkou 1M$ ;-) https://www.spacex.com/smallsat

    Já taky nechci hatovat pokrok, ale na druhou stranu naprosto chápu, že to určitou část lidí bude srát a je dobře, že se to SpaceX alespoň snaží řešit.

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MRAKY: Pri snizeni cene za vystum je pravdepodobne ze mnoho "akademickych" druzic obsahujici vykonny astronomicky teleskop bude instalovano na vhodne obezne drahy. Jejich raw data budou treba i zpristupnena amaterum a komunikace nakonec pojede pres Starlink.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY: "pocet druzic se muze pocitat ve statisicich" kdyz nad tim premyslim, tak statisice jsem hodne podsadil. . Imho s levnou dopravou dojde nutne k nejake forme mezinarodni dohody o rizeni dopravy a narust poctu druzic/startu bude hodne divoky.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Starlink i nadále dělá starosti astronomům. Jak se osvědčil experimentální tmavý satelit? – ElonX
    https://www.elonx.cz/...adale-dela-starosti-astronomum-jak-se-osvedcil-experimentalni-tmavy-satelit/
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    QWWERTY: dneska je starlinku kolem 400. Posledni zpravy co jsem videl hovori o 42000. V tomto klubu se nadsene mluvi o spacex & starship, ktera neskutecne zvysit pocet startu. Jestli se zamer spacex povede,tak nastane revoluce - pocet druzic se muze pocitat ve statisicich. Zavede se system rizeni provozu na orbitu - stejne tak jak se ridi provoz letadel ve vzdusnem provozu... Starty, navraty pri velkem poctu taky udelaji paseku propozorovanioblohy.... Jakmile se objevi relativne levna doprava, tak se objevi nove business aplikace - napr se zacne tezit ve vesmiru.


    ja sice chapu ty stiznosti astronomu. Realne to problem je, pravdepodobne to znici dnesni zpusob pozorovani oblohy, ale astronomie se proste prizpusobi. Bude muset. Na druhou stranu se objevi nove moznosti. Pro generaci nasich rodicu bylo nemyslitelne mit v kapse vlastni telefon. Pro nasledujici generace, muze byt cenove dostupna nejaka cube druzice v cenove hladine dnesnich domacich dalekohledu na pozorovani oblohy.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: ad tvoje zdroje .. Clara postla "haeavily damaged" fotku, kde nejvice prekazi samotne stavby observatore :D Ze ji v pozorovani vesmiru nejvice obtezuje jeji rodna planeta (ktera je na fotce taky) snad ani psat nemusim. ;)

    To co zverejnil Cliff je kolaz. Na slepeni fotek pouzil nevhodny algortimus, leda ze vlastne hledal hvezdy blikajici se stejnou frekvenci jako ma uzaverku, a navic, ktere se pohohybuji vuci Zemi asi nadsvetelnou rychlosti :D Skoda jenom ze nevysvetlil, co jsou ty "vodorovne" carky .. jedna z nich dokonce trefila nejjasnejsi objekt na te kolazi.

    Ten clanek ze skyandtelescope.org se odkazuje na stejnou studii, kterou jsem napostoval o fous nize.
    Takze dik za dokresleni hejterskeho podhhoubi.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    klíd, tam daj deštníky:

    Fortunately, the experimental coating isn’t the only trick up engineers’ sleeves. Another idea, which SpaceX CEO Elon Musk announced March 9th at the Satellite 2020 conference, is to equip each satellite with what amounts to a sun umbrella, shielding the spacecraft from the Sun and thus preventing reflection. However, it’s still unclear what this sunshade would look like or when it would be launched.

    (prostě pořád přemejšlej, jak další satelity vytunit, aby tomu zabránili)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QWWERTY: "defacto mel akorat stesti, ze mu neprelitaly primo pres kometu" .. fotka je siroka 1980 px, kdyz by mel paprsek po Starlinku sirku 10 pixel, tak je sance, ze jeden ze 40 Starlinku trefi okoli jeho 10 pixelove komety, neco jako 1-(1-((10+10)/1980)^40 = 1 - (1960/1980)^40 = 1 - e^(40*(ln 1960 - ln 1980)) ~ 33 %, kolik by sis vsadil? :D
    Pri pocitani 1-(1-((10/2+10/2)/1980)^40 = 1 - (1970/1980)^40 = 1 - e^(40*(ln 1970 - ln 1980)) ~ 18 %
    Nebylo by to spise tak, ze by mel stesti, kdyby mu to pres kometu preletelo? :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Mimochodem, dneska jsou videt starlinky zase (prave ted) jenom o fous severneji nez vcera.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LADINEK: to jsem se snazil vtipne vysvetlit proc mozna clanek, ktery hleda, neexistuje.
    Zajimave, ze tento clovek, ktery poridi nadhernou fotku rotujicich starlinku vcetne sve komety, ma pocit, ze je fotka jakkoli znehodnocena. Bud to nevidim, nebo to jemu nedochazi.
    Navic kometa je podstatne dal a sla fotografovat i pozdeji tedy nejeneom behem tech 5 minut, kdy vznikala tato fotka.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SEJDA: Ale dyt nikdo neresi proc by melo mit mereni magnitudy starlinku nejakej prinos pro vedu. Tak mag. se resi pouze proto, ze jsou momentalne dost jasny a jejich stopa pri foceni oblohy nebo vesmirnych teles na dlouhy casy je dost vyrazna, coz je pravda.

    viz treba:
    "čera večer jsem fotografoval kometu C2019/Y4 (ATLAS). Na místní obloze značně postižené světelným znečištěním a pro zachycení slábnoucí komety je nezbytné použití metody snímání mnoha expozic. Bohužel jsem nepočítal s tím, že trajektorie družic Starlink mi tento záměr značně zkomplikují. Do záběru nevletěl jen jeden „vláček”, ale hned dva proudy rotujících satelitů a navíc navzájem se křižujících. Celá řada expozic tím byla znehodnocena."

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DRAGON: Myslis toto?
    First observations and magnitude measurement of SpaceX's Darksat
    http://www.spaceref.com/news/viewsr.html?pid=53412

    Ano je to jenom mesic stary clanecek, protoze NASA se moc casto do spekulaci a hypotetizovani o konstelaci neexistujicich satelitu nepousti. Totiz, satelity mohou nabyt povrchovych uprav, o kterych se zatim nezda a nejvetsim hejterum, kterym skazila "jedinou moznou" fotku formace StarLinku prolitajiich "nekde uplne jinde", nez jsou pozorovane objekty.
    A hadej co, mereni magnitudy starlinku ma prinos pro vedu asi jako mereni delky penisu.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    DRAGON: a pokud te zajimaji jednotlivy magnitudy v preletech tak treba zde https://findstarlink.com/
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    DRAGON: Na tohle tema si projdu kosmonautix nebo elonX. Pripadne napis Dusanovi nekde na FB jestli by ti nejakej link nedal. Nejvic takovejch informaci jsem se vzdy dovzedel v diskusich kam Dusan obcas ty linky z konferenci astronomu, NASA, SpaceX atp. dava...


    Jinak samozrejme, ze starlink vadit v jistym ohledu bude, ale SpaceX je zatim jedina firma ktera to s mezinarodni astronomickou unii resi, vsichni ostatni na to kaslou, imho tech konstalaci ma vzniknou daleko vic.
    Muj nazor je ten, ze pokrok nezastavis, to by jsme taky mohli rict, ze elektrina je na prd pac zpusobuje svetelnej smog. Dulezity je kolik to postihne lidi vs. kolika lidem to prinese uzitek. Tak to bylo vzdy a se vsim.
    DAHY
    DAHY --- ---
    DRAGON: Takže ty už víš, že Starlink nebude ničemu vadit, akorát pro to nemůžeš najít žádný podklady? To si myslím, že je zajímavý.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    a co si o tom myslite vy? rad bych znal nazor, dekuju
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    ahoj, mate prosimvas nekde link, kde nasa popisovala, ze svetelna magnituda Starlinku nebude zasahovat do astromereni provadenych ze Zeme? Ja to nikde nemuzu dohledat. Pripadne nejaky podobny clanek, kde by se odborneji probiralo, proc starlink nebude vadit? Vsude ze vsech stran ctu hrozny hejty, rad bych tim argumentoval a mel nejake podklady
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Ofiko potvrzení od SpaceX: "With a more favorable weather forecast for launch and landing, now targeting Wednesday, April 22 at 3:37 p.m. EDT for this week’s Falcon 9 Starlink mission"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam